Retinol, het meest effectieve ingrediënt tegen huidveroudering
©

Retinol, het meest effectieve ingrediënt tegen huidveroudering

Leestijd: 2 min

Verschillende onafhankelijke studies toonden het al aan: retinol, of vitamine A, is één van de meest doeltreffende ingrediënten in de strijd tegen huidveroudering. Het gaat rimpels tegen, stimuleert de collageenproductie, vervaagt pigmentvlekken en doet de huid stralen.

/

Nieuw is het gebruik van retinol niet. Het verwierf populariteit in de jaren negentig, en is nu terug van nooit helemaal weggeweest te zijn. Het is momenteel het meest gegoogelde cosmetische ingrediënt ter wereld, en dat heeft zo zijn redenen. Retinol is zowat het enige ingrediënt dat wetenschappers erkennen als daadwerkelijk doeltreffend in de strijd tegen huidveroudering. Het is zeer krachtig, en daarom kan het de huid ook irriteren. Anno 2021 zijn er gelukkig heel wat milde formules op de markt zodat haast elk huidtype ermee aan de slag kan.

Wat is retinol precies?

Retinol is een retinoïde, een derivaat van vitamine A die van nature in de huid aanwezig is.

Van de vitamine A-derivaten staat retinol bekend als de meest doeltreffende, die zonder voorschrift verkrijgbaar is. Sommige andere vitamine A-derivaten, zoals retinal, zijn niet zo uitgebreid bestudeerd als retinol wat hun werkzaamheid betreft.

Lees ook: De 5 beste producten voor zachte lippen.

De vele voordelen van retinol

Retinol verbetert de celvernieuwing en stimuleert de productie van collageen en andere huidmoleculen, waaronder hyaluronzuur en elastine.

Het versterkt de huidbarrière en reguleert de melanocyten die pigmentvlekken veroorzaken. Het egaliseert de huidtextuur, vernauwt verwijde poriën en laat de huid stralen. Het verdikt de hoornvlieslaag die steviger wordt, helpt de elasticiteit verbeteren en maakt de teint egaler. Het is een uitstekende anti-rimpelbehandeling, op voorwaarde dat je het minimum drie maanden na elkaar gebruikt.

“Als een van de krachtigste vormen van vitamine A, is pure retinol een essentieel ingrediënt tegen veroudering dat het verjongingsproces activeert. Door een versnelde huidvernieuwing wordt de huid dikker en worden zelfs diepe rimpels gewist… waardoor het een must have ingrediënt is waar iedereen van kan profiteren. Het is mijn favoriete actieve stof”, legt Elisabeth Bouhadana uit, die Global Scientific Director is bij L’Oréal Paris.

Voor welke huidtypes is het geschikt?

Iedereen kan in principe retinol gebruiken, maar de hoeveelheid hangt af van persoon tot persoon, eventuele huidproblemen en de mate waarin de huid het krachtige ingrediënt verdraagt. Het best is om te beginnen met een product met een lager percentage en dit op te bouwen om te zien hoe de huid erop reageert.

Lees ook: De beauty- en badkamergeheimen van Marie Wynants.

“Retinol is een krachtig ingrediënt waardoor er aanvankelijk een zekere mate van roodheid, droogheid of tintelingen kan optreden. Als dit gebeurt, moet je de toepassingen spreiden, beginnend met 1 nacht op 3 in week 1, 1 nacht op 2 in week 2, en opbouwen naar nachtelijk gebruik in week 3 zoals getolereerd. Omdat retinol de huid gevoeliger kan maken voor UV, is een zonnebrandcrème met SPF20 of hoger elke dag van cruciaal belang”, aldus Bouhadana.

Je begint daarom ook best met een lage dosis, tussen de 0,01% en 0,03%. Ook wie jonger dan dertig is, heeft geen baat bij producten met een te hoge dosis. Uiteindelijk kan de je de dosis optrekken tot 1%.

Tenslotte moet deze molecule, die zeer gevoelig is voor licht, steeds in een ondoorzichtige verpakking zitten omdat het anders een deel van de doeltreffendheid verliest.

Shop hieronder onze favoriete producten met retinol:

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Retinol, Skincare.