Herfst-winter 2023-2024 shows: Dior laat de jaren 50 herleven
© Launchmetrics Spotlight

Herfst-winter 2023-2024 shows: Dior laat de jaren 50 herleven

Door Malvine Sevrin
Leestijd: 1 min

Op dinsdag 28 februari presenteerde Dior zijn herfst-winter 2023-2024 show in Parijs. Met deze collectie stelde artistiek directeur Maria Grazia Chiuri een herlezing van de jaren vijftig en het Dior-erfgoed voor.

/

In het duister gehuld, licht de zaal plots op en onthult een weelderig en raadselachtig decor. Een textielinstallatie die lijkt op een reuzenoctopus zweeft boven het podium en het publiek. Het werk, ontworpen door de Portugese kunstenares Joana Vasconcelos, is een lappendeken van bloemmotieven van kant, borduurwerk en haakwerk, dat doet denken aan de knowhow van de Dior-ateliers.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Dior Official (@dior)


Onder dit unieke beeld komt een eerste silhouet tevoorschijn, dat opvalt door zijn soberheid. Een wit overhemd wordt achteloos geopend en in een zwarte kokerrok gestoken. Modellen met rokerige ogen volgen elkaar op om een garderobe te onthullen die doordrenkt is in de jaren vijftig. Voor deze herfst-wintercollectie 2023-2024 ging Maria Grazia Chiuri, artistiek directeur van het Huis, terug naar het naoorlogse tijdperk waarin vrouwen opnieuw hun vrouwelijkheid lieten gelden. Het was ook de periode waarin Christian Dior zijn eerste modeshow inluidde en van de New Look een revolutionair silhouet maakte.

Lees ook: Dit moet je weten over skin flooding

/

Dior’s kijk op de jaren 1950

Onder impuls van Maria Grazia Chiuri wordt de Corolle-jurk, een emblematische creatie van Monsieur Dior, in een nieuw licht geplaatst. De belangrijkste kenmerken van de mode uit de jaren vijftig zijn aanwezig, maar de silhouetten zijn lichter en minder gestructureerd. In het bijzonder dankzij het gebruik van metaaldraad dat in een gevlekte kleur is verweven, lijkt de stof te leven, te modelleren en de contouren uit te wissen.

Op jassen werden ruitvormige stoffen gebruikt, op kuitlange rokken pied-de-poule. Na een opeenvolging van zwarte en witte looks barst de kleur los met toetsen van robijn, smaragd, topaasgeel en blauw. Op het gebied van accessoires werd de collectie aangevuld met lange leren handschoenen en de “Choc”-pumps met puntige tenen van Roger Vivier maakten een comeback.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Dior Official (@dior)


Voor deze Franse stijl liet Maria Grazia Chiuri zich inspireren door drie persoonlijkheden die bekend staan om hun onafhankelijke temperament: de zus van modeontwerpster Catherine Dior, Edith Piaf en Juliette Gréco. Een slogan-T-shirt met Edith Piafs tijdloze “Je ne regrette rien” knipoogt naar een van de muzen van het seizoen. “Elk van hen was een unieke protagonist, die door haar levensstijl in staat was de vrouwelijke stereotypen van de naoorlogse verbeelding tegen te spreken”, herinnert het Franse modehuis zich.

Lees ook: Benching: de nieuwste ongezonde datingtrend

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Dior, Parijs.