Gallery B by Sabrina & Isy Brachot brengt een groepstentoonstelling met artistiek optimisme
© Galerie B

Gallery B by Sabrina & Isy Brachot brengt een groepstentoonstelling met artistiek optimisme

Leestijd: 2 min

Onder leiding van Hans Theys presenteert Galerie B, die in 2020 in Durbuy werd ingehuldigd, tot 14 mei een selectie dessins, schilderijen, sculpturen en foto's die op het eerste gezicht heterogeen zijn, maar samenhangen in de emotie die ze oproepen.

België is rijk aan dualiteiten, en de nieuwe tentoonstelling van Gallery B is eigenlijk tweeledig: aan de River Side, een ‘Group Show’ gecureerd door Hans Theys, en in de Main Street ruimte, een solopresentatie van kunstenaar Sasha Drutskoy.

Berend Hoekstra, Felix De Clercq, Flexboj & LA, Fran Van Coppenolle, Idris Sevenans, Jonas Van der Haegen, Joost Pauwaert, Jorik Dzobava, Kasper Bosmans, Kasper De Vos, Laurence Petrone, Marie-Sophie Beinke, Max Pinckers, Ronald Ophuis, Simon Masschelein, Simona Mihaela Stoia, Victoria Parvanova, Walter Swennen en Zhang Xiaoxia.

Kunstenaars in alfabetische volgorde, die voor Hans Theys een logica van electieve affiniteiten volgen: “hun overeenkomsten zijn groter dan hun verschillen”. Voor sommigen is het een kwestie van politiek engagement gekruist met een specifieke en persoonlijke vorm, voor anderen een “radicale benadering die de afgebeelde gebeurtenis zo concreet mogelijk maakt en uit de wereld van het immateriële beeld haalt”.

In het geval van de schilderijen van Parvanova gaat het bijvoorbeeld om “dezelfde oppervlakkige wereld waarin modellen, YouTube influencers, Barbie-avonturen, kleurboeken uit de jaren ’90, kitsch, iconen van de zogenaamde hoge cultuur en bimbo-feminisme elkaar opvolgen of overlappen”. Wat Max Pinckers betreft, hij heeft het openlijke gebruik van kunstlicht en enscenering bedacht om de subjectiviteit van zijn documentaire foto’s te tonen.

Een eeuw na de start van de eerste Galerie Brachot stelt Isy Brachot, de achterkleinzoon van de oprichter die al verschillende ruimtes in Brussel heeft geopend, zowel jonge hedendaagse kunstenaars als klassieke surrealisten tentoon.

Kleine stad voor grote kunstenaars

Sasha Drutskoy, geboren in Londen in 1963, studeerde Schone Kunsten in Brussel tussen 1985 en 1989 in het atelier van de schilderes Viorica Scodrea.  2ijn werk is beïnvloed door het surrealisme van René Magritte – vaak vertegenwoordigd door Galerie B – en de romantiek van Caspar Friedrich. Hij woont en werkt nog steeds in Brussel. Ook zijn schilderkunst neemt je mee naar verborgen werelden die voorbij de schijn liggen, met behoud van een tijdloze verankering in een transversale fysieke werkelijkheid die de mens centraal stelt in de bekommernissen van een relatie met de wereld rondom hem. Die van de natuurlijke orde en die welke hij construeert, het reële en het imaginaire, het verontrustende en het geruststellende.

Zijn kunst valt op en vormt een aanvulling op de dubbele en parallelle tentoonstelling in twee ruimtes, River Side en Main Street. Hans Theys legt uit: “Onze hersenen houden ervan dingen te begrijpen om ze beter te kunnen onthouden. Kunst verdelen in scholen en zogenaamde stijlen is een manier om met iets om te gaan zonder het echt te begrijpen.

Hetzelfde geldt voor alle uitingen van diversiteit in natuur en kunst. Sommige mensen sorteren graag en zoeken naar overeenkomsten. Anderen vertrouwen op hun zintuigen en zoeken naar verschillen, die een bron van eindeloos plezier zijn. En inspiratie, tenminste tot half mei.

 

Dit artikel werd geschreven in nauwe samenwerking met Galerie B by Sabrina & Isy Brachot.

www.galerieb.be/nl

Instagram : Galerieb_

Lees ook:

Editor’s pick: de samenwerking tussen NATAN en binôche
Permanente ontharing: de expertise van Dépil Tech
Hansaplast: veel meer dan pleisters!

Commercieel team De artikels van >