Het verdict: Harvey Weinstein schuldig aan seksuele aanranding en verkrachting
©

Het verdict: Harvey Weinstein schuldig aan seksuele aanranding en verkrachting

Door Marie Claire Stagiaire  & Lauren Moens
Leestijd: 1 min

Voormalig Hollywood-icoon Harvey Weinstein werd op maandag 24 februari veroordeeld voor verkrachting en seksueel geweld. Zijn straf wordt op 11 maart uitgesproken door rechter Burke, die de hele procedure voorzat.

De eerste beschuldigingen dateren al van oktober 2017 en kwamen onder andere van Rose McGowan en Ashley Judd. Het proces tegen Weinstein heeft dus meer dan 2 jaar aangesleept, maar werd zonet afgesloten met de veroordeling van de voormalige filmproducent.

Lees ook: De Zaak Polanski: verklaringen en chronologie 

Het Amerikaanse rechtssysteem veroordeelde Weinstein op maandag 24 februari voor aanranding en verkrachting. Er hangt hem een maximumstraf van 25 jaar boven het hoofd. Welke straf hij effectief krijgt, komen we op 11 maart te weten want dan spreekt rechter Burke zijn strafmaat uit.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Official Page (@metoomvmt) op

/

Een korte schets van het proces

Harvey Weinstein ontkende de feiten steeds opnieuw, maar de rechtbank heeft hem toch schuldig bevonden aan seksueel geweld in de eerste graad op Miriam Haleyi. Wat de tweede aanklacht betreft, legt de rechtbank hem verkrachting in derde graad ten laste, wat betekent dat die persoon, in dit geval Jessica Mann, geen toestemming kon geven.

De 42-jarige Miriam Haleyi was Weinstein’s voormalige productie-assistente. Zij beschuldigt hem ervan haar te hebben verkracht in haar huis in New York op 11 juli 2006. Jessica Mann verklaarde dat hij haar rollen aanbood die haar carrière zouden lanceren. Dat is volgens haar de reden dat ze een toxische relatie onderhield met hem. Hij zou haar opgesloten en misbruikt hebben in hotelkamers.

Weinstein pleitte onschuldig en ontkende de beschuldigingen van enige niet-consensuele relaties.De jury, samengesteld uit zeven mannen en vijf vrouwen, dacht daar dus anders over. Ze hadden maar liefst vijf dagen nodig om tot een oordeel te komen waarmee ze slachtoffers van seksistische en seksuele mishandelingen willen aanmoedigen om te getuigen of klacht in te dienen. Harvey werd echter wel vrijgesproken van de meest ernstige aanklacht: seriële aanranding.

/

Weinstein nog door andere vrouwen vervolgd

Deze uitspraak mag dan wel het einde van zijn strafproces betekenen, dat wil niet zeggen dat het voorbij is voor Weinstein. In het burgerlijk recht lopen er nog een aantal andere procedures tegen de ex-producer. Al bij al proberen zijn advocaten een akkoord te bereiken ter waarde van 47 miljoen dollar, waaronder 25 miljoen voor zo’n 30 slachtoffers.

In totaal beschuldigen meer dan 80 vrouwen, actrices of voormalige werkneemsters van zijn productiebedrijf hem van verkrachting en seksueel misbruik.

Klein wistje-datje: Asia Argento, een van de vrouwen die als eerste aan de alarmbel trok, werd intussen zelf aangeklaagd voor seksueel wangedrag.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Harvey Weinstein, Schuldig, Seksueel misbruik, Verkrachting.