Haarverlies: dit zijn de oorzaken en oplossingen
© Getty Images

Haarverlies: dit zijn de oorzaken en oplossingen

Door Joy Pinto  & Timon Van Mechelen
Leestijd: 4 min

Haarverlies is nog altijd een groot taboe. Nochtans krijgt tot 75% van de vrouwen ermee te maken. Een analyse van de oorzaken én oplossingen om weer een mooie, volle haardos te krijgen.

In normale periodes verlies je 80 tot 100 haren per dag. Maar als je haren begint aan te treffen in je bed, de douche en zelfs je bord, klopt er iets niet. Soms gaat de verandering geleidelijk aan en merk je pas als je oude foto’s te zien krijgt, dat je scheiding wat meer in het oog springt. En dat het tijd is voor actie.

Oorzaken van haarverlies

Er bestaan twee types van haarverlies. Het ene type is tijdelijk en plots, het andere progressief en blijvend.

Plotse haaruitval

Haaruitval komt voor in verschillende situaties die stresserend zijn voor het lichaam: een emotionele schok, streng dieet, bevalling of medicatie. “Tijdelijke haaruitval is zo plots, massaal en traumatiserend dat sommige vrouwen hun haar niet meer durven te borstelen uit angst dat er tientallen in hun borstel zullen achterblijven”, vertelt directrice van de Phyto-opleiding Sabrina Maudry.

Lees ook: 5 tips die uitlopende mascara verhelpen.

Wat is er aan de hand? 

De groeicyclus die normaal vier tot vijf jaar duurt, wordt korter. Daardoor gaat een haar te snel over naar de uitvalfase en valt ze uit. Zelfs als het fenomeen tijdelijk is, kan een vrouw die al dun haar heeft er toch kaal door worden. Erger nog, het fenomeen spreekt het haarkapitaal aan. “In ons leven beschikken we over ongeveer vijfentwintig cycli. Maar door tijdelijke haaruitval verlies je cycli en loop je het risico te vroeg te weinig nieuw haar te hebben”, vervolgt Sabrina Maudry.

Kérastase

/

Progressief haarverlies

Alopecia androgenetica is vaak erfelijk en je kunt het in de loop der jaren ontwikkelen. “De aandoening treft tot 40% van de vrouwen”, signaleert Virginie Rasmont, wetenschappelijke verantwoordelijke bij Vichy International. Vaak vermindert de haardichtheid, vooral bij de gezichtscontouren en op de scheiding.

Wat is er aan de hand?

Ingrijpende hormonale veranderingen. “Testosteron werkt als een gif in op de verdikte onderzijde van de haarwortel. De situatie wordt erger in de menopauze, want het lichaam produceert geen androgenen meer ter compensatie”, verklaart esthetisch arts Marilyne Plasqui.

Lees ook: 10 lichte en frisse parfums voor de zomer.

/

Het antwoord van de dermatoloog

Orale toediening

“Om progressieve haaruitval te bestrijden kun je hormonale substitutietherapie proberen, maar die heeft bijwerkingen, waaronder borstkanker. De kuisboom (een struik, nvdr) kan een goede vervanger zijn, in combinatie met omega 6-vetzuren om het vrouwelijke hormonale evenwicht te herstellen”, oppert Marilyne Plasqui.

Lokale toediening

Het referentieproduct, Minoxidil, verwijdt de bloedvaten, zodat er meer voedingstoffen naar de verdikte onderzijde van de haarwortel worden gevoerd. Hoewel het product doeltreffend is, is het niet eenvoudig te gebruiken: het is zo vet dat het op handdoeken, beddengoed en de huid belandt. “Ik adviseer een dosering van 2 % om te voorkomen dat er haartjes op het gezicht verschijnen”, legt de arts uit. De beste cosmetische labo’s stellen minder radicale formules voor (zie onder), in een kuur van drie maanden om een groeifase te stimuleren, wat zelfs levenslang kan duren, afhankelijk van de oorzaken van de haaruitval.

Unsplash

/

Oplossingen op basis van voeding

Op je bord

Je haar bestaat voor 97 % uit proteïnen. Hét sleutelelement dus voor gezonde, sterke lengtes. Ben je vegetariër of veganist? “Dan raad ik aan om heel veel noten te eten, en champignons en linzen, die rijk zijn aan vitamine B8 of biotine. Dat zorgt voor de opname van proteïnen”, verklaart naturopate Agathe Sultan. Dat vul je aan met groentes in alle kleuren voor de vitamines en mineralen, maar ook met sesam, shiitake’s (champignons), tarwekiemen en zelfs oesters en rundvlees, voor de zink, die de synthese van aminozuren bevordert.

