3 praktische tips om yoga te integreren in je dagelijkse leven
© Getty Images

3 praktische tips om yoga te integreren in je dagelijkse leven

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

Yoga doet wonderen voor het lichaam: je geluksgevoel verhoogt, je verbetert je conditie, wordt leniger, verlaagt stress en bloeddruk en slaapt beter (onder andere!). Yoga verdient het dus om in de kijker te staan. Alle dagen maar vooral vandaag: internationale yogadag. Ine Maes, yogacoach en bezielster van Studio Hida, deelt drie praktische tips om yoga makkelijker te integreren in onze soms stressy lifestyle.

/

“De ochtend, zeker meteen na het ontwaken, is een perfect tijdstip om yoga te beoefenen. Je geest is relatief rustig, omdat hij nog niet gestimuleerd is. Misschien voel je druk omwille van alle taken die op je wachten. Laat je motiveren door de wetenschap dat je je dag na een ochtendflow met meer focus inzet. Als je graag beweegt, dan is de ochtend het moment om dynamische yogastijlen te beoefenen. De combinatie van bewegen, stilstaan en diep ademen in yogahoudingen is een fantastische manier om je hoofd te kalmeren en je lichaam fit te houden. Yoga doet je bloed en je energie stromen. Het maakt je geest helder, zodat je stressvrij aan je dag kunt beginnen.”

Lees ook: Wereldvluchtelingendag: UNIQLO zet gevluchte ambachtslieden in de verf

/

Thomas Vanhaute

“Wanneer je voor je naar bed gaat yoga beoefent, maak je je lichaam vrij van gifstoffen. Je kalmeert de geest en laat stress en spanningen uit je lichaam stromen. Yoga is een fijne manier om te herbronnen voor je gaat slapen. Merk je dat je veel energie krijgt van yoga en ben je niet de beste slaper, dan kies je er beter voor om ’s avonds niet te dynamisch te zijn in je yogasessie. Ga voor een trage, langzame flow. Haal je veel voldoening uit dynamische vormen van yoga, maar kun je daardoor niet inslapen, hou die yogamomenten dan voor ’s ochtends of overdag. Het mag niet de bedoeling zijn om wel aan yoga te doen, maar vervolgens te weinig te slapen.”

Gewoonte creëert karakter

“Wanneer je van je yogabeoefening een gewoonte maakt, wordt dit uiteindelijk een deel van jouw karakter. Goed nieuws voor wie ervan overtuigd is dat je karakter niet kan veranderen: het kan wel. Stel een plan op en daag jezelf uit. Mediteer bijvoorbeeld elke dag tien minuten en doe dit dertig dagen lang. Of kies ervoor om gedurende een maand vier dagen per week aan yoga te doen. Wijk er niet van af, ongeacht je energiepeil of weerstand. Het duurt ongeveer 28 tot 40 dagen om een nieuwe gewoonte te vormen. Wees geduldig en hou je aan je planning. Schrijf het ergens op, zodat je er dagelijks aan herinnerd wordt. Gebruik post-its, je agenda of de reminderfunctie van je smartphone.”

Lees ook: De impact van duurzaamheid en micro- en macrotrends in de mode

/

Weg met rommel

“Als je een ruimte hebt waar je je aan yoga en ontspanning toewijdt, heb je sneller een diepere focus tijdens je sessie. Wanneer je naar die ruimte gaat, weet je dat je er bent om yoga te beoefenen. In de ideale wereld beoefen je elke dag, op hetzelfde tijdstip, in dezelfde ruimte yoga. Daar houden je lichaam en geest nu eenmaal van. Maar omdat we niet allemaal die luxe hebben, doen we het met de middelen die we hebben. Yoga in de garage, rommelkamer of het washok: het kan, als de plekken opgeruimd en netjes zijn. Hou de plaats waar je yoga beoefent vrij van stof en rommel. Dat is niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook voor je focus. Hoe beter je je concentreert, hoe rustiger je ervan wordt.”

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Internationale yogadag, Studio hida, Yoga.