Als je ooit in Griekenland bent geweest, heb je vast wel al feta en gebakken kerstomaatjes gegeten. Zelfs met pasta daarbij. Wel, deze trend herinnert er ons nog eens aan hoe lekker dit eigenlijk is, en vooral hoe gemakkelijk je dit zelf kan maken.
De oorsprong van deze heerlijke pasta
In februari 2019 publiceerde de Finse foodblogger Jenni Häyrinen (@liemessa op Instagram) een recept op haar blog met daaronder #uunifetapasta. Dit bleek voor vele volgers een schot in de roos te zijn. Sindsdien is het een groot succes, en in januari 2021 ging het recept zelf viraal toen de Amerikaanse blogger MacKenzie Smith (@grilledcheesesocial) het recept naar het Engels vertaalde.
Omdat haar Instagramprofiel een enorme boost aan populariteit kreeg, besloot ze een tutorial te posten op TikTok. Het duurde niet lang of de hele TikTok-community ging ermee aan de slag waardoor de populariteit nog meer de lucht in ging. De verkoop van feta heeft zelfs wereldwijd een impuls gekregen.
@grilledcheesesocialBaked feta pasta viral recipe! Inspired by #uunifeta via @liemessa & @tiiupiret #learnontiktok #foodtiktok #foodie
Ziehier: ons feta-tomaat recept
Ingrediënten voor 4 personen
- 450 gram pasta naar keuze
- 1 blok (200 gram) feta (opgelet feta is niet hetzelfde als feta kaas of eender welke andere variant)
- 500 gram kersttomaatjes
- olijfolie
- zwarte peper en zout
- piment d’espelette (is een kruid, verkrijgbaar bij de supermarkt)
- 4 teentje knoflook (of meer, want knoflook is het leven)
- verse basilicum
Bereidingswijze
- Leg uw kerstomaatjes (dit kan in trossen) in een grote ovenschaal, giet er een beetje olijfolie over en wentel de tomaatjes erin. Het is de bedoeling dat ze ondergedompeld zijn in olie en dat niet enkel de bovenkant met olie bedekt is.
- Leg de hele blok fetakaas er in het midden bovenop, omringd door de kerstomaatjes. En giet er nog wat meer olijfolie over.
- Pers je knoflookteentjes en snijd ze in de lengte doormidden. Verspreid ze over de hele schotel.
- Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.
- Bak in een voorverwarmde over op 180 graden gedurende 20 minuten. Dit doe je het beste op het middelste rooster zodat het niet aanbrandt. Daarna zet je de oven op ‘grill’ en bak je de ovenschotel nog 10 minuten op 200 graden. Wees voorzichtig, hou het in de gaten, want de ene grill is de andere niet!
- Kook de pasta al dente volgens de kookinstructies. Als u de kerstomaten in tros hebt gebruikt, verwijder dan de steeltjes.
- Breek de feta met een vork en meng het met de tomaten.
- Meng de verkregen saus met de pasta en voeg zoveel basilicumblaadjes toe als u wilt.
Dit bericht bekijken op Instagram
Tip
Zaatar (een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten dat meestal bestaat uit tijd, oregano, sesamzaad, zout, sumak…) past perfect bij deze feta-tomatenpastaschotel!
Lees meer Marie Claire op: Recept: dessert met matcha, mascarpone en chocolade; 4 heerlijke en magere recepten van topchef Anne Sophie Breysem; Picknicken was nog nooit zó lekker met deze 5 recepten