Is retinol gevaarlijk? Deze producten mag je wél nog gebruiken
©

Is retinol gevaarlijk? Deze producten mag je wél nog gebruiken

Door Louise-Marie Servranckx
Leestijd: 2 min

Retinol is een krachtige vorm van vitamine A die bekend staat voor zijn vele voordelen. Zo vermindert het fijne lijntjes, rimpels, en verbetert het ook je huidtextuur. Een ware life-saver dus. Nu doet het nieuws de ronde dat de Europese Unie bepaalde producten met een retinolgehalte van meer dan 0,3% wil verbieden. Moeten we retinol dan uit onze skincare-routine bannen of zijn er alternatieven? Wij vroegen het Dr. Annelies Avermaete, dermatoloog en oprichter van Skindr, de grootste online dermatologiepraktijk van België.

/

Wat is retinol juist en welk effect heeft het op de huid? 

“Retinol is een vitamine A-zuur analoog en heeft een peelende en celvernieuwende werking op de huid. Retinol wordt gebruikt voor verschillende huidindicaties: anti-aging, acne, overpigmentatie”, aldus Dr. Avermaete. “Wel oppassen, bij overmatig gebruik geeft het roodheid en irritatie van de huid.” Het is dus belangrijk dat het op de juiste manier gebruikt wordt.

Wat houdt deze recent aangekondigde beperking precies in?  

“Omdat er in steeds meer cosmetische producten retinol wordt verwerkt, heeft de Europese Unie beslist om het percentage in deze producten te beperken tot 0,3%. Dit om de consument te beschermen tegen een overmatige inname/opname van vitamine A in het lichaam”, zegt Dr. Avermaete. Er zijn op dit moment nog heel veel producten met 1% of meer retinol. In sommige loopt het percentage zelfs op tot 5%. Deze producten zullen in de nabije toekomst dus hoogstwaarschijnlijk niet meer verkrijgbaar zijn.

Hoe kan je het toch op een veilige en correcte manier gebruiken, én het meest voordeel uithalen?

“Ook de lagere concentraties vitamine A zijn zeker effectief. Hun voordeel: minder risico op irritatie van de huid. Als advies bij gebruik van vitamine A-zuur houdende preparaten zeggen we altijd om voorzichtig te starten, zodat je huid kan wennen aan de behandeling. Gebruik bijvoorbeeld in het begin de crème om de dag en bouw geleidelijk op naar dagelijks gebruik en in een kleine hoeveelheid”, vertelt Dr. Avermaete.

/

Wat als je al jaren lang retinol boven 0,3% gebruikt? Krijg je dan problemen op lange termijn? 

“Neen, het risico op problemen is zeer beperkt. Je hoeft je zeker geen zorgen te maken als je een retinol met een hoger percentage dan 0,3% gebruikte.” Het is in dit geval wel aan te raden om eventueel uit te kijken naar een retinol met een percentage van of onder 0,3%. Maak je je toch zorgen? “De kenmerken van een overinname van vitamine A zijn wazig zicht, duizeligheid, misselijkheid”, laat Dr. Avermaete ons weten.

Zijn er eventueel alternatieven? Het is bijvoorbeeld algemeen geweten dat retinol schadelijk is voor zwangere vrouwen. Wat met Retinal of Bakuchiol? Wat raad je zelf aan? 

“Er zijn meerdere alternatieven voor retinol, maar ook retinol aan een lagere concentratie blijft een zeer nuttige lokale behandeling. Bakuchiol is inderdaad een alternatief, maar denk bijvoorbeeld ook aan niacinamide. Als er een meer specifieke huidproblematiek voorligt, is het soms wel raadzaam om ook even je dermatoloog te laten meedenken over een goede actieve huidverzorging die is aangepast aan je problematiek. En onder medische begeleiding mogen de hogere concentraties vitamine A-zuur houdende crèmes wel nog ingezet worden.”

/

Lees ook: Uitgetest: zijn deze beautyhypes op TikTok hun geld waard?

Kortom, retinol is dus zeker goed voor je huid indien je het op de juiste manier gebruikt. Wij maakten nog een overzicht met retinol-producten met een percentage onder of gelijk aan 0,3%.

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Retinol, Skincare.