Voeding en immuniteit
Op sociale media stellen steeds meer mensen de promotie van het coronavaccin in vraag. Een groeiende beweging vindt dat de overheid net meer moet inzetten op het aanmoedigen van een gezonde levensstijl, om zo het virus geen kans te geven. Volgens Michael Sels is voeding alleszins een belangrijk gegeven in het immuniteit verhaal. Zo is geweten dat mensen met een gezonde voedingstoestand, als je bijvoorbeeld geen overgewicht hebt, minder kans hebben op ernstige complicaties als gevolg van het coronavirus. “Dat is een heel belangrijke indicatie om te zeggen dat het echt wel de moeite is om te investeren in immuniteit door levensstijladvies waarbij voeding en beweging twee heel belangrijke factoren zijn”, aldus Michael Sels.
“Het goede nieuws is dat het nooit te laat is om met gezonde voeding te starten. Gezonde voeding is goed voor iedereen, en niet iets dat alleen een voordelig effect kan hebben in coronatijden. Natuurlijk is er – helaas – geen voeding die je vandaag kan eten en morgen al je immuniteit een ‘boost’ geeft. Wat we wel weten is dat inzetten op gezondere voeding en meer beweging, voldoende effect kan hebben om 1 op 3 kankers te vermijden. Al is het nooit een snelle oplossing. Eten doen we meerdere keren per dag, elke dag opnieuw, ons hele leven lang. Gezonde voeding heeft pas een effect als we het langdurig weten vol te houden.”
Is de zon het beste medicijn tegen corona?
Michael weet ons te zeggen dat er wel indicaties zijn voor een link met vitaminen D en een betere weerstand tegen het coronavirus. HALT: dat betekent niet dat we nu massaal vitamine D-supplementen moeten inslagen. Het aanvullen van je vitaminen is pas zinvol als er bewezen tekorten zijn. In het wilde weg vitamine D-supplementen slikken, is niet zinvol en kan zelfs nadelig zijn.
We weten natuurlijk dat je in deze druilige herfst en wintermaanden meer kans loopt op een tekort aan vitamine D. Je doet er alleszins niet slecht aan om je bloed eens te laten controleren op tekorten bij de huisarts.
De 500 gram a day challenge
Groenten en fruit zijn een belangrijk gegeven wanneer je jouw gezondheid en immuunsysteem wilt boosten. Maar overdrijf hier niet in, zo zegt ook Michael Sels: “Voeding is zowat de nieuwe religie geworden. In elke religie en dus ook bij voeding is er extremisme. Extremisme is nooit goed, of dat nu in de voedingsreligie is of in een andere.”
Het leuke aan een gezond dieet is dat je het niet op je eentje moet proberen volhouden, het is voor iedereen voordelig. Ga samen met je partner of gezin de uitdaging aan om alle dagen 500 gram groenten en fruit te eten. Door alle dagen vaker voor fruit te kiezen, ga je indirect minder suikers eten, minder snoepen tussendoor. En al die stappen tezamen hebben veel voordelen.
“Probeer het positieve ervan te zien. Er wordt ons al veel afgenomen en verboden, dus probeer eens dat meer-verhaal te volgen. Meer groenten, meer fruit, meer volle granen in gerechten stoppen. De andere dingen volgen wel. Heel wat hypes zoals het Intermitting Fasting en het koolhydraat-arme-dieet gaan heel streng met het vingertje bepaalde dingen verbieden terwijl dat echt niet de manier is om mensen te motiveren om gezonder te eten.”
Some wine a day, keeps the doctor away?
Jammer genoeg niet neen. Maar verbied het jezelf niet. Je wint of verliest er namelijk niets mee. Zolang je je maar aan de richtlijn van maximum 10 eenheden alcohol per week houdt en minstens twee dagen per week probeert alcoholvrij te leven. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.
“Er is een tijd geweest dat men dacht dat alcoholische dranken zoals rode wijn een gunstig effect op hart- en vaatziekten had. Op zich is het zo dat rode wijn stofjes bevat die een gunstig effect zouden hebben op onze gezondheid, maar er zitten ook bestandsdelen in die nadelig zijn. Het totaalpakket heeft dus geen gunstig effect.”
Gouden raad voor veganisten
Veel groenten en fruit zijn altijd goed, maar te veel andere voedingsmiddelen afzweren is niet altijd ideaal. Uiteraard volgen heel veel mensen eerder een plantaardige levensstijl om het dierenwelzijn en het klimaat te sparen dan om gezondheidsredenen. Het is anders wel noodzakelijk om te beseffen dat 100% plantaardig eten een extra uitdaging vormt om ervoor te zorgen dat je al de stoffen binnen krijgt die je gezondheid op peil houden.
“Het is zeker niet onmogelijk, het kan. Maar het is niet evident om ervoor te zorgen dat je al de nodige voedingsstoffen binnen hebt. Je moet soms veel combineren om aan die aminozuren (bouwstenen van eiwitten) te komen die je uit voeding moet halen. En dan zien we dat een aantal mensen verleidt wordt door marketingtrucjes en vegan burgers, schijven en worsten gaan kopen als vervanging. Helaas zitten in veel van die groenteburgers maar weinig groenten en bevatten deze meestal een hoog aantal bewerkte vervangers. Probeer eerder om meer peulvruchten en groenten te eten en je gaat zien dat je portie aan dierlijke producten al een stuk kleiner wordt,” verteld Michael Sels.
Lees meer Marie Claire op: Waarom je dringend eens moet telewerken op locatie, Telewerken: dit is de perfecte zithouding volgens een osteopate en Onze tips voor de mooiste boswandelingen in België.