Helft van de vrouwen tussen 35 en 49 jaar is financieel kwetsbaar bij verlies van partner
© Getty Images

Helft van de vrouwen tussen 35 en 49 jaar is financieel kwetsbaar bij verlies van partner

Leestijd: 2 min

De Belg vindt zijn gezin het belangrijkste goed. De helft van de vrouwen tussen 35 en 49 jaar maken zich dan ook zorgen over behoud van hun levensstandaard moest hun partner overlijden. Dat blijkt uit nieuwe resultaten van de Financiële Gemoedsrust Barometer van Levensverzekeraar NN. Opvallend hierbij is het grote contrast met mannen in dezelfde leeftijdscategorie. Daar geeft maar 20% aan niet dezelfde levensstandaard te kunnen behouden, moest hun partner overlijden. 

Uit het onderzoek blijkt effectief dat maar weinig Belgen het gesprek over de financiële impact van een overlijden aangaan. Gemiddeld heeft 43% hier met zijn partner al over gepraat. Dit percentage stijgt naarmate de leeftijd toeneemt, wat niet onlogisch is aangezien het risico op overlijden dan ook toeneemt. Zonde, want zo’n gesprek blijkt gemoedsrust te creëren. 75% van de Belgen die het gesprek wel al aanging, geeft aan dat ze zich na het gesprek gerustgesteld voelden. 80% geeft aan dat het gesprek vlotter verliep dan ze verwacht hadden.

Lees ook: Dries Van Noten en Mytheresa lanceren een capsulecollectie als ode aan India

/

Vrouwen tussen 35 en 49 jaar extra kwetsbaar

De helft (49%) van de vrouwen tussen 35 en 49 jaar maken zich zorgen over het behoud van hun levensstandaard moest hun partner overlijden. Opvallend hierbij is het grote contrast met mannen in dezelfde leeftijdscategorie. Daar geeft maar 20% aan niet dezelfde levensstandaard te kunnen behouden moest hun partner overlijden. Uit eerder onderzoek bleek al dat vrouwen in die leeftijdsfase vaak financieel minder sterk staan dan mannen. Ze hebben minder financiële producten, minder spaargeld en ook hun kennis over financiën is lager.

Lees ook: Persvrijheid voor vrouwelijke journalisten in het gedrang?

/

“Hoewel onze maatschappij inspanningen levert om mannen en vrouwen gelijk te stellen en los te komen van stereotypen, tonen deze cijfers dat we er nog niet helemaal zijn. Wanneer iemand moet thuisblijven om voor de kinderen te zorgen, is dat nog steeds vaker de vrouw dan de man. Op zo’n momenten moeten beide partners stilstaan bij de financiële gevolgen hiervan, want het gezinsinkomen wordt op dat moment door één persoon voorzien. Als die wegvalt kan dit een grote financiële impact hebben. Zelfs bij koppels waar de twee partners fulltime werken, kan je nog steeds te kampen hebben met de loonkloof. Dit maakt vrouwen nog steeds extra kwetsbaar,” benadrukt Bart Chiau.

Hoewel heel wat vrouwen in de leeftijdscategorie 35-49 jaar rondlopen met zorgen, praten ze er niet opvallend meer over. Het gesprek komt pas ‘echt’, als in bij meer dan de helft van de Belgen op gang na de leeftijd van 50 jaar. En dat is te laat.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.