Zitten als gevaar voor onze gezondheid
Omdat er steeds meer geautomatiseerd wordt in ons leven, zitten we allemaal meer. Volgens een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt ongeveer 10% van de sterfgevallen in Europa veroorzaakt door een gebrek aan lichaamsbeweging.
Voor onze levenskwaliteit is het dus van essentieel belang zoveel mogelijk te bewegen en een actieve levensstijl aan te houden. De WHO raadt aan om per dag minstens 30 minuten te wandelen, alsook om per week minstens 150 minuten matig te sporten of 75 minuten intens te sporten.
Onze tips om meer te bewegen
Maar in ons dagelijks leven — met al dat (tele)werk, de gezondheidsmaatregelen, een gezinsleven en onze persoonlijke verplichtingen — is er voor sport niet altijd ruimte en tijd. Gelukkig kan je met enkele eenvoudige tips ook beweging brengen in jouw dagelijks leven. Onthoud ze en pas ze vooral toe.
Onderweg
- Loop, fiets of rolschaats zelfs in plaats van te rijden voor kortere trips. Is de afstand toch te ver? Dan kan je jouw auto altijd zo ver mogelijk van de bestemming parkeren. Niet alleen verhoog je zo jouw stappenaantal, maar je zal ook makkelijker een parkeerplaats vinden. Alleen maar win-win.
- Neem de trap in plaats van de lift. Door de trap te nemen verbruik je immers zeven keer meer energie. Je kan er bovendien van profiteren om ook aan je buik- en bilspieren te werken door ze samen te trekken bij elke stap die je zet.
- Of het nu de bus of de trein is, stap een halte eerder uit en loop vanaf daar naar je bestemming.
- Bouw je spieren op door te staan. We besteden allemaal een aanzienlijke hoeveelheid tijd aan wachten, dus waarom zou je deze momenten niet staan?
Lees ook: Moet je elke dag op hetzelfde tijdstip eten?
Tijdens het werk
- Wandel rond tijdens je telefoongesprekken.
- In plaats van collega’s in hetzelfde gebouw te bellen of te e-mailen, wandel eens naar hun kantoor.
- Voer zoveel mogelijk taken al staande uit: archiveren, brainstormen, conferentiegesprekken etc.
- Zoek tijdens de lunchpauze een eetgelegenheid op wandelafstand van je werkplek (restaurant, park, rivieroever …). Dit geeft je naast extra stappen, ook een verandering van omgeving wat stressverlagend werkt. Wandelen maakt namelijk endorfine en serotonine vrij in je lichaam, hormonen die je gelukkig maken.
- Doe oefeningen terwijl je achter de computer zit: buik- en rugspieroefeningen, schouderomwentelingen, rekoefeningen etc. Onthoud dat het essentieel is om elke 2 uur eens op te staan en te bewegen.
Lees ook: Bijna helft van de Vlamingen is bewust single
Thuis
- Plan in het weekend wandelingen met het gezin of vrienden.
- Voor de vertering is het goed om 20 minuten te wandelen na de maaltijd. Naast het verlagen van de bloedsuikerspiegel helpt een spijverteringswandeling bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en het verlagen van de bloeddruk en het buikvet.
- Vermijd drive-through bestellingen of andere thuisleveringen. Loop zelf rond.
- Maak er een gewoonte van om alles zelf te doen. Schoonmaken, tuinieren, de auto wassen zijn allemaal taken waarbij jouw lichaam energie verbruikt en je spieren aan het werk zijn. Motiveer jezelf door naar muziek te luisteren. Het zal je nog meer zin geven om te bewegen.
- Benut je tijd voor de TV door te stretchen, te sporten, push-ups te doen terwijl je kijkt. Alles is goed zolang je maar niet op de zetel ligt.
- Breng meer speeltijd door met jouw kinderen (voetbal in de tuin, verstoppertje etc.). Ga ook eens naar de ouder-kindactiviteiten die georganiseerd worden in jouw buurt, zoals dansen of tennis.
Met behulp van gadgets
Om jouw dagelijkse inspanningen bij te houden, kan je investeren in een smartwatch of een applicatie downloaden op de telefoon. Denk aan Weward of PK Rewards waarbij er geld verdiend wordt op basis van het aantal stappen.
Dankzij deze hulpmiddelen kom je te weten op welke dagen je het meest beweegt. Op die manier kan je jouw dagelijks leven aanpassen om zoveel mogelijk beweging integreren. Succes!