Is slapen met een ventilator ongezond?
© Shutterstock, MCB

Is slapen met een ventilator ongezond?

Leestijd: 1 min

Snakkend naar verkoeling voor de ventilator neerstrijken, en er niet meer bij vandaan komen. Klinkt hemels toch? De ventilator is voor velen het enige redmiddel tijdens de verschroeiende hittegolf, maar is het ook goed om telkens met zo'n apparaat te slapen? 

/

Het gebruik ervan is fel omstreden, zéker tijdens het slapen. Want hoewel de luchtverfrisser voor velen soelaas biedt, is het voor anderen dan weer de bron van allergische reacties en verkoudheden.

Voor eens en altijd: hoe slecht is het om te slapen met de ventilator aan?

Lees ook: 8 modetrends die je deze zomer overal zal zien

/

Verstopte neus

Critici beweren dat de bladen van ventilators stof opvangen en het opnieuw verspreiden. Met alle gevolgen van dien: niezen, hoofdpijn en een verstopte neus.

In het Sleep Advisor Magazine licht dokter Mark Reddick toe dat een ventilator droge lucht in een kamer doet circuleren, en dat op die manier stof en pollen in onze sinussen dringen. “Wie vatbaar is voor allergieën, astma of hooikoorts, kan hier veel problemen door krijgen”, zegt hij.

Daarnaast droogt een fan niet alleen de huid uit, maar ook de neus, de keel en de ogen – vooral bij mensen die met de mond open slapen. “De constante verspreiding van droge lucht kan uw sinussen beïnvloeden. En als de droogte extreem is, gaat het lichaam meer slijm produceren om te proberen ze te verlichten. Je zal wakker worden met een verstopte neus en hoofdpijn”, waarschuwt de dokter. Ten slotte kunnen ook de spieren last krijgen van de droogte: ze trekken samen en kunnen krampen veroorzaken.

/

Ijsblokjes

Omdat het bloedheet is op de redactie, blijft de ventilator toch een redelijke oplossing om het hoofd koel te houden. Maar we proberen hem zo efficiënt mogelijk gebruiken. Dit zijn onze tips:

P.S. Lees ook: waarom je nu best dutjes inlast op het werk.  

  • Wie een high tech luchtverkoeler heeft kan een timer instellen, zodat het toestel automatisch wordt uitgeschakeld na een bepaalde termijn.
  • Zet de ventilator steeds op de “oscillatie”-stand zodat de lucht niet continu naar dezelfde richting wordt geblazen.
  • Zet de het toestel ’s avonds voor een open raam, dan blaast hij de koele buitenlucht naar binnen.
  • Vries een fles met water of ijsblokjes in. Haal ze wanneer ze diepgevroren zijn eruit en leg ze in een bak. Die bak zet je voor de ventilator. Op die manier zal er koude lucht geblazen worden. Zalig!
  • Afkoelen? Richt de ventilator best recht op je voeten. Het is hetzelfde principe zoals bij de natte sokken. Als je voeten of handen koud hebben, dan koelt je hele lichaam af. Je kan ook een bakje of flesje met water invriezen en die voor de ventilator plaatsen. Zo blaast het apparaat koude lucht rond.

Na een goede nachtrust zijn er ook nog deze 7 goede gewoontes om de dag mee te beginnen. Succes!

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Gezondheid, Health, Slapen.