Maag- en darmklachten? Maak kennis met postbiotica, de opvolger van probiotica
© Getty Images

Maag- en darmklachten? Maak kennis met postbiotica, de opvolger van probiotica

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

Last van krampen, diarree, een opgeblazen gevoel, winderigheid of misselijkheid? Eén op de zes Belgen kampt dagelijks met buikpijn of maagklachten. Verschillende redenen kunnen hiervoor aan de basis liggen, waaronder een tekort aan postbiotica. Onderzoek naar deze organismen zit nog in de kinderschoenen, maar één ding is zeker: ze zijn broodnodig voor een gezonde darmflora.

Probiotica (de goede bacteriën in en op ons lichaam) en prebiotica (suikers die de probiotica voeden) klinken je vast bekend in de oren. Maar wetenschappers zijn tegenwoordig meer geïnteresseerd in zogenaamde postbiotica. Deze worden afgescheiden door postbiotica en dragen bij tot een gezonde werking van de darmen en een goede stoelgang. Schaars onderzoek bevestigt zelfs dat postbiotica bijdragen aan onze gezondheid, maagklachten kunnen verminderen, beschermen tegen darmkanker en hart- en vaatziekten. Om meer van deze stofjes in ons lichaam op te nemen, is het belangrijk om op een nieuwe manier voedingsvezels te leren eten.

Gezonde darmen als basis

Een gezond lichaam start bij een gezonde darmflora. De werking van je darmen heeft namelijk een invloed op de werking van je hart, bloedvaten, je brein en je hormonen. Ongeveer zeventig procent van het immuunsysteem bevindt zich zelfs in de darmen. Volgens Amerikaans gastro-enteroloog Will Bulsiewicz is het belangrijk om voedingsvezels op een nieuwe manier lief te hebben. Vezels worden weleens weggezet als dikmakers, wat eigenlijk helemaal niet klopt. Denk maar aan brood of aardappelen, die bestaan beiden uit vezels, koolhydraten én zetmeel. Het zijn niet de vezels, maar wel het zetmeel dat voor een toename aan gewicht kan zorgen aangezien zij vocht ophouden.

Unsplash

/

Vezelrijke voeding en postbiotica

Vezels zijn fundamenteel voor gezonde darmen. Grosso modo eten Belgen gemiddeld 20 gram vezels in hun voedingspatroon, wat volgens gastro-enteroloog Bulsiewicz verdubbeld dient te worden voor een gezonde darmwerking. Al ligt de klemtoon hier vooral op onbewerkte vezels. We eten heel vaak bewerkt voedsel in combinatie met vlees of zuivelproducten, wat zichtbaar is in de calorieën, terwijl we eigenlijk naar pure vezels moeten snakken. Hierop vormen postbiotica het antwoord bij uitstek. Postbiotica in ons lichaam zijn gunstige bioactieve stoffen die zorgen voor de aanmaak van bacteriën in voedingsmiddelen en vervolgens de groei van darmbacteriën ondersteunen. Om deze stoffen te produceren, is er een fermentatieproces nodig aangezien de stofjes tijdens dit proces ontstaan.

Unsplash

Wat doen postbiotica?

De inname van postbiotica werpt meerdere vruchten af voor je lichaam: het creëert een hogere zuurtegraad in de darmen, wat de aanmaak van ontstekingsbevorderende bacteriën vermindert, het herstelt lekkages in de darmen, regelt je bloedsuikerspiegel en bevordert je geheugen en leervermogen. Het is aangeraden om een diverse mix van vezels te nuttigen aangezien dit de variëteit in korte-keten vetzuren bevordert. Al is het verstandig om je lichaam geleidelijk aan te laten wennen aan deze vezels. Dat kan door meer plantaardige producten te integreren in je menu, meer zaden en zemelen, peulvruchten, zeewier alsook meer gefermenteerde voeding. Denk hierbij aan zuurkool, tempé, kefir, zuurdesembrood en meer. Als extra kan je ook altijd een supplement prebiotica aan je voedingsschema toevoegen. Onthoud vooral dat bewerkte voedingsmiddelen een echte afrader zijn en dat je je gebruik hierin zoveel mogelijk dient te beperken.

Lees meer Marie Claire op: Wat is een paniekaanval en hoe krijg je er grip op?; Kan je egoïstischer worden door mindfulness?; Dementie in al zijn facetten: “Bij sommigen kent de ziekte een onverwachte positieve evolutie”

 

 

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Buikpijn, Darmflora, Maagklachten, Postbiotica, Vezels.