7 goede gewoontes om elke dag mee te beginnen
© Shutterstock

7 goede gewoontes om elke dag mee te beginnen

Door Benoîte Iradukunda & Emma Verbeke
Leestijd: 4 min

Volgens Hal Elrod, de bekende auteur van het boek The Miracle Morning, wordt het verloop van onze dag volledig bepaald door de eerste kostbare minuten nadat we uit bed stappen. Voor sommigen is het eenvoudig om vroeg, goedgezind en vol energie op te staan. Maar voor de meerderheid onder ons is het net iets ingewikkelder dan dat. Dankzij deze 7 goede gewoontes krijg ook jij een betere ochtendroutine.

1. Weg met de snooze-knop

Het is elke ochtend zo verleidelijk om meerdere keren op de snooze-knop te duwen zodat je nog even in je warme bed kan blijven liggen. Toch is het hoog tijd om die gewoonte af te leren. Volgens meerdere studies uitgevoerd door de National Sleep Fundation en Stanford Junior University doet de snooze-knop meer kwaad dan goed. De functie verstoort ons ontwakingsproces en zou slechte gevolgen hebben voor onze concentratie en ons geheugen. Bovendien wordt je er moeër en minder goedgehumeurd van. Ga voortaan dus vroeger slapen en stel je wekker op een vast uur in.

/

2. Drink een glas water bij het ontwaken

We kunnen het niet genoeg benadrukken: voldoende water drinken is enorm belangrijk voor je gezondheid. Op elk moment van de dag, maar zeker ’s ochtends. Na het slapen is ons lichaam volledig uitgedroogd. Drink ’s morgens dus meteen een groot glas water om je lichaam te hydrateren en je spijsverteringsstelsel en metabolisme te versnellen en te zuiveren. Ook je huid gaat ervan stralen. Eén kleine tip: voeg enkele druppels citroensap toe aan je glas water voor een nog groter effect.

The #glassofwater #balanced #mobiles for #instant #photo

Een bericht gedeeld door // applied concept photography (@georgelizardos) op

/

3. Bekijk niet meteen je e-mails en sociale media

Bij het ontwaken, worden je hersenen ook pas langzaamaan wakker. Het heeft dus geen nut om ze meteen te bombarderen met stresserende en vaak overbodige informatie. Gun je geest nog even de rust om je energie te kanaliseren. Je zal ontdekken dat je op termijn meer ontspannen zal zijn en meer creatieve ideeën zal hebben gedurende de dag.

#iPhone #special #apple #usa #leak #amazing #cool #tech #smartphone #future #copper #new #ios11 #iphone8 #keynote

Een bericht gedeeld door Florent (@numodesignlab) op


/

4. Doe een kleine work-out

Wees gerust, je hoeft ’s ochtends niet meteen in de sportschool af te zien of een marathon te lopen. Het volstaat om je metabolisme elke ochtend een boost te geven om je lichaam wakker te maken en het voor te bereiden op je dagelijkse activiteiten. Of je nu even danst op je favoriete muziek, gaat joggen of enkele jumping jacks en buikspieroefeningen doet, het is vooral belangrijk om een leuke activiteit te kiezen die je zo’n 10 à 20 minuten uitvoert. Doe je dit, dan zal je snel merken dat je de hele dag door meer energie hebt.

/

5. Denk positief

Praat elke ochtend even luidop en zonder schaamte tegen jezelf. Positieve bevestiging helpt ons angsten en onzekerheden te overwinnen. In zijn boek The Miracle Morning legt Hal Elrod ons uit hoe die positieve gedachten ons door de dag helpen. Som elke dag luidop enkele zinnen op wat je die dag, die maand of gewoon in je leven wil bereiken. Zinnen zoals ‘Ik heb de kracht om mijn dromen te realiseren’, ‘Ik heb het recht om gelukkig te zijn’ of ‘Ik ben geboren voor grote dingen’.

De positiviteit en herhaling zijn goed voor je onderbewustzijn, die uiteindelijk die uitspraken gaat geloven. En zo ben je meteen klaar om de wereld te veroveren!

/

6. Begin met een uitgebreid ontbijt

Een goed en stevig ontbijt is bijna even belangrijk als voldoende water drinken. Na een ideale periode van 8 uur vasten tijdens het slapen, heeft ons lichaam nood aan een uitgebreid ontbijt om aan onze energiebehoeften tegemoet te komen. Start de dag dus goed met essentiële voedingsstoffen die o.a. in graanproducten, fruit en zuivel zitten. Door goed te ontbijten, ga je ook minder snoepen doorheen de dag en dat is dan weer goed voor je lijn.

/

7. Stel een to-dolijst op

In de ochtend wordt alles veel duidelijker wanneer je even de tijd neemt om alles op papier te zetten. Stel je prioriteiten en wees ook realistisch. Zet geen taken op de lijst waar je geen tijd voor hebt, dat is negatief voor je productiviteit en zorgt er enkel voor dat je gefrustreerd raakt.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Goede gewoontes, Ochtendroutine.