Zo smeer je effectief zonnecrème
© Unsplash

Zo smeer je effectief zonnecrème

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

Onmisbaar in je routine is zonnebescherming. En zeker als er een stralend weekend voor de deur staat. Dit moet je weten over het gebruik van zonnecrème. 

/

“Van alle omgevingsfactoren die onze huid kunnen beïnvloeden, richt de zon de meeste schade aan. De uv-stralen kunnen niet alleen huidkanker veroorzaken, maar ze verouderen je huid snel en zonder genade”, schrijft Dr. Barbara Geusens in haar nieuwe boek “Het cosmeticacomplot”. Dit zijn haar tips voor het gebruik van zonnebescherming.

/

1. “Geen enkele zonnebescherming werkt de hele dag door. Als je ’s ochtends een dagcrème met een zonnefilter (SPF, sun protection factor) gesmeerd hebt, zal tijdens je lunch op het terras geen bescherming meer geboden worden. Een dagcrème met zonnefilter geeft vaak een vals gevoel van veiligheid. Het meenemen van een zonnecrème in je tas en bijsmeren is de boodschap. Idealiter zelfs op bewolkte dagen.”

2. “Als je een zonnecrème kiest die naast bescherming ook nog actieve ingrediënten bevat, gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar minerale zonnefilters, omdat deze inerter zijn en minder snel zullen reageren met andere actieve ingrediënten in je crème.”

3. “Kies voor een product dat je fijn vindt. Dan ga je hier ook automatisch meer van smeren en ben je beter beschermd. De beste zonnecrème is degene die jij aangenaam vindt.”

4. “Smeer voldoende en smeer frequent. Als je specifiek kijkt naar een bepaald lichaamsdeel, bijvoorbeeld het gezicht, wordt aanbevolen om ongeveer een theelepel (ongeveer 5 milliliter) zonnecrème te gebruiken om het gezicht en de hals voldoende te bedekken. Voor een heel lichaam reken je twee tot drie eetlepels. En gemiddeld om de twee uur bijsmeren. Zet je timer maar!”

5. “Als je voldoende frequent smeert, doet het er niet veel toe of je een SPF 30 of SPF 50 smeert. Het verschil tussen beide is heel erg klein. SPF 50 geeft vaak een vals gevoel van veiligheid, van beter beschermd te zijn en dan loop je het risico niet zo snel bij te smeren.”

6. “Zonneproducten werken vanaf het moment dat je ze aanbrengt. Het is een fabeltje dat je ze 30 minuten op voorhand moet aanbrengen om het product ‘te activeren’. Het wordt echter aangeraden om het even te laten drogen, omdat een natte crème makkelijker kan worden afgeveegd, wat resulteert in minder effectieve bescherming.”

7. “Heb je snel last van puistjes? Gebruik een gelachtige textuur (met organische zonnefilters) of een zeer goed geformuleerde zonnecrème met een minerale filter, want zinkoxide werkt antibacterieel.”

Lees ook: Minerale of synthetische SPF: wat is beter voor je huid?

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: SPF, Zonnecrème.