Wat is journaling en hoe begin je eraan?
© Unsplash

Wat is journaling en hoe begin je eraan?

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

Journaling is één van de meest effectieve manieren van zelfzorg, en bovendien één van de goedkoopste. Er zijn verschillende manier waarop je kan journalen. Een woordje uitleg bij drie schrijfoefeningen.

/

Onderzoek toont aan dat dankbaarheidsdagboeken helpen om te pauzeren, te reflecteren op en te waarderen waarvoor we dankbaar zijn. Het regelmatig schrijven ervan wordt in verband gebracht met diverse voordelen voor het welzijn, waaronder verminderde stress, verbeterde slaap, verhoogd zelfvertrouwen, toegenomen empathie en een boost voor de mentale gezondheid.

Toon dankbaarheid

Megan Hayes, onderzoeker positieve psychologie en auteur van ‘Write Yourself Happy’ en ‘The Joy of Writing Things Down’, ontwikkelde een programma waarin schrijfactiviteiten werden gebruikt om positieve emoties te verbeteren. Ze ontwikkelde schrijfoefeningen die ze onderzocht in haar ‘Positive Journalling’ experimenten over het verhogen van gevoelens zoals vreugde, dankbaarheid, hoop en liefde. Probeer het zelf door elke avond voor het slapen gaan drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent.

Voel je creatiever

Julia Cameron, auteur van ‘An Artists Way’, pleit ervoor om elke ochtend bij het ontwaken drie pagina’s te schrijven als een brain-dump-activiteit. Het is het begin van een proces waarbij je schrijven gebruikt om je opnieuw te verbinden met het creatieve potentieel in ons allemaal.

Het gebruik van Morning Pages is eenvoudig: je schrijf drie pagina’s vol, uit de losse hand, bij het ontwaken. Niet denken, analyseren noch stressen, gewoon schrijven. Je kan schrijven over alles wat je bezighoudt, van kleine zorgen tot grootse plannen. s’ Morgens schrijven, voor je innerlijke criticus wakker is, zou helderheid scheppen en inzichten geven.

Je doelen stellen

Pychologe Laura King voerde in 2001 een onderzoek uit genaamd ‘The Best Possible Self’, waarin deelnemers werd gevraagd om gedurende vier dagen 15 minuten per dag gedetailleerd te schrijven over hun best mogelijke zelf. De deelnemers zagen een toename van positieve emoties, een afname van negatieve emoties en een verbeterd fysiek welzijn. Bovendien voelden ze zich zinvoller in het leven en nauwer verbonden met hun doelen.

Schrijf 15 minuten onafgebroken over hoe jij je deze best mogelijke toekomst voorstelt. Denk aan alle relevante gebieden van je leven, zoals je carrière, academisch werk, relaties, hobby’s en/of gezondheid.

Lees ook: Je bloeddruk verlagen? Dat doe je door dit te eten

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Journaling.