HIIT, dé training voor al wie graag heeft dat sport vooruitgaat
© Getty Images

HIIT, dé training voor al wie graag heeft dat sport vooruitgaat

Door Camille Vernin, bewerking Emma Verbeke
Leestijd: 1 min

HIIT (High Intensity Interval Training) is een training die, zoals de naam al doet vermoeden, momenten van hoge en lage intensiteit afwisselt. Bijvoorbeeld 30 seconden sprinten en daarna 1 minuut stappen. Deze training, ontwikkeld door professor Izumi Tabata, is momenteel een heuse rage in fitnessland. Niet verrassend, want zeg nu zelf: zou jij nee zeggen tegen een training die je een droomlijf belooft met slechts een paar minuten inspanning per dag? 

Byebye gewicht, hallo spier

Bij deze nieuwe soort training is de intensiteit veel belangrijker dan de duur van de training. Alles hangt af van je inspanning en het verleggen van grenzen. Je lichaam tot het uiterste drijven om vet en calorieën te verbranden, daar gaat het om. Het grote voordeel tegenover een klassieke training? Je lichaam blijft tot 24 uur na de training vet verbranden!

Dat heet het afterburn effect. Je lichaam wordt tijdens een bijzonder intense inspanning onderwerpen aan enkele ongewone effecten: een verhoogde hartslag, een hoog zuurstofverbruik, verhoogde lichaamstemperatuur en kleine spiertrauma’s. Ter compensatie gaat je lichaam zijn vetreserves aanspreken. Hoe intenser de inspanning, hoe langer het lichaam zijn reserves gaat gebruiken om terug in evenwicht te raken. Het buikvet wordt altijd als eerste verbruikt. HIIT is met andere woorden dus ideaal om een gespierde buik te krijgen voor de zomer.

Nooit meer oneindig lang trainen

Het andere grote voordeel van HIIT : het vraagt slechts enkele minuten van je tijd. En de resultaten zijn ook sneller zichtbaar dan bij een klassieke training. Een groep universitairen uit Quebec deed onderzoek naar de effectiviteit van HIIT. Ze voerden testen uit met twee groepen proefpersonen, allen tussen de 18 en 32 jaar oud. De eerste groep moest vijftien weken lang uithoudingsoefeningen doen, de tweede tien weken lang HITT. Het resultaat? De tweede groep verbrandde bijna 9 keer zoveel vet als de eerste en dat in nog geen vijf weken tijd. Het excuus “ik heb geen tijd om te sporten” is vanaf nu dus resoluut onbruikbaar.

De Tabata methode

De methode is ontstaan dankzij professor Izumi Tabata, die onderzoek deed met de schaatsers uit het Japanse Olympisch team. De methode bestaat uit 20 seconden intensieve oefeningen gevolgd door 10 seconden recuperatie. Dat herhaal je acht keer voor een totale duur van 4 minuten. Het is wel noodzakelijk om alles te geven wat je kan. “Als je je goed voelt na een sessie, heb je het niet goed gedaan”, verklaart professor Tabata.

De Tabata methode is de meest bekende, maar zeker niet de enige. Het voordeel van intervaltraining is dat het niet uitmaakt welke activiteit je doet. Fietsen, lopen, wandelen, zwemmen, oefeningen; het kan allemaal. Je kan het in een zaal doen, buiten of gewoon thuis. In een perfecte situatie doe je 2 à 3 intervaltrainingen per week uit, die elk zo’n twintig minuten duren.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Fit, Getest, Gezondheid, Hiit, Interval training, Sport.