Bij boudoirfotografie poseren vrouwen in lingerie of zelfs naakt voor de camera. Er bestaan verschillende soorten. Zo heb je solo-, vriendinnen- en koppelboudoir. Er is ook een mannelijke variant, doudoir. Tine van ‘Boudoir by Tine’ geeft ons wat meer uitleg en vertelt hoe zo’n shoot in zijn werk gaat.
Lees ook: Woman to watch: Cleome Clements
Heb je het gevoel dat mensen nog vaak verkeerd denken over boudoir?
“Boudoir is de laatste tijd alleen maar populairder aan het worden. Mensen beginnen meer en meer te weten wat het betekent. Als ik het begrip uitleg aan iemand die het nog niet kent, kijken ze meestal wat verbaasd. In dat geval is de makkelijkste oplossing om mijn werk te tonen. Dan zijn ze meestal wel onder de indruk.”
Ben je soms bang dat het een hype is die weer zal weggaan?
“Ik denk wel dat het gaat blijven bestaan. Newbornfotografie was enkele jaren geleden ook een hype. Dat is nu ook al verminderd, maar het blijft populair. Ik denk dat boudoir in de toekomst nog bekender zal worden en dat er meer boudoirfotografen zullen zijn.”
Waarom is er juist nu een hype?
“Het past goed bij de thema’s die tegenwoordig vaak aan bod komen zoals feminisme, body positivity, opkomen voor jezelf, #metoo… Vrouwen die hun lichaam durven tonen en opkomen voor zichzelf en het vrouw zijn.”
Lees ook: Door deze 50 streetstylelooks van Milan Fashion Week willen we een nieuwe jas kopen
Wat is het doel van een boudoirshoot?
“Het is vooral de bedoeling om het model een boost van zelfvertrouwen te geven. Je kan het ook gebruiken als cadeau voor je partner.”
Voor wie is boudoirfotografie?
“Vaak heb ik onzekere mensen voor de camera. Vrouwen hopen vaak om een ander beeld van zichzelf te hebben na de shoot. Een foto van jezelf is helemaal anders dan naar jezelf kijken in de spiegel. Maar ik heb ook modellen die wel een pak zelfvertrouwen hebben.”
Merk je dat de vrouwen zelfzekerder zijn na de shoot?
“Absoluut, er zijn veel vrouwen die een traantje laten als ze het eindresultaat zien. Ze verwachten niet dat zij er zo uit kunnen zien. Sommigen krijgen al een boost meteen na de shoot. Ik heb zelf ook al boudoirfoto’s van mezelf laten nemen dus ik weet voor effect het heeft.”
Lees ook: XXL-haar: wordt dit dé haartrend voor komende lente?
Hoe verloopt zo’n shoot?
“Ik begin altijd met een kennismakingsgesprek. Hierbij geef ik hun de nodige informatie en kunnen we elkaar ook leren kennen. Als de klant de shoot nog steeds wil doen, wordt er een exacte datum afgesproken.
Op de dag zelf beginnen we ook eerst met een drankje zodat het model haar goed voelt. Tijdens de shoot leg ik alle poses uit of doe ik ze voor zodat niemand moet improviseren. Poseren is enorm belangrijk bij boudoir. Ik begin met een foto met een t-shirt en zo bouwen we rustig op. Het model mag zo vaak van kleding of lingerie wisselen als ze wil. Op het einde pas vraag ik of ze volledig naakt willen als ze zich daar goed bij voelt. In 99% van de gevallen gebeurt dat ook, ook al dachten ze op voorhand van niet. Er is altijd een ontspannen sfeer, wat belangrijk is.”