Als supplement

Er zijn verschillende supplementen op de markt tegen haarverlies: “Combineer B-vitamines, voorlopers van keratine die de vezel versterken, met zink en zwavelhoudende aminozuren”, adviseert Camille Meny, directrice van de afdeling Research and Development van Lazartigue. Ook een goed idee: “Antistressmineralen, zoals Quinton Hypertonique of magnesium met vitamine B. En zeker ook een plant die de microcirculatie stimuleert, zoals ginkgo biloba”, vervolgt Agathe Sultan.

/

Hoe kan de dokter of schoonheidsspecialiste helpen?

  • PRP-therapie (Platelet Rich Plasma)
    Er wordt bloed getrokken, waaruit fibrine en groeifactoren worden gewonnen, die in de hoofdhuid worden geïnjecteerd. Zo ontwikkel je nieuwe bloedvaatjes die voedingsstoffen naar de haarwortel brengen om de groei te stimuleren, en zo krijgen ook de al aanwezige haren een boost.
    3 sessies met 15 tot 30 dagen ertussen. € 1100 voor 3 bij Mediclinic.
  • Haarprikmethode + LED
    Met best pijnlijke spuiten in de hoofdhuid worden de zones behandeld waar de haaruitval het ergst is, met een basiscocktail van verscheidene vitamines zoals biotine, vitamines A,B en C. De LED-therapie is meestal de finishing touch bij een haarbehandeling en stimuleert extra de bloedcirculatie. De LED-behandeling helpt erbij de bloedvaatjes open te zetten om zo de absorbaten van de vitamine-injectie te optimaliseren.
    Verschillende combinaties en behandelingen zijn mogelijk bij Carpe Clinic.
/

Lange lokken in topvorm

Stimulerende beauty

Verwacht van beautyproducten geen wonderen, maar ze kunnen wel een béétje de haargroei stimuleren en bovendien helpen ze de haren die je nog hebt van binnenuit te versterken. Je kunt de haargroei ook bevorderen door een paar druppels essentiële olie toe te voegen aan je shampoo. Het recept: 1 druppel cajeput, 2 druppels roosgeranium, 1 druppel mandarijn en 1 druppel gember. Masseer 2 minuten in om de bloedcirculatie te stimuleren en spoel dan uit.

Lees ook: Maak je voeten zomerklaar met deze tips van de pro’s.

“Een goed idee zijn scrubs om dode cellen te elimineren, want die verhinderen dat voedingstoffen bij de haarwortels komen”, adviseert Camille Meny. Te combineren met een mix van essentiële oliën, die je laat inwerken om de bloedcirculatie te stimuleren. Of een masker met ricinusolie dat je de hele nacht laat intrekken voor je ’s ochtends je haar wast. Extraatje: een massage die de werking van de verzorgingsproducten stimuleert. “Masseer met cirkelvormige bewegingen van je nek naar de bovenkant van je schedel, want die zone is het armst aan bloedvaatjes en heeft doorbloeding nodig”, adviseert Julien Vachier, directeur van het Furterer Instituut. Op dagelijkse basis is een serum dat de hoofdhuid beschermt en voedt een goed idee.

Stylen in alle zachtheid

Kijk uit met alles wat te strak zit. “Ultrastrakke vlechten veroorzaken ontsteking en leiden zo tot haaruitval door tractie, vooral als het extra gewicht van extensies er nog bij komt”, waarschuwt Camille Meny. Vaak strakke knotjes en paardenstaarten maken heeft dezelfde negatieve effecten. “Pas ook op met te bruusk borstelen, en vermijd warme rollers en stijltangen die aan de wortel trekken en de lengtes breken”, voegt Virginie Rasmont toe. Vergeet echter niet om je lokken goed te borstelen om dagelijks dode haren weg te halen en het verschijnen van nieuwe haartjes te bevorderen.

/

Transplantatie proberen?

Transplantatie is drastischer dan injecties: er worden haren weggenomen achter op het hoofd, waar ze zelden of nooit uitvallen, en getransplanteerd naar de zones waar je ze het hardst nodig hebt. Vervolgens worden er micro-sneetjes in de hoofdhuid gemaakt en worden de haren transplantaat na transplantaat ingeplant. De volledige ingreep duurt enkele uren. Soms verschijnen er blauwe plekken en kleine korstjes, en moet de patiënt zich een week ‘verstoppen’. Maar zodra deze kleine zorgen zijn vergeten, is het resultaat verbluffend én blijvend. Tussen de € 2500 en € 5500, afhankelijk van de te behandelen zone, bij de Clinique de l’Observatoire.

 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Haar, Haaruitval, Haarverlies.