Uitgetest: de exclusieve app Clubhouse die iedereen wil hebben
©

Uitgetest: de exclusieve app Clubhouse die iedereen wil hebben

Door Enya Torrez
Leestijd: 3 min

Clubhouse, het lijkt wel of iedereen het erover heeft. De app was al een tijdje populair in Amerika, maar lijkt nu ook in België door te breken. Het geheime wapen van de app? Exclusiviteit! We moesten dan ook geduldig wachten op onze eigen invite, maar kunnen eindelijk onze ongezouten mening geven. 

/

Als er een ding is wat je gehoord hebt over Clubhouse is het waarschijnlijk dat je niet zomaar kan toetreden op de app. Neen, je hebt eerst een uitnodiging nodig van een van je vrienden, collega’s of kennissen die jou interessant genoeg vindt om een van zijn 2 invites aan jou te geven. Zonder kom je gewoonweg niet op de app. Daarbij ben je als Android-gebruiker helemaal verloren want het nieuwe sociale platform is alleen toegankelijk via iPhones.

Lees ook: Wat is Clubhouse en waarom wil iedereen de app hebben?.

Wat is Clubhouse?

Laten we eerst nog even kort herhalen wat de app juist inhoudt. Clubhouse is een sociale mediaplatform dat strikt werkt met audio. Je kan het zien als een platform met live podcasts waarnaar je kan luisteren, maar evengoed aan kan deelnemen. De ideale app in tijden van corona dus. Daarbij is de app vooral populair omwille van de celebs die erop zitten. Van Oprah Winfrey tot Elon musk en Virgil Abloh, voor je het weet zit je misschien wel in dezelfde chatruimte als hen. Het kan allemaal op Clubhouse.

Een kijkje op de app

Heel anoniem ben je op de app niet. Je vrienden, kennissen, collega’s en familieleden die zich reeds op de app bevinden, zullen het geweten hebben. Voordat we onze instellingen goed en wel hadden opgeslagen, hoorden we al de stem van een van onze tantes erdoor galmen. ‘Waar komt dit vandaan?’ denk je en je begint hysterisch op allerlei knopjes te duwen in de hoop dat het zichzelf wel oplost. Niet dus… Nu lijkt het misschien alsof dit geschreven is door een boomer, maar neen deze millennial was helemaal verloren. Niet veel later voegt een vriendin zich ook toe op de exclusieve app en zonder waarschuwing belandt zij in het gesprek met onze tante. We kunnen je zeggen, het gesprek dat toen ontstond was erg ongemakkelijk.

ClubhouseGoed, na enkele minuten zoeken, kunnen we weer verder op ontdekking. Ofwel beslis je om zo’n 50 onbekende mensen te volgen op basis van de app zijn aanbevelingen, ofwel kies je zelf welke onderwerpen en gebruikers je interesseren. Wij kozen voor de laatste optie.

Via ‘explore’ kan je verschillende interesses volgen waarover jij graag meer teweten wil komen. Bijvoorbeeld: muziek, cultuur, tech en beauty zijn zulke onderwerpen. Het volgen van clubs binnen deze interesses is hoogstwaarschijnlijk belangrijker dan het volgen van je vrienden op deze app. Op die manier kom je het snelst interessante chatrooms tegen waar je deel van wil uitmaken.

De inhoud van de gesprekken in Clubhouse zijn net zoals zijn lidmaatschap, exclusief. Het is dan ook strikt verboden om opnames te maken tijdens de gesprekken. Geen wonder dat beroemdheden deze app zo aantrekkelijk vinden. Zo kunnen zij onbevreesd mee discussiëren zonder aan de schandpaal genageld te worden of een rechtszaak aan hun been te krijgen. Hoewel hier ook serieuze vraagtekens bij te maken zijn. Sommige celebs werden immers al betrapt op zeer controversiële uitspraken zonder dat hier bewijs voor geleverd kan worden.

Moderatoren, ook wel de nieuwe influencers genoemd, kunnen vrij deelnemen aan het gesprek. Zit jij in het digitale publiek en wil je ook graag iets bijdragen, dan moet je jouw virtueel hand opsteken en wachten tot de organisatoren van het gesprek jouw de ‘microfoon’ geven. Op die manier voorkom je dat er honderden over elkaar beginnen te praten. Jammer genoeg betekent dit ook dat je in sommige chatrooms nooit aan het woord wordt gelaten, waardoor het hele doel van de app ietwat verloren gaat. Wij zijn alvast overtuigd dat de app alleen maar beter zou zijn, moesten meer mensen hun ideeën kunnen delen.

Voor nu blijft Clubhouse nog even exclusief en is het voor velen afwachten om toegelaten te worden. De makers van de app hebben wel al laten weten dat ze van plan zijn om de app in de toekomst openbaar te maken voor iedereen.

/

Het verdict

Wij zijn fan, al is het niet de meest doorsnee app. Waardat je Instagram en Twitter snel open klikt op het toilet (laten we eerlijk zijn) of tijdens het scrollen in je bed, zal je dit met Clubhouse niet doen. Je moet het maar eens voorhebben dat je microfoon wordt ingeschakeld wanneer je op het toilet zit… Wil je daarbij ook werkelijk iets opsteken van de gesprekken vraagt dit enige concentratie en focus, alvast meer dan op andere sociale media. Al bij al zijn wij blij om eens een app te zien slagen die niet draait om hoe je eruit ziet, maar meer om de kennis en passie die je hebt voor een specifiek onderwerp.

Lees meer Marie Claire op: Hoe ‘Framing Britney Spears’ vrouwenhaat in de maatschappij blootlegt, Met deze high tech gadgets ben je helemaal klaar voor het nieuwe jaar en Telewerken: wanneer zit mijn werkdag erop?.

Tags: Apps, Clubhouse, Sociale media.