Het concept van een smoothie bowl
Als ontbijt of vieruurtje is een smoothie bowl snel en eenvoudig klaar te maken. Je kiest gewoon fruit of groenten gemengd met melk en bedekt het met granen, zaden of fruit. Daarna decoreer je de lekkernij op een artistieke manier. Je maakt de smoothie iets steviger en romiger dan normaal, zodat de hierboven vernoemde ingrediënten niet gewoon naar de bodem zinken.
Speciaal voor jullie zochten wij vijf leuke smoothie bowl recepten. De meest gezonde variant, de kleurrijkste of de meest smaakvolle… wij vonden ze allemaal! Natuurlijk houdt er je ook niemand tegen om zelf te experimenteren met ingrediënten. Voor meer inspiratie kan je ook altijd op Instagram zoeken via de #smoothiebowl.
Smoothie bowl – aardbei en framboos
Ingrediënten:
Voor de smoothie:
- 120 gram verse frambozen
- 250 gram aarbeien
- 2 porties yoghurt natuur 0%
- 2 soeplepels vloeibare honing
Voor de topping:
- 1 banaan
- geraspte kokosnoot
- frambozen
- 1 handvol Gojibessen
Bereiding:
Was eerst de frambozen. Maak daarna de aardbeien proper, verwijder de kronen en snij ze in stukjes. Mix de aardbeien en de frambozen met een blender. Voeg daarna de yoghurt en honing toe. Verdeeld het resultaat over twee kommen en bewaar ze in de koelkast terwijl je de topping voorbereidt. Voor de topping snij je een banaan in ronde stukjes. Decoreer de smoothie bowl met de stukjes banaan, frambozen en gojibessen. Strooi daarna de kokosschilfers over het geheel.
Smoothie bowl – banaan en mandarijn
Ingrediënten
Voor de smoothie:
- 1 banaan
- 2 cl vanille sojamelk
- 1 mandarijn
Voor de topping:
- 1 handvol frambozen
- Een handvol toppings ( rozijnen, gojibessen…)
- 1 theelepel zoetmiddel zoals agavesiroop
Bereiding
Mix 3/4 van de banaan in een blender. Pers de helft van de mandarijn uit en filter het sap. Meng de gemixte banaan en het sap van de mandarijn met de sojamelk. Laat het mengsel afkoelen in de koelkast. Snij de rest van de banaan en de andere helft van de mandarijn in stukjes en voeg ze toe aan het mengsel. Daarna decoreer je de smoothie bowl met de frambozen en de toppings. Voeg eventueel wat extra zoetmiddel voor een overheerlijk ontbijt!
Credit: Potitmanon
Smoothie bowl – granaatappel en banaan
Ingrediënten
Voor de smoothie:
- 1 heel rijpe banaan
- 1/2 granaatappel
- 5 soeplepels havermoutvlokken
- 10 cl melk
- 1 soeplepel agavesiroop
Voor de topping:
- 1 soeplepel Chiazaden
- Een theelepel granola
- Amandelschilfers
- granaatappel
Bereiding
Haal de pitten uit de halve granaatappel. Voeg 3/4 toe aan de blender en bewaar de rest. Voeg de stukjes banaan, de havermoutvlokken, melk en agavesiroop toe aan de blender. Meng het geheel tot je een zachte mousse als resultaat krijgt. Verdeel de smoothie over twee kommen. Decoreer met de chiazaden, granola en enkele amandelschilfers. Smakelijk!
Credit: blog de Châtaigne
Smoothie bowl – groene matcha thee en banaan
Ingrediënten
Voor de smoothie:
- 1 theelepel groene Matcha thee poeder
- 125 gram kwark of yoghurt
- 2 soeplepels agavesiroop
Voor de topping:
- 2 bananen
- Twee soeplepels granola
- 1 soeplepel Chiazaden
Bereiding
Pel een banaan en snij hem in stukjes. Plaats de banaan minstens 2 uur lang in de koelkast (een volledige avond is nog beter). Mix de banaan met de yoghurt, matcha en agavesiroop in een blender. Giet het mengsel in een kom en serveer het geheel met stukjes banaan, granola en chiazaden. Laat je fantasie de vrije loop!
Credit: Les Cookines
Smoothie bowl- chocolade en banaan
Ingrediënten:
Voor de smoothie:
- 2 bananen
- 1 soeplepel pure chocolade of poederchocolade
- 15 cl melk
- 10 cl ijs
Voor de topping:
- 1 banaan
- een handvol verse kokosnootschilfers
- een handvol noten
- 2 soeplepels chocoladeschilfers
- 1 soeplepel sezamzaad
Bereiding:
Schil de bananen en snij ze in ronde schijfjes. Meng de bananen in een blender. Voeg nadien de melk, ijs, cacao en poederchocolade toe. Mix het geheel tot je een smeuïge, gladde smoothie als resultaat hebt. Verdeel de smoothie over twee kommen en bewaar het geheel in de koelkast terwijl je de topping voorbereidt. Voor de topping decoreer je het mengsel met de schijfjes banaan en de noten. Voeg ook naar keuze de kokosschilfers, het sezamzaad en de chocoladeschilfers toe. Geniet van de smoothie bowl terwijl hij vers is.
Credit: Cuisine AZ