9 keer fancy fastfood
©

9 keer fancy fastfood

Leestijd: 3 min

Fastfood is niet meer wat het geweest is. De snelle hap onderging de voorbije jaren een grondige makeover, werd culinair interessanter en veroverde menig hipsterhart. Van chique hotdogs (mét champagne!) tot luchtige fish & chips, dit zijn onze favoriete fastfoodadresjes in België. 

Fish & chips: Bia Mara

Bia Mara

Copyright: Bia Mara.

Ieren Barry Wallace en Simon Whiteside openden hun eerste zaak in Brussel. Intussen is er ook een Antwerpse vestiging en openden ze Hook in het Londense Camden. De idee: fish & chips uit het vettige krantenpapier halen en een grondige, gezondere makeover geven. De vis wordt in panko gepaneerd (want dat slorpt minder vet op) en wordt geserveerd met zelfgemaakte sausjes en zout. Ooh ja, zeg geen frietjes tegen de wedges, gefrituurde aardappelschijfjes met de schil nog aan.

Taco’s: Tranquilo

Tranquilo

In het buitenland is een taquería, een tacobar waar je langs gaat voor een snelle hap, al veel langer bekend, op de hippe Draakplaats in Zurenborg openden Hans Gebruers en Sam Duddha hun eerste zaak. Bij Tranquilo kan je terecht voor taco’s, quesadilla’s en nacho’s, al dan niet vergezeld van een Slushy Margarita.

Pizza: Otomat

Otomat

Copyright: Otomat.

De Italiaanse fastfood bij uitstek krijgt bij Otomat een hipstertopping. Wat dacht je van een pizza tomaat garnaal, eentje met Indische kip of eentje met ham, kaas en witlof? Verwacht je niet aan dik belegde pizza’s, wel aan dunne pizzabodems – gemaakt met Duvel! – die fijn belegd zijn met zorgvuldig uitgekozen ingrediënten.

Hamburgers: Manhattn’s

Manhattn's

Copyright: Manhattn’s.

Hamburgers zoals je ze in New York geserveerd krijgt, dat is het idee achter deze burgerzaak van de broers Jerry en Phil Vandermeulen. Die eerste werkte een tijdje in een Belgisch wafelkraam in New York, de tweede studeerde voor chefkok aan Spermalie in Brugge. Het zelfgemaakte briochebroodje wordt met olijfolie gemaakt, wat het iets minder vet maakt. Het rundvlees komt van met gras gevoederde runderen. Het bier komt (onder meer) uit Brooklyn.

Hotdogs: Frank & Brut

Frank & Brut

copyright: Frank & Brut.

Kiarash Nabavieh vond voor zijn tweede horecazaak inspiratie in de vele hotdogbars in het buitenland en opende zijn eerste hotdogzaak in Antwerpen.(Ook hamburgertent Booze & Burgers is van de piloot.) De hotdogs zijn geïnspireerd door de zeven hoofdzonden en eet je vergezeld door een coupe champagne of een stevige cocktail bij. ’s Middags kan je in de zaak terecht bij Frank’s Deli voor een all day brunch, een broodje, salade of soep.

Hotdogs: Würst

Würst

Copyright: Würst.

Jeroen Meus ruilde zijn restaurant Luzine voor een hotdogzaak in hartje Leuven waar haute dogs worden geserveerd. Dat idee ontstond toen hij voor zijn televisieprogramma Plat Préféré een hotdog maakte ter ere van Marlon Brando. Dat gerecht kon culinair hoogstaander, dacht de kok. Samen met Philippe Rondou, de beste slager uit Leuven, ontwikkelde hij de volgens hem beste worst voor zijn broodjes. Die creëerde hij bij biobakkerij De Trog. De variaties gaan van een traditionele hotdog met zuurkool en uitjes tot een Mexicaanse variant met guacamole, zure room, nacho’s en koriander. Elke hotdog is bovendien beschikbaar in veggieversie.

Gehaktballen: Balls & Glory

Balls & Glory

Copyright: Balls & Glory

Chef Wim Ballieu opende zijn eerste gevulde gehaktbal-zaak in hipsterstad Gent en trok onlangs over de grens, naar Eindhoven. De vullingen zijn divers, van traditionele kriekjes over asperge