De Belgische Praline van Morgen komt uit Oostende
© Facebook Olivier Willems Chocolatier

De Belgische Praline van Morgen komt uit Oostende

Door Emma Verbeke & Laurence Van Liedekerke
Leestijd: 1 min

Chocoladeproducent Callebaut ging in de week van 20 tot 27 april op zoek naar de beste chocolatiers van België. Hun opdracht: ontwerp de Belgische Praline van Morgen, gebaseerd op de (vermoedelijke) chocoladetendensen van 2020. Chocolatier Olivier Willems uit Oostende werd de grote winnaar met zijn Poppolou Rocks praline.

Callebaut ging dit jaar opnieuw op zoek naar de Belgische Chocolate Heroes, aka de beste en meest originele pralinemakers van het land. Dertig deelnemers kregen de opdracht om de Praline van Morgen te ontwerpen. Inspiratie mochten ze putten uit de vijf chocoladetendensen die Callebaut voorspelt voor 2020: gezond genieten, technologisch vakmanschap (3D-technologie), mood food (eten dat je emoties beïnvloedt), betaalbare luxe en anti-verspilling.

De tien beste pralines werden gisteren, dinsdag 2 mei, bekendgemaakt. De makers ervan mogen deze zomer hun zoete meesterwerkjes presenteren aan het grote publiek in het VIP-gedeelte van Tomorrowland.

Gault & Millau maakten ook hun drie topfavorieten bekend. De grote winnaars waren de gin praline van Jaël Verleysen en de Moro Gold praline van Nick Wauters. Maar het was toch chocolatier Olivier Willems  die uiteindelijk met de pluim van de jury ging lopen en zichzelf vanaf nu de maker van de lekkerste Praline van Morgen mag noemen.

praline

Facebook Olivier Willems Chocolatier

De Oostendse chocolatier bedacht de praline Poppolou Rocks. De naam linkt naar twee van zijn inspiratiebronnen: Poppolou bier, een typisch Oostends streekproduct, en Rock Strangers, de omstreden kunstwerken van Arne Quinze op de zeedijk. Verder kwam de inspiratie van “zon, zee en strand. Al die elementen keren ook terug in de praline”.

Poppolou Rocks is dan ook een vierkant(achtig)e oranje-rode praline geworden, de kleur van de ondergaande zon. Qua smaak bespeuren we natuurlijk chocolade en Poppolou bier, maar ook karamel, zeezout en Açai bessen. Een opmerkelijke en gewaagde mix, maar wel eentje die heerlijk smaakt.

Jurylid en chocolatier David Maenhout gaf ook nog een tip mee aan de toekomstige Chocolate Heroes: “Naast de smaak waren ook creativiteit, structuur, presentatie en samenhang belangrijke aspecten waar de jury op lette. Voor ons mocht het soms nog wat creatiever, nog wat meer out of the box. Iets om mee te nemen naar volgend jaar dus”.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Callebaut, Chocolade, Chocolate heroes.