Fondation Cartier toont voor het eerst solotentoonstelling Aboriginal kunstenaar
©

Fondation Cartier toont voor het eerst solotentoonstelling Aboriginal kunstenaar

Leestijd: 1 min

Fondation Cartier (pour l'art contemporain) kondigt zijn nieuwe tentoonstelling aan: de eerste solotentoonstelling van Aboriginal kunstenaar Mirdidingkingathi Juwarnda Sally Gabori buiten Australië. Die is te bewonderen in Parijs van 3 juli tot 6 november.

Ze wordt beschouwd als een van de grootste hedendaagse Australische kunstenaars van de afgelopen twee decennia. Sally Gabori ontwikkelde een uniek, levendig en kleurrijk oeuvre zonder duidelijke banden met andere esthetische stromingen, voornamelijk binnen de hedendaagse Aboriginal schilderkunst. De Australische begon te schilderen in 2005 op haar tachtigste en overleed in 2015. Het is voor het eerst dat een solotentoonstelling van haar getoond wordt in Parijs.

/
De tentoonstelling is georganiseerd in nauwe samenwerking met de met de familie van de kunstenaar en de Kaiadilt gemeenschap. Wat kan je verwachten? De tentoonstelling “Mirdidingkingathi Juwarnda Sally Gabori” toont een brede selectie van het werk van Sally Gabori, in het bijzonder de opmerkelijke schilderijen in groot formaat (tot zes meter) die haar artistieke output kenmerkten. Het is de bedoeling om aan de hand van de tentoonstelling de kunst en cultuur van het Kaiadilt te ontdekken en tegelijkertijd een stem te geven aan hun gemeenschap.

Lees ook: Deze erotische luisterserie bezorgt je ongetwijfeld een hoogtepunt

De tentoonstelling weerspiegelt één van de specifieke kenmerken van het programma van de Fondation Cartier: opkomende kunstenaars in première laten gaan en in de schijnwerpers zetten om een Frans en internationaal publiek de kans te geven kennis te maken met hun werk. Het sluit ook aan bij een ander sterk thema in het programma van de Fondation Cartier: het ontwikkelen van projecten die actuele kwesties met betrekking tot inheemse gemeenschappen aanpakken.

Meer info vind je hier.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Cartier, Parijs.