Halima Aden, het eerste gesluierde model, staat op de cover van Vogue UK
© Instagral @Halima

Halima Aden, het eerste gesluierde model, staat op de cover van Vogue UK

Door Alice Barbieux & Manon Germeaux
Leestijd: 1 min

Het Amerikaanse model Halima Aden, 20 jaar, is het eerste gesluierde model dat op de cover van Vogue UK verschijnt in de geschiedenis van het Britse blad.

Op de cover verschijnen van de Britse versie van het beroemde magazine is de droom van alle modellen. Voor de editie van mei viert Vogue de diversiteit van schoonheid met negen modellen waaronder Halima Aden, het populairste gesluierde model van het moment. Het is dan ook Edward Enninful, die als eerste Afrikaanse man hoofdredacteur werd voor Vogue UK, die zich nu inzet om meer diversiteit te tonen in de modewereld.

Niet haar eerste cover

Vogue UK is niet de eerste om Halima te vragen voor hun cover. Halima Aden sierde eerder al de cover van Vogue Arabia in juni 2017 en van Allure in juli.

Van vluchtelingenkamp tot catwalk

Als prille twintiger bestrijdt Halima Aden de vooroordelen over moslima’s en verdedigt ze haar geloof door gesluierd de catwalk af te lopen.  Halima werd geboren in een Kenyaans vluchtelingenkamp waar haar moeder gevlucht was van de burgeroorlog in Somalië. Op zevenjarige leeftijd vestigde ze zich in de Amerikaanse staat Minnesota.

Daar werd ze in 2016 opgemerkt tijdens haar deelname aan Miss USA Minnesota. Halima Aden defileerde in hijab en verscheen in burkini op het badpakkendefilé. Ze wilde niet per se model worden maar slechts een positieve boodschap brengen over moslima’s. Met haar verschijning op de cover van de Britse Vogue behaalt ze een nieuwe overwinning in haar strijd voor meer diversiteit en representatie van moslima’s in de media.

Vorig jaar werd Halima Aden ook al gekozen als gezicht van het sportmerk Nike.

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook ‘Naomi Campbell is voorstander van een Afrikaanse Vogue‘, ‘Eerste Fashion Week van Saudi-Arabië is een feit, maar wel enkel voor vrouwen’, ‘Me.Unlimited-campagne van Zalando maakt jou uniek‘, ‘LONGREAD: De kost van discriminatie‘, ‘Paris Fashion Week: feminisme op een trui zoals alleen Dior het kan‘.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Diversiteit, Halima Aden, Hoofddoek, Model, Moslima, Vogue.