Hyperpigmentatie: zo geraak je verlost van donkere vlekken
© Launchmetrics Spotlight

Hyperpigmentatie: zo geraak je verlost van donkere vlekken

Leestijd: 1 min

Hyperpigmentatie kan jammer genoeg een anders zo perfecte teint compleet verstoren. Acne, blootstelling aan de zon, hormonen en huidveroudering zijn allemaal mogelijke oorzaken van de hardnekkige donkere vlekken op je huid. Gelukkig kan je er dankzij de volgende tips en producten ook vanaf geraken!

/

Welke vrouw droomt er nu niet van een egale huid en een perfecte teint? Hyperpigmentatie, in de vorm van donkere vlekken op je gezicht, is dan vaak ook geen welkome gast. Het wordt veroorzaakt door een teveel aan pigment, dat meestal een gevolg is van UV-straling of  huidirritaties. Ontdek snel hoe je er verlost van geraakt.

Lees ook: Dit zijn de beste skincare merken voor de gevoelige huid

/

Zonnecrème

Op het vlak van donkere vlekken is de boodschap altijd eerst ‘beter voorkomen, dan genezen’. Een goede bescherming tegen de zon is de eerste stap om een teveel aan pigment te vermijden. Een dagcrème met UV-filter op dagelijkse basis is zeker geen overbodige luxe.  En eenmaal de zon meer komt opdagen in ons land investeer je best in een goede zonnecrème met een hoge factor.

/

Vitamine C serum

Een serum dat veel antioxidanten bevat maakt je huid helderder, inclusief die hardnekkige donkere vlekken. Het helpt je huid stabiliseren na UV-beschadiging. Als je dagelijks een vitamine C serum gebruikt, kan het echt wonderen doen voor je huid. Bovendien helpt het serum ook om fijne lijntjes op te vullen.

Lees ook: De beste serums om je huid deze winter van elk kwaaltje te redden

/

Vlekkenbehandeling

Met een geconcentreerde dosis kan je nog effectiever donkere vlekken behandelen. Er zijn tal van ingrediënten beschikbaar op de markt om dit te bestrijden, maar kojiczuur, vitamine E, niacinamide en alfa arbutine zouden het meest effect opleveren.

 

/

Retinol of retinoïde

Ook producten met Retinol of Retinoïde kunnen helpen bij hyperpigmentatie. Het ingrediënt zorgt ervoor dat je cellen zich sneller vernieuwen en interfereert met de pigmentproductie. Met de producten kan je dus ook donkere vlekken behandelen die dieper liggen dan de oppervlakte van je huid.

 

/

Lasers

Wanneer de hyperpigmentatie voorkomt in de tweede laag van je huid, is het heel moeilijk om hier vanaf te geraken. De donkere vlekken gedragen zich dan bijna als een tattoo, dus moet je ook naar meer ingrijpende middelen grijpen. Tegenwoordig maken dermatologen gebruik van een Q-Switch laser, die oorspronkelijk gebruikt werd om tatoeages te verwijderen.

Meer lezen? Vette huid: met deze tips vermijd je een glanzende huid#hebbenhebbenhebben: de nieuwe Skin Care Kits van AesopVijf snelle tips tegen donkere kringen en wallen.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Donkere vlekken, Egale huid, Huidverzorging, Hyperpigmentatie, Skincare.