Met deze tips kies je de juiste zonbescherming
© Unsplash

Met deze tips kies je de juiste zonbescherming

Door Céline Mollet en Kim De Craene
Leestijd: 2 min

Iedereen weet dat zonbescherming belangrijk is. Maar hoe kies je de juiste anti-uv-producten voor je zomerse levensstijl? Met deze tips kun je veilig naar het strand of op citytrip.

/

Voor een strandvakantie

Op het strand is SPF50+ bescherming de standaard. De juiste aanpak om te smeren? Wacht niet tot je op je ligstoel ligt om aan zonnebrandcrème te denken. Smeer je hele lichaam in voordat je je aankleedt en herhaal dit proces wanneer je op het strand bent. Op deze manier voorkom je dat bepaalde delen niet worden ingesmeerd, vooral rond de randen van je zwempak. “Het is ook beter om voor een lotion te kiezen dan voor een spray,” zegt dermatoloog Toni Ionescu. “In een spuitbus van 200 ml zit maar ongeveer 50 ml zonnebrandproduct, de rest is lucht.”

Het is van essentieel belang om elke twee uur en na iedere zwembeurt opnieuw zonbescherming aan te brengen. Hoewel dit misschien voor de hand ligt, blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Pierre Fabre, gepubliceerd in 2022, dat 21,9% van de ondervraagden hun zonneproducten niet opnieuw aanbrengt wegens te vervelend. “Wacht na het zwemmen tot de huid droog is. Dep de huid met een handdoek om uitdroging te voorkomen, vooral als je in zout water hebt gezwommen. Zo zorg je ervoor dat het product gelijkmatig wordt aangebracht”, legt Nathalie Broussard, directeur wetenschappelijke communicatie van Shiseido, uit. En vergeet niet om onder een parasol te schuilen, want zand reflecteert uv-stralen.

/

Voor een zomer in de stad

Of je nu je vakantie doorbrengt in Brussel, Parijs of Londen, zonbescherming in de stad is cruciaal. Dit geldt niet alleen vanwege het risico op zonnebrand en huidkanker, maar ook vanwege het voorkomen van vroegtijdige veroudering. “Vooral de combinatie van uv-stralen en vervuiling is zeer schadelijk voor de huid,” voegt Broussard toe. De blootstelling aan uv-straling kan hyperpigmentatie veroorzaken of verergeren, zelfs op bewolkte dagen, aangezien uv-A-stralen door wolken heen dringen. “Dagcrèmes met een te lage SPF bieden onvoldoende bescherming,” benadrukt Ionescu. Vaak hebben ze een SPF van niet meer dan 20 of 30.

Ultralichte stadsbeschermers met een SPF van 50 of hoger zijn veel geschikter. Hun lichte textuur is ideaal voor zowel vette als droge huidtypes en verhinderen een glimmende huid. “Sommige formules bevatten ingrediënten die voorkomen dat vervuilende stoffen zich aan de huid hechten,” legt Broussard uit. Hoe smeren? Breng de crème gelijkmatig aan over het gezicht, wacht een paar minuten en breng vervolgens nog een laag aan voor een gelijkmatige dekking en een maximale bescherming. Herhaal dit om de twee uur.

/

Voor een sportsessie

Tijdens het sporten is het belangrijk om producten te gebruiken die bestand zijn tegen transpiratie, dankzij hun olieachtige textuur en polymeren die de filters op het huidoppervlak vasthouden. Vergeet niet om de nek, het decolleté, de achterkant van de handen en de achterkant van de benen goed te beschermen.

“Wees voorzichtig bij het aanbrengen rond de ogen, aangezien organische filters prikkelingen kunnen veroorzaken,” waarschuwt Ionescu. Hij adviseert om sticks te gebruiken, die minder snel in de ogen terechtkomen en ook op de lippen kunnen worden aangebracht.

/

Voor wie make-up draagt

Make-up en zonbescherming combineren kan een uitdaging zijn. “Make-up alleen, zelfs als het SPF bevat, biedt niet voldoende bescherming. Het is eerder een secundair product,” legt Broussard uit. De belangrijkste functie van make-up is niet om te beschermen tegen uv-stralen. “De combinatie van make-up en zonnebrandcrème is niet altijd ideaal”, legt Ionescu uit. “Als je een te dikke of te vette zonnebrandcrème gebruikt, kan dit ervoor zorgen dat de make-up minder lang blijft zitten.”

Daarom kan het soms beter zijn om een getinte zonnecrème te gebruiken in plaats van een combinatie van make-up en zonnebescherming. In de praktijk is het immers niet haalbaar om je make-up aan te brengen en daarna zonnebescherming. Ook is het lastig om elke twee uur opnieuw zonnebrandcrème aan te brengen. Kies een getinte zonnecrème die past bij je huidtype, zoals anti-acne of voor de vette huid. Je kunt deze combineren met een zonnecrème in poedervorm.

Lees ook: De redactie test: de nieuwste behandelingen, van sugaring tot microneedling

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Zonbescherming.