Helpen poeders en supplementen met collageen echt tegen huidveroudering?
© Shutterstock, MCB

Helpen poeders en supplementen met collageen echt tegen huidveroudering?

Door Kim De Craene  & Claire Dhouailly
Leestijd: 2 min

Collageen is een eiwit dat van nature in de huid voorkomt en voor stevigheid en elasticiteit zorgt. Beautyproducten en supplementen met collageen beloven huidveroudering tegen te gaan en zijn daarom razend populair. Maar zijn ze wel doeltreffend? Dit is wat de professionals zeggen over de hype.

/

“Collageen spreekt consumenten aan die weten dat het goed is voor de huid”, zegt Michèle Évrard, oprichtster van het Belgisch ­- Franse merk Cosmetics 27. Maar wat is precies het nut van dit eiwit?

Lees ook: 10 tips voor een zomerse make-up.

“Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijke lichaam. Het wordt aangetroffen in onze pezen, huid, spieren, botten en bloedvaten. Laten we de huid vergelijken met een matras, de collageenvezels zijn dan de veren. Rond de leeftijd van 25 tot 34 jaar is de hoeveelheid collageen in het lichaam maximaal, nadien neemt ze geleidelijk af. Na de menopauze maakt ons lichaam 2% collageen minder aan per jaar. En vooral, met de leeftijd produceren de fibroblasten collageen van slechte kwaliteit”, legt Cyrille Telinge, oprichter van Novexpert, uit.

Collageen in beauty

Om dit onderdeel van het verouderingsproces wat te vertragen, volstaat het echter niet om collageen op de huid aan te brengen. “De molecule is te groot om in de dermis door te dringen. Het is interessanter om fijne stukjes collageen te gebruiken of te kiezen voor actieve ingrediënten die de productie ervan door de fibroblasten stimuleren, zoals vitamine C en bepaalde algen”, zegt hij. De effectieve producten die bekend staan als collageen van mariene oorsprong, afkomstig van vis, met name van de huid en schubben van deze vissen, of plantaardig collageen zijn in feite formules met peptiden of amino ­ zuren, de kleine bouwstenen waarmee het eiwit kan worden opgebouwd.

Collageen in supplementen

Een andere populaire aanpak is het slikken van voedingssupplementen met collageen om de voorraad aan te vullen. “Op dit moment is er een gebrek aan wetenschappelijk bewijs om te weten of het nuttig is en of het de huid echt ten goede komt”, merkt dr. Arnaud Lambert, medeoprichter van het schoonheidscentrum Aesthé, op. Je weet dus niet precies wat het gevolg is van wat je inneemt.

Collageen zit overal in het lichaam. 25% tot 30% van de eiwitten van het menselijke lichaam bestaat uit collageen: het zit in de huid, maar ook in de botten, het kraakbeen, de pezen, de spieren en de bloedvaten. Als je enkel op zoek bent naar voordelen voor de huid, kan je beter kiezen voor aminozuurinjecties in de delen van het gezicht die je wilt behandelen. Op die manier worden de fibroblasten direct voorzien van wat ze nodig hebben om nieuw collageen te synthetiseren”, adviseert de esthetisch arts.

Voor de algemene gezondheid blijft het relevant om alle cellen van deze essentiële moleculen te voorzien. “Een gevarieerde voeding blijft de belangrijkste bron van beschikbare aminozuren”, zegt Michèle Évrard.  Ben je op zoek naar een boost via poeders, vloeistoffen of capsules, streef dan naar een dosis van 10 mg. Een dosis van minder dan 10 mg heeft geen effect.

Klinische studies

Geen enkel merk kan echter zichtbare resultaten na twee maanden garanderen. “Dat kan jammer genoeg niemand”, zegt Barbara Geusens van het Belgische merk Nomige dat onlangs collageenshots lanceerde. Zichtbare resultaten hangen van veel factoren af. Genetica speelt een belangrijke rol maar ook andere factoren. Bijvoorbeeld: als je een hevige sporter bent, ontstekingen of verwondingen hebt, zal het collageen eerst naar die organen gaan omdat die meer behoefte hebben aan collageenbouwstenen. In dat geval zullen de eerste resultaten later zichtbaar zijn.” Nomige deed wel klinische studies en daaruit bleek dat na een inname van 25 ml vloeibaar collageen, een toename in hydratatie van de huid van binnenuit zichtbaar was, een verbetering in de densiteit van de dermis, een verbeterde huidstructuur en het aantal rimpels en de rimpeldiepte verminderde.

Lees ook: 5 onmisbare beauty-apps.

Onze favorieten

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"