Dankzij de opkomst van opruimgoeroes en opruimcoaches circuleren er tal van opruimtechnieken op het internet. Toch is niet elke techniek voor iedereen geschikt. Zo willen sommigen meteen van hun afgedankte spullen af en zijn anderen dan weer eeuwige twijfelaars. Deze drie verschillende opruimtechnieken bieden de geschikte oplossing voor elk type opruimer.
Lees ook: Is slapen met je sokken aan ongezond?
1. Hushing the house
Deze techniek werd bedacht door interieur auteur Myquillyn Smith van de blog The Nester. Bij deze methode pak je kamer per kamer aan. Ga in een willekeurige kamer van je huis staan en haal alles weg wat je niet nodig hebt. Dat gaat van decoratieve stukken tot volledige kasten. Verzamel al die spullen op een andere plek in je huis waar je ze niet kan zien en er dus ook niet steeds aan herinnerd wordt. Als je in de dagen die daarop volgen een item mist, kan je het gewoon weer terugzetten. Spreek een tijdsperiode met jezelf af, bijvoorbeeld een maand, de spullen die je na die tijd nog niet hebt teruggezet kan je wegdoen.
Deze techniek wordt naast ‘hushing the house’ ook wel ‘quiet the house’ genoemd. Overbodige decoratie en spullen die je niet gebruikt zorgen voor mentale onrust. Deze techniek zorgt ervoor dat het weer stil wordt in je huis en in je hoofd. Aangezien je bij deze methode niet meteen alles weggooit, maar je spullen nog een tijd in huis laat staan is dit de geschikte techniek voor eeuwige twijfelaars.
Lees ook: Deze vier sporten kunnen menstruatiekrampen tegengaan
2. Marie Kondo methode
Marie Kondo is ondertussen uitgegroeid tot een echt fenomeen in de opruimwereld. Als je bij het opruimen zo snel mogelijk resultaat wil zien is haar techniek ideaal. Bij deze methode is het de bedoeling dat je je spullen niet per kamer, maar per categorie aanpakt. Verzamel dus bijvoorbeeld al je schoenen, kantoorartikelen, of huidverzorging en leg ze op een hoop. Neem dan steeds een voorwerp vast en vraag je af of je er gelukkig van wordt.
Is het antwoord ‘ja’ dan kan je het houden, is het antwoord ‘nee’ dan bedank je het voor de momenten dat je er wel blij van werd en doe je het weg. In de filosofie van Marie Kondo is het dus belangrijk dat je gelukkig wordt van de spullen waar jij je dag in dag uit mee omringt.
3. De doos techniek
Deze laatste manier is perfect voor zij die geen zin hebben om urenlang bezig te zijn met opruimen. Door deze techniek wordt het mogelijk om elke dag je huis een klein beetje op te ruimen en zo na verloop van tijd grote resultaten te boeken. Zet lege dozen op verschillende plekken in je huis. Kies bijvoorbeeld voor de gang, keuken en je kleerkast. Elke keer dat je iets tegenkomt dat je niet gebruikt, leg je het in de doos. Als de doos vol is dan breng je hem naar een kringwinkel of ander donatiepunt bij jou in de buurt. Op die manier hoef je nooit echt tijd vrij te maken om op te ruimen, maar heb je na een tijd toch een rommelvrij huis.