Deze supermarktketen verkoopt “lelijke groenten en fruit” aan spotprijzen
© Shutterstock

Deze supermarktketen verkoopt “lelijke groenten en fruit” aan spotprijzen

Door Nora Antonissen & Charlotte Deprez
Leestijd: 1 min

Vanaf deze week introduceert de supermarktketen Delhaize opnieuw "lelijke" groenten en fruit... aan zeer aantrekkelijke prijzen. Wij gaan er vast onze winkelkar vullen, jij ook?

De mens houdt van symmetrie. Dat is niet bewust, maar zo zijn we nu eenmaal: wat symmetrisch is, is mooi. En wat mooi is, is goed. Het resultaat van deze simplistische regel is dat wij de neiging hebben om op zoek te gaan naar voedingsmiddelen die als “mooi” en symmetrisch worden gezien, inclusief fruit en groenten. In een wereld waarin alles gestandaardiseerd is omwille van zuinigheid en efficiëntie, wordt onze aantrekkingskracht voor symmetrie alleen maar versterkt. Resultaat? In België worden elk jaar honderdduizend tonnen voeding in de vuilbak gegooid.

Natuurlijk zien niet alle producten, fruit of groenten even keurig uit. En dat heeft Delhaize begrepen: vanaf nu, en voor het vierde jaar op rij, kan je als klant een assortiment van 1 kg lelijk fruit of lelijke groenten kopen voor slechts €1. Dit jaar heeft Delhaize 186.000 zakken voorzien voor de actie.

Original is the new beautiful

Het grote pluspunt (voor mocht je niet overtuigd zijn): al deze groenten en fruit worden op Belgische bodem gekweekt. De samenstelling van de assortimenten varieert afhankelijk van het marktaanbod en kan van de ene dag op de andere veranderen. En wie houdt er nu niet van verrassingen?

Zonder dit initiatief van Delhaize zouden deze groenten en fruit geschrapt worden uit het assortiment. Nochtans zijn ze enorm lekker. Trouwens, original is the new beautiful. 

Wij maakten voor jou een galerij van 5 lelijke, maar originele groenten en fruit. Herken jij ze?

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook: “Vergeet kokoswater, berkenwater is het nieuwe afslankdrankje” of “GETEST: De nieuwe culibox van Noodshop

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Delhaize, Groenten, Voedselverspilling.