Interview met Max Colombie: “Op je dertigste is het tijd om het heft in handen te nemen”
©

Interview met Max Colombie: “Op je dertigste is het tijd om het heft in handen te nemen”

Door Joëlle Lehrer
Leestijd: 3 min

Oscar and The Wolf, alias Max Colombie, behoort tot de elite van de Belgische popmuziek en is zo’n naam waar de wereld ons om benijdt. Zijn derde album, The Shimmer, schittert zowel aan de buitenkant als inhoudelijk. Tegen een ontmoeting met deze artiest zeggen wij uiteraard geen nee.

/

Een fysieke ontmoeting, dat is wat we wilden met Max – bij het grote publiek beter bekend onder de naam Oscar and The Wolf. Max is immers een dandy pur sang met zijn elegante uitstraling, zijn waarheden en geheimen; met het feit dat hij dicht bij de natuur maar ook bij een luchthaven ging wonen; met zijn lachje wanneer ik hem zeg dat ik nog nooit een voet in Kortenberg heb gezet.

Op dit album wilde je r&b en elektropop met elkaar versmelten. Hoe heb je dat aangepakt?

“In de muziek zoek ik altijd de perfecte balans tussen donker en licht, koud en warm, ijs en vuur. Ik hou ervan dat mensen zich afvragen of het nu droevige of vrolijke liedjes zijn. Er zit zoveel schoonheid in melancholie. Schoonheid maakt “me verdrietig, omdat ik weet dat ze ooit zal verdwijnen. Om verdrietige dingen daarentegen moet ik niet huilen.”

Je haalde onder meer inspiratie uit films, zoals Call Me By Your Name. Ben jij ook verliefd op Timothée Chalamet…

“Dat is het niet helemaal. Het is meer dat ik me voel zoals het personage van Timothée Chalamet in die film. Zelf ben ik ook ooit verliefd geweest op iemand die ik niet kon krijgen. Mijn song Oliver vertelt over iets dat ik meemaakte op mijn zeventiende. Het lijkt erg veel op het verhaal uit de film.”

Was dat je eerste liefde? Die liefde die je nooit meer vergeet?

“Ja, heel gek, ik droom daar nog steeds over. En ik schrijf er ook graag over, want de herinnering aan het allereerste dat je hebt mogen proeven, blijft het sterkst.”

Lees ook: Interview met Angèle: “Dat ik een bekende zangeres ben, beschermt me niet tegen seksisme”

/

Dit derde album valt samen met je dertigste verjaardag. Was dat gepland?

“Daar heb ik niet over nagedacht, ik zweer het. Als bij toeval moet dat iets te betekenen hebben. Ik voel een grotere maturiteit op emotioneel vlak. Meestal wordt dat geassocieerd met meer verantwoordelijkheidsgevoel. Ik heb ingezien dat het niet nodig is om voortdurend te stressen of je zorgen te maken. Ik denk dat ‘nee’ kunnen zeggen tegen bepaalde dingen al een bewijs van maturiteit is. Vroeger zei ik overal ‘ja’ op. Ik heb de indruk dat ik nu meer keuzes maak die bij mij passen. Op je dertigste is het tijd om het heft in eigen handen te nemen.”

Aantrekkelijk in je nieuwe nummers vind ik de manier waarop je de tijd neemt om in elke song de emoties en harmonie te ontwikkelen.

“Dat is ongetwijfeld ook een gevolg van die maturiteit. Ik voel niet de behoefte om snel te gaan alleen omdat het grote publiek dat fijn vindt. Ik wil het in de eer ste plaats zelf fijn vinden. Ik ga niet van mening veranderen omdat iemand het niet cool of mooi zou vinden. Vroeger deed ik dat wel vaak. Wellicht is het dat wat je voelt, en daar ben ik heel blij om.”

Er zit veel sensualiteit in een nummer als Your Choice, maar denk je niet dat het moeilijke tijden zijn voor sensualiteit?

“Inderdaad. Maar ik denk dat we na de periode van het coronavirus een nieuw tijdperk van liefde in zullen duiken. Er zal opnieuw het plezier zijn van grote bijeenkomsten, van seksualiteit en sensualiteit. Het hele hippiegedoe à la Woodstock. Ik was op een feest in het Sportpaleis en daar voelde ik dat de mensen huidhonger hadden. En dat elke persoon een vriend of vriendin was. Dat elke vreemde bereid was om niet langer een vreemde te zijn. Ik voelde de menselijke warmte te midden van een massa mensen die ik helemaal niet kende. Maar misschien zal het alleen digitaal zijn? En daar ben ik erg slecht in.”

/

Heb je moeite met alles wat digitaal is?

“Ja, ik ben bijna even erg als mijn moeder. (lacht). Tegenwoordig moet je constant aanwezig zijn op de sociale media omdat de mensen willen weten wat je eet en drinkt. Ik wil niet elk detail van mijn leven tonen. En ik ga ook geen halve dag spenderen om een grappig filmpje op TikTok te zetten.”

Tijdens de lockdowns deed je geen optredens via livestream. Waarom niet?

“Mijn optredens zijn altijd heel fysiek. Ik ben nog oldskool. Als ik de gezichten van de toeschouwers zie, word ik een betere performer. Ik voel een directe connectie met het publiek van zodra ik op het podium sta.”

Als je met iemand een duet zou moeten zingen, welke artiest zou je dan kiezen?

“Carla Bruni, omdat ik haar muziek heel romantisch vind. Ook met Vanessa Paradis zou ik willen zingen, maar zij zal geen oren hebben naar mijn verzoek, denk ik. Ik hou wel van verleidsters.”

In het voorjaar sta je zelf op het podium in het Sportpaleis, een pittige uitdaging!

“Ik heb het al vijf keer gevuld, maar het maakt me nog steeds doodsbenauwd. Ik heb schrik om mijn moeder teleur te stellen.”

Oscar and The Wolf, The Shimmer, PIAS. In concert op 30 april 2022 in het Sportpaleis in Antwerpen. Tickets zijn hier te koop.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.