Geheelonthouders tot 10% minder kans op borstkanker
© Getty Images

Geheelonthouders tot 10% minder kans op borstkanker

Leestijd: 2 min

In februari organiseert De Druglijn voor de vijfde keer Tournée Minérale. Overmatige alcoholconsumptie kan de gezondheid schaden. Ook het risico op borstkanker stijgt met 10% per glas dat je dagelijks drinkt. Wat betekent dat concreet? Dr. Marleen Finoulst van het Kenniscentrum Borstkanker van Pink Ribbon zocht het voor je uit.

/

Vooraanstaande kankerexperts zijn het erover eens dat het verband tussen alcoholconsumptie en een aantal kankers voldoende bewezen is. In het vakblad Journal of Clinical Oncology stellen ze dat alles bij elkaar 3,5 % van alle kankers op het conto van alcohol geschreven kan worden, waarbij zware drinkers uiteraard het grootste risico lopen. Belangrijke nuance hierbij is wel dat niet alle kankers in dezelfde mate door alcohol worden beïnvloed. Sommige, zoals huidkanker of leukemie, hebben zelfs helemaal niets met alcohol te maken. Voor andere kankersoorten is er dan weer wel een duidelijk bewezen verband.

Lees ook: Vijftig tinten zwart: Gothcore brengt de gothic terug

Het gaat hierbij om: kanker van lever, mond, keel, strottenhoofd, slokdarm, darm en borst, waarbij het verband het sterkst is voor mond-, keel- en slokdarmkanker. Voor borstkanker is het verband zwakker. Zo blijkt uit een analyse van bestaande studies dat je, in vergelijking met geheelonthouders, maximum 10% meer kans hebt om borstkanker te ontwikkelen wanneer je één glas per dag drinkt. Dat klinkt veel, maar wat betekent het nu concreet?

/

De impact van dat ene glas wijn

Gemiddeld heeft een vrouw 1,45% kans om borstkanker te ontwikkelen tussen haar 40steen 50ste verjaardag. Wanneer ze dagelijks één glas wijn of andere alcoholische drank drinkt, dan stijgt haar risico op borstkanker in het slechtste geval naar 1,59%. Bij elk glas alcohol, neemt het risico toe. Zo stijgt het risico op borstkanker tot hooguit 1,74% wanneer ze dagelijks 2 glazen drinkt en heeft ze 1,88% kans om borstkanker te ontwikkelen wanneer ze 3 dagen per dag drinkt.

Naarmate een vrouw ouder wordt, stijgen ook haar kansen om borstkanker te ontwikkelen. Zo heeft ze tussen haar 50ste en 60ste verjaardag gemiddeld 2,4% kans op deze vreselijke ziekte. En ook hier neemt het risico een beetje toe wanneer ze dagelijks alcohol drinkt. Met een dagelijks glas stijgt haar risico naar 2,64%. Met 2 glazen naar 2,88% en met 3 glazen naar 3,12%. Dat risico blijft ook de jaren nadien toenemen.

/

Detoxkuur

Hoewel de impact van alcohol op het risico op borstkanker wel degelijk bewezen is, is het ook belangrijk om deze risicofactoren niet te overschatten. Borstkanker overkomt vrouwen. Aan de belangrijkste risicofactoren zoals leeftijd, familiale belasting en erfelijkheid, kunnen we niets veranderen. Daarom spreken we liever niet over een risicostijging, maar van reële risico’s. ​

Aan het einde van de dag is het belangrijk om een gezonde levensstijl na te streven. Niet alleen om je risico op borstkanker te verminderen, maar voor je gehele gezondheid. Voldoende lichaamsbeweging, niet roken, overgewicht vermijden en matig zijn met alcohol, behoren tot de risicofactoren voor borstkanker die we wel kunnen beïnvloeden. Voor regelmatige drinkers is deelnemen aan Tournée Minérale een zegen voor het lichaam. Het is misschien wel de enige detoxkuur die echt werkt. ​

Lees ook: Vijf originele reizen voor deze zomer

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Borstkanker, Tournée Minérale.