Dof en futloos haar? Tijd voor een haardetox!
© Shutterstock

Dof en futloos haar? Tijd voor een haardetox!

Leestijd: 3 min

Zon, zee en strand klinken heerlijk tijdens de zomer, maar de combinatie van zout en chloor is absoluut niet goed voor onze lokken. Maar liefst 54% van de Belgische vrouwen heeft na de zomer last van droog of beschadigd haar. Tijd voor een haardetox!

Gespleten punten, broos haar en een doffe tint: het klinkt velen bekend in de oren. Zeker tijdens de zomermaanden ziet je haar er snel futloos uit. Blootstelling aan de zon, chloor en zout zeewater zijn nu eenmaal een echte marteling voor ons haar. Gelukkig valt er ook wat aan te doen! Deze handige tips zorgen voor een echte haardetox voor je lokken.

Was je haar niet te vaak

Na een zweterige dag aan het zwembad of in de zee wil je thuis meteen je haar wassen. Toch is het ook voldoende om je haar gewoon te spoelen. Je haar dagelijks wassen is namelijk echt niet goed. Als je het toch wast, gebruik je best zo weinig mogelijk shampoo. En als je haar echt droog is, kies je best voor een milde shampoo. Gebruik ook maximum de hoeveelheid ter grootte van een euro op je hand. De boodschap bij een haardetox: zo weinig mogelijk wassen!

/

Elke wasbeurt = een mini-kuur

Masseer tijdens het wassen je hoofdhuid goed en spoel je haar met lauwwarm water. Heet water is schadelijk voor je haar, terwijl koud water je haarschubben dichtzet. Bovendien is een frisse douche de ideale afkoeling na een hete dag!

/

Droog je haar met zachtheid

Niet is schadelijker dan je haar ruw afdrogen. Neem na het wassen een handdoek die goed absorbeert en wikkel die rond je hoofd. Laat de handdoek even zitten, zodat hij het water goed kan opnemen. Nadien kan je je haar voorzichtig doorkammen, bij voorkeur met een wet brush.

/

Vermijd hete toestellen

Het gebruik van hete stijltangen of haardrogers is geen cadeau voor je lokken. Vermijd ze dan ook zo vaak mogelijk. Als je toch per se je haar wil drogen, kies dan voor de koudste stand. Zeker na een dag in de zon is de hitte extra schadelijk voor je haarvezels.

/

Ga voor een hydraterend masker

Een haarmasker doet eigenlijk net hetzelfde voor je haar als moisturizer voor je huid. Zeker bij droog haar is het aangeraden om een keer per week een masker aan te brengen. Voor een effectieve haardetox kan je ’s nachts een voedend masker aanbrengen en met een handdoek om je haar gaan slapen. Je kan ook altijd een haarolie of kokosolie gebruiken om je haar terug springlevend te maken.

/

Let op met (ont)kleuren

Een gewone kleuring pleegt geen aanslag op je haar, maar het ontkleuren of bleken van je haar maakt je haar wel zwakker. Je denkt ook best twee keer na voor je met ontkleurd haar in het zwembad springt. Chloor maakt je haar na een plons in het zwembad soms groen!

/

Eet gevarieerd

Zorg ervoor dat je genoeg selenium, arginine, zink, cystine of biotine binnen krijgt; allemaal stoffen die je nodig hebt om haar aan te maken. Je vindt die stoffen onder andere in verse vis, groenten en schaaldieren. Heb je een tekort aan een van deze stoffen? Kies dan voor een kuur met aangepaste voedingssupplementen, zoals de Omnivit Hair Pro Nutri-Radiance.

haardetox

/

Zorg voor voldoende luchtvochtigheid in huis

Een te lage luchtvochtigheid in je huis maakt je hoofdhuid en je haar droog. Dit veroorzaakt dan weer huidirritaties en een gevoelige huid. Het is belangrijk om elke dag je huis te verluchten. Hetzelfde geld voor je auto. Door de airco wordt je haar pas echt droog. Steek de airco dus alleen aan als het echt nodig is.

/

Vermijd stress en slaaptekort

Lange periodes van stress knoeien met je energielevel, libido, je gewicht en je huid, maar ook met je haar. Zorg er dus voor dat je ook in de zomer genoeg slaapt en voldoende ontspant om haarverlies te vermijden.

/

Pas op met chemische behandelingen

Als je de conditie van je haar wil verbeteren, vermijd je best even alle chemische behandelingen zoals een permanent. Bij die behandelingen worden de chemische bindingen in je haren losgemaakt om ze in een andere vorm te trekken waarna de bindingen zich met een andere behandeling opnieuw herstellen. Nadeel: na zo’n kappersbeurt ‘pakt’ een groot deel van die bindingen niet meer. Als je in de zomer toch je wilde lokken in vorm wil brengen, kies je best voor een stoomstijltang.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Detox, Haar, Haardetox.