Harvey Weinstein werd veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf
© Getty Images

Harvey Weinstein werd veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf

Door Maëlys Peiteado  & Lieselot Luykx
Leestijd: 2 min

Voormalig Hollywoodproducent werd op 11 maart veroordeeld voor verkrachting en aanranding. Zijn straf? Wellicht de rest van zijn leven in de cel. Om concreet te zijn: een gevangenisstraf van 23 jaar ... 

We kunnen zeggen dat dit een overwinning is voor alle slachtoffers die ooit te maken kregen met seksueel geweld. Op woensdag 11 maart werd Harvey Weinstein tijdens zijn strafproces veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf. Eind februari werd hij veroordeeld voor verkrachting en aanranding. Miriam Haley en Jessica Mann spanden de rechtszaak aan. 

/

Schuldig aan aanranding en verkrachting

Amerikaanse rechtbanken hebben hem schuldig bevonden aan aanranding in de eerste graad op Miriam Haley en verkrachting in de derde graad (met iemand die geen toestemming kan geven) op Jessica Mann. De eerste, 42, is zijn voormalige productieassistente. Ze beschuldigt hem ervan haar op 11 juli 2006 te hebben verkracht in haar huis in New York.

<<Lees ook – De zaak Polanski: verklaringen en chronologie>>

De tweede, een actrice, zei dat ze onder manipulatie een giftige relatie met hem had. Harvey Weinstein beloofde haar rollen en duwtjes in haar carrière door haar in hotelkamers op te sluiten en haar te misbruiken.

/

Een sterk symbool voor vrouwelijke slachtoffers

Ze is verdrietig voor zichzelf, voor de andere slachtoffers en zelfs voor hem‘, zei de advocaat van Miriam Haley na de sessie. Gloria Allred vertegenwoordigt de andere aanklagers van Harvey Weinstein. Volgens haar huilden de slachtoffers. ‘Ze voelt dat eindelijk hun stem wordt gehoord én dit was heel ontroerend‘, beschrijft ze.

HET IS EEN NIEUWE DAG VOOR VROUWEN, ALS JE MOED VINDT, ZULLEN ER GEVOLGEN ZIJN VOOR JE AANRANDERS.

<<Lees ook – Van #MeToo naar #HerToo? Asia Argento nu zelf aangeklaagd voor seksueel wangedrag>>

Als je aangerand bent, onthoud dit: 20 + 3 jaar is hoe gerechtigheid eruitziet‘, zei ze tegen de pers, terwijl ze met een vel papier zwaaide waarop de zin was geschreven, ‘Als je denkt dat je ermee wegkomt, dat is nu niet meer het geval. Dit is een nieuwe dag voor (alle) vrouwen, als je de moed vindt, zullen er gevolgen zijn voor je aanvallers.’

/

Geen ‘seriële aanranding’

Burke leidde de procedure waarbij de Hollywood-magnaat zelfs tot 29 jaar gevangenisstraf riskeerde … Harvey Weinstein werd niet veroordeeld voor aanranding, wat zijn straf had kunnen verhogen. De juryleden vonden hem niet schuldig aan ‘roofzuchtig’ gedrag.

De aanklagers daarentegen riepen op tot een voorbeeldige zin, die ‘een leven lang misbruik van anderen‘ weerspiegelt. Zijn advocaten hoopten op een lichtere straf, daarbij verwijzend naar zijn familie, zijn hoge leeftijd en zijn gezondheidsproblemen … Maar ook naar al zijn werk voor de filmindustrie.

/

Een ‘obscene’ straf volgens de verdediging

Aan het einde van de zitting in New York leek zijn advocaat Donna Rotunno bijzonder overstuur. Ze vindt de veroordeling ‘obsceen‘ en wijst erop dat sommige moordenaars minder lang in de gevangenis zitten.

Harvey voelt zich heel rot, het is een zware dag voor hem geweest‘, voegt ze eraan toe, ‘Ik zal nooit arme Harvey zeggen, maar alleen ontbrak het wel aan gerechtigheid.’

Bron: marieclaire.fr 

Wil je meer weten over deze zaak? Lees dan ook – Het verdict: Harvey Weinstein schuldig aan seksuele aanranding en verkrachting

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: #MeToo, Feminisme, Harvey Weinstein.