Menopauze: hoe pas je je skincare routine aan voor een stralende huid?
© Getty Images

Menopauze: hoe pas je je skincare routine aan voor een stralende huid?

Door Joanna Gabriel & Malvine Sevrin  & Lotte Gillis
Leestijd: 2 min

Tijdens de menopauze kan je huid haar soepelheid en glans verliezen. Hoewel dat een natuurlijk proces is, kan het toch vervelend zijn. Dr. Marina Alexandre, dermatoloog en wetenschappelijk adviseur voor Vichy, geeft tips om je huid weer te laten stralen.

/

De menopauze wordt nog steeds door 41% van de vrouwen als een taboe gezien. Daarnaast zet hij je lichaam volledig op zijn kop. Maar dat is nog niet alles: dit fysiologisch fenomeen heeft ook een invloed op de kwaliteit van je huid, die na verloop van tijd van textuur verandert en haar natuurlijke glans verliest.

Dr. Marina Alexandre, dermatoloog en wetenschappelijk adviseur bij Vichy, geeft ons haar beste tips voor het herstellen van een stralende teint tijdens de menopauze.

/

Menopauze en huidveranderingen

Om iets aan je huid te doen tijdens de menopauze, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat er juist verandert in je lichaam. “Tijdens de menopauze vinden hormonale verschuivingen plaats, met name een daling van het oestrogeengehalte”, legt dr. Marina Alexandre uit. Dit leidt tot een verandering in de barrièrefunctie van de huid, die vochtarm en gevoeliger wordt.

Het oxidatievermogen van de huid wordt ook aangetast. Ze verdedigt zich minder goed tegen beschadiging en huidveroudering wordt versneld. Daarnaast neemt ook de aanmaak van collageen en elastine af, de steunvezels van de huid, waardoor de huid dunner en losser wordt. Ook de toename van cortisol (het stresshormoon) verandert de huidbarrière: de huid wordt droger, gevoeliger en herstelt zichzelf minder snel.

“Wat uiterlijk betreft klagen vrouwen vooral over het verlies aan huidelasticiteit, een verslapte huid en meer rimpels”, legt dr. Alexandre uit. De huid ziet er ook doffer uit, omdat de celvernieuwing vertraagt tijdens de menopauze. Dit leidt tot een ophoping van dode cellen die de huid dof maken. Tot slot wordt de huid ongelijkmatiger en vlekkeriger, wat bijdraagt tot dit gebrek aan glans.

Lees ook: De stille luxe-behandelingen die je wil proberen

/

Stralende huid door een aangepaste skincare routine

Omdat de behoeften van je huid niet meer dezelfde zijn, moet je dagelijkse skincare routine worden aangepast aan deze hormonale veranderingen. “Omdat de huid droger en gevoeliger wordt, gebruik je best een mildere reinigingsmethode. Reinig je huid bijvoorbeeld alleen ’s nachts en gebruik ’s ochtends een beetje water. Denk aan het gebruik van mildere reinigingsmiddelen met minder oppervlakteactieve stoffen om de huid minder te strippen, aangezien er tijdens de menopauze minder talg op de opperhuid zit”, adviseert de dermatoloog.

Het is ook belangrijk om de huidbarrière te versterken. “Hiervoor gebruik je best werkzame ingrediënten zoals ceramiden en vetzuren. Je kan je huid best voorzien van meer lipiden om het gebrek aan talg te compenseren”, adviseert onze expert. Niacinamide is het ideale werkzame ingrediënt om de aanmaak van natuurlijke ceramiden te bevorderen.

Om hydratatie te bevorderen heb je huidverzorgingsproducten nodig die water opnemen. Hyaluronzuur en glycerine geven de huid een vollere, meer gehydrateerde uitstraling. Om de afname van collageen en elastine tegen te gaan, kan je werkzame ingrediënten gebruiken die de productie ervan stimuleren, zoals retinol (of derivaten daarvan) en peptiden.

Tot slot kan je kiezen voor een crème met roze pigmenten, dit zijn de ultieme glansboosters.

/

Scrubben en zonnebescherming

De lage celvernieuwingssnelheid van de huid is een belangrijke factor in het gebrek aan glans, daarom is het essentieel om te kiezen voor huidverzorgingsproducten die dit proces versnellen. “Je kan exfolianten zoals glycolzuur en salicylzuur gebruiken om je huid te scrubben. Dit verbetert de gelijkmatigheid en glans van je huid”, legt ze uit. Voor het beste resultaat, zonder ondertussen de dermis (of anders gezegd, de middelste huidlaag) te beschadigen, gebruik je een of maximaal twee keer per week een exfoliërend middel.

Een ander punt dat je niet over het hoofd mag zien is zonnebescherming. Niet alleen omdat je jezelf extra tegen de zon moet beschermen als je werkzame ingrediënten zoals retinol gebruikt, maar ook omdat de huid bij het ouder worden meer reageert op de zon. “Ze verdedigt zichzelf minder goed tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarnaast is het ook belangrijk om antioxidanten, zoals vitamine C, op te nemen. Die voeg je makkelijk toe aan je ochtendroutine”, legt de specialist uit.

Lees ook: Dit is waarom een vitamine C serum niet in je make-up routine mag ontbreken

/

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Huidverzorging, Menopauze, Skincare.