Japan voor designliefhebbers: deze 7 plekken wil je bezoeken
© Pers

Japan voor designliefhebbers: deze 7 plekken wil je bezoeken

Door Shanice Engel  & Philippe Ben Mohamed
Leestijd: 2 min

Japan staat synoniem aan het hypermoderne Tokyo, de kleurrijke foodcultuur van Osaka en de iconische Mount Fuji. Wie Lost in Translation keek, droomt weg van dit land van contrasten. Met hun ongeëvernaard respect voor ambacht, detail en Omotenashi (‘gastvrijheid’), treden we in de voetsporen van Tadao Ando op zoek naar de meest opvallende architecturale hoogstanden.

/

Hoshinoya Tokyo

Pers

De intimiteit van de traditionele Japanse ryokan gecombineerd met de moderne luxe die je van een wereldstad mag verwachten, dat was de opdracht voor architect Rie Azuma. Bij aankomst ga je meteen “uit de schoenen” en word je hoogstpersoonlijk naar je authentieke kamer begeleid. De tatami-matten verwelkomen uitsluitend blootvoetse gasten. Van de sake tasting en de tea ceremony tot de ochtend Kenjutsu training met een 360° zicht over de stad, Hoshinoya Tokyo is een bestemming op zich. Op elke verdieping biedt een intieme gemeenschappelijke lounge de ganse dag complementaire snacks en verfrissingen aan. Tot rust komen doe je vanuit de rooftop-onsen, die tijdens de nachtelijke openingsuren, zicht op de sterrenhemel geeft.

Meer info op de website.

The Tokyo EDITION, Toranomon

Pers

Op een boogschuit van de uitgaansbuurt Roppongi en het ultrachique Ginza, lanceerde Studio 54 co-founder Ian Schrager de nieuwste telg van zijn boutiquehotels. The Tokyo EDITION, Toranomon werd ontworpen door Japanse architect Kengo Kuma. The Jade Room + Garden Terrace op de 31ste verdieping heeft een spectaculair zicht op de glinsterende Tokyo Tower en serveert gerechten van Michelin-chef Tom Aikens, in combinatie met heerlijke lokale natuurwijnen. Afsluiten doe je bij Gold Bar met de secret cocktail menu enkel zichtbaar met behulp van black light.

Meer info op de website.

/

Naoshima

Pers

Tegen het canvas van de ongerepte natuur van het kunsteiland schitteren de Pumpkin van Yayoi Kusama en de betonstructuren van Japan’s bekendste architect Tadao Ando. Naast het nieuwste optrekje van Kim Kardashian in Palm Spring, ontwierp Ando al negen verschillende musea in Naoshima.

Oval House Naoshima

Pers

Benesse House is het eerste wapenfeit van architect Tadao Ando waar ook kunstliefhebbers kunnen overnachten in een van de 65 kamers. Als hotelgast geniet je de luxe om tot net voor middernacht nog de kunstschatten te ontdekken. Voor wie het net nog iets exclusiever mag: The Oval House. Met slechts 6 kamers ervaar je er in alle anonimiteit Ando’s visie.

Meer info op de website.

x Chichu Art Museum

Pers

Een van de hoogvliegers op Naoshima is het Chichu Art Museum. Chichu betekent ondergronds en neemt je letterlijk mee naar het ‘souterrain’ om de werken van Walter De Maria, James Turrell en Claude Monet te beworderen. Het natuurlijke licht biedt doorheen de dag een visuele gewaarwording, die harmonieus aansluit op de natuurlijke omgeving en de op Monet-geïnspireerde tuin aan de ingang van het museum.

Meer info op de website.

/

Ace Hotel Kyoto

Pers

Een 100-jaar oude telefooncentrale, oorspronkelijk ontworpen door de modernistische architect Tetsuro Yoshida, werd getransformeerd tot het hippe Ace Hotel Kyoto. Een hommage aan de rijke geschiedenis van de stad, haar creatieve cultuur en het vakmanschap komt terug tot in de fijnste details. Doorheen de lobby en de kamers sieren kunstwerken van artiest Samiro Yunoki, die ook het logo ontwierp. Het meubilair is geïnspireerd op Charlotte Perriands werk die verbleef in Japan tijdens WW II. De Italiaanse foodspot Mr. Maurice met uitzicht op de groene binnentuin bruist van de designelementen zoals de indigo-gekleurde panelen ontworpen door de Amerikaanse artiest Kori Girard en de op maat gemaakte tafels en stoelen van beeldhouwer Hideki Takayama.

Meer info op de website.

W Osaka

Pers

De zwarte monolithische façade van W Osaka is de signatuur van Ando in zijn geboortestad. Wat langs de buitenkant lijkt op een kolossale blackbox, staat in schril contrast met het kleurrijke extravagante interieur. Het design is geïnspireerd op het Edo-tijdperk, waar uitgesproken luxe verboden was. Het interieur werd verzorgd door het Nederlandse designbureau Concrete in Amsterdam. Elke kamer van het 27-verdiepingen tellende hotel heeft een adembenemend zicht op Osaka met coole gadgets die verwijzen naar typische elementen uit de stad: van de kokeshi dolls tot de origami-geïnspireerde entree.

Meer info op de website.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Wij reden mee met de iconische Venice Simplon-Orient-Express-luxetrein & De zonnigste plekken om te overwinteren.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.