Vijftig tinten zwart: Gothcore brengt de gothic terug
© MCB/Netflix/Launchmetrics Spotlight

Vijftig tinten zwart: Gothcore brengt de gothic terug

Leestijd: 2 min

Van tv-series over modecollecties en make-up tot muziek: de duistere gothic maakt een opvallende comeback. Een gemakkelijk toe te passen esthetiek die verschillende onderliggende trends weerspiegelt die door onze samenleving lopen. Gothcore ontcijferd.

/

In slechts vier weken tijd kreeg de achtdelige serie Wednesday de titel van ‘Tweede meest populaire serie op Netflix’ met 1,19 biljoen kijkuren op de teller. TikTokkers wereldwijd dansen het vaakst de iconische pasjes uit de beroemde prom scène in de serie na en ze doen dat in gitzwarte outfit, net zoals het jongste lid van de Addams Family in Wednesday.

Lees ook: 5 Belgische breigoedlabels voor mooie truien

De serie bevestigde definitief de heropleving van de gothic trend en de aantrekkingskracht van de duistere schoonheid, waarvan Morticia Addams, gespeeld door Catherine Zeta-Jones, de perfecte personificatie is met haar lange rechte gitzwarte haar, bleke teint, bloedrode lippen en haar donkere jurken. De herfst-wintershows van onder meer Rick Owens, Balmain, Rochas, Versace, Dior en Dion Lee hadden de toon eerder al gezet met lange, architecturale jurken, de terugkeer van materialen als kant, satijn en fluweel, en bleke gezichten met zwart omrande ogen.

Op de rode loper waren bekende sterren als Bella Hadid en Julia Fox er als de kippen bij om de donkere silhouetten te omarmen. Die laatste droeg bijvoorbeeld een jurk met een halslijn in de vorm van een hand die haar nek omklemt.

Gothcore na de lockdowns

“We hebben net twee jaar lockdowns en sociale isolatie achter de rug en er is alweer een nieuwe crisis bezig. Ik heb het gevoel dat veel mensen dat allemaal niet meer goed aankunnen. Alle signalen die de mode ons geeft, wijzen op een enorme nood aan iets dat ons een beetje wakker schudt, aan theatraliteit en spanning”, legt trendwatcher Thomas Zylberman uit aan onze collega’s van Marie Claire Frankrijk.

En als we het over theatraliteit hebben, is de gothic er als de kippen bij. “Niemand kleedt zich alleen thuis op als een gothic. Het is een stijl die uitnodigt om naar buiten te gaan, om mensen te ontmoeten en om te zien en gezien te worden. Het geeft een zwoel randje aan de manier van kleden en aan onze sociale relaties”, vervolgt hij.

/

Duistere muziek

De gotische stijl kent een lange geschiedenis die verder gaat dan wat modehuizen nu op de catwalk tonen. In de achttiende en negentiende eeuw was het de literatuur die de gotische stijl overnam, terwijl in de twintigste eeuw de beweging en haar moderne esthetiek opkwamen in de muziek.

Lees ook: In zwijm voor zwammen: waarom paddenstoelen zo fascineren

Eind jaren 70 en begin jaren 80, in het kielzog van de punk, schudden bands als Siouxsie and the Banshees en The Cure de goegemeente op met hun geluiden en teksten die even donker waren als hun ogen en wilde haar. In de herfst van 2022 was The Cure weer op tournee, en hoewel hun zanger Robert Smith een stukje grijzer oogde, had hij allesbehalve bezuinigd op zwarte oogschaduw en knalrode lippen.

Een andere bekende fan van de gothic look en een gothic rock geluid, is zangeres Karen O die onlangs het nieuwe album Cool It Down uitbracht met haar band Yeah Yeah Yeahs, na een afwezigheid van bijna tien jaar.

Karen O. Foto: Getty Images

/

De genderneutrale beweging

Dat gothics nu terug op de voorgrond treden, past ook binnen andere tendensen zoals de genderneutrale beweging die mode en samenleving doordringt. “De gotische esthetiek maakt je genderneutraal kleden redelijk makkelijk. De zwarte kanten blouse, het visnet topje, zelfs het korset, alle genders kunnen ze dragen. De twee tendensen vertrouwen op elkaar”, aldus Thomas Zylberman. Bij de gotiek hoor ook een geromantiseerde fascinatie voor de dood die altijd heeft bestaan, maar dankzij de huidige fascinatie voor spiritualisme en het bovennatuurlijke een pertinentere plaats in de samenleving inneemt.

Kortom, deze trend slaat aan omdat hij zoveel aspecten combineert en omdat het een subcultuur is die al bestond en daarom makkelijker te implementeren is in het dagelijkse leven. Iedereen kan putten uit een facet dat hem of haar inspireert: je kan bijvoorbeeld gaan voor zeer verfijnde en vrouwelijke outfits, maar ook voor meer rebelse puberale looks.

Lees ook: Muze van Dior en spion: wie was Joséphine Baker?

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.