Humaan Papillomavirus treft ook mannen: jaarlijks bijna 9000 diagnoses
© Shutterstock

Humaan Papillomavirus treft ook mannen: jaarlijks bijna 9000 diagnoses

Leestijd: 1 min

Het Humaan Papillomavirus (HPV) treft niet enkel vrouwen, bij wie het baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Prof. dr. Philip Roelandt roept op voor meer preventie.

/

HPV veroorzaakt bij mannen jaarlijks bijna 9000 gevallen van genitale wratten, 135 gevallen van hoofd- en halskanker, 51 gevallen van anale kanker en 25 gevallen van peniskanker. Bij mannen worden deze kankers vaak pas later ontdekt, omdat er geen periodieke of systematische screening bij de brede bevolking gebeurt zoals bij vrouwen voor baarmoederhalskanker met het uitstrijkje. Toch worden 80% van de bevolking tijdens hun leven ooit besmet met HPV, en kan je het virus overdragen op anderen zonder het zelf te weten. HPV kan worden overgedragen door huid-huidcontact, via besmette oppervlakten en contact met genitale, orale of anale slijmvliezen.

Lees ook: 5 bijzondere momenten op de eerste modeshow van Pharrell Williams voor Louis Vuitton

/

In België wordt aan alle vrouwen tussen 25 en 65 jaar aangeraden om zich regelmatig te laten screenen en dit standaard uitstrijkje wordt éénmaal om de drie jaar terugbetaald. Vaccinatie wordt in het eerste middelbaar aangeboden aan Vlaamse meisjes en jongens, bij Waalse jongeren in het tweede middelbaar. Er is ook terugbetaling voorzien voor inhaalvaccinatie bij jongens en meisjes van 12 tot en met 18 jaar. Vanaf 19 jaar kunnen vaccins ook nog toegediend worden, maar is geen terugbetaling voorzien.

/

Preventie

Prof. dr. Philip Roelandt is gastro-enteroloog in het Universitair Ziekenhuis Leuven. Hij werkt daarnaast ook samen met Sciensano om systematische screening bij de hoogste risicogroepen zoals HIV-positieve patiënten en patiënten na orgaantransplantatie in de steigers te zetten. Hij benadrukt wel dat dit hopelijk een overgangsmaatregel is: patiënten met een onderdrukt immuunsysteem kunnen ook op latere leeftijd baat hebben bij vaccinatie als ze nog niet in contact kwamen met bepaalde types van HPV, maar als binnen een paar jaar een volledige generatie volledig gevaccineerd zal zijn, zullen HPV-gerelateerde kankergezwellen vermoedelijk minder voorkomen.

“Tot 2019 bestond de prioriteit van de overheid uit het vaccineren van meisjes, omdat vooral baarmoederhalskanker gelinkt werd met HPV”, legt hij uit. “De laatste jaren heeft de wetenschap echter uitgewezen dat mannen niet enkel drager zijn, maar ook zelf HPV-gerelateerde kankers kunnen ontwikkelen”

“Aangezien we – anders dan bij vrouwen – veel moeilijker kunnen screenen voor voorlopers van HPV-gerelateerde kankers bij mannen, is vaccinatie voor ook jongens belangrijk. HPV is één van de enige kankers die we met behulp van screening en vaccinatie bijna volledig zouden kunnen uitroeien. We merken bij vrouwelijke HPV-gerelateerde kankers nu al dat vaccinaties van de afgelopen decennia een grote impact hebben. Als we vaccinatie bij jongens ook goed aanpakken, hoop ik door groepsimmuniteit binnen 20 jaar amper nog (voorlopers van) anale kankers te moeten behandelen.”

Lees ook: 5 adembenemende wandelroutes in Europa

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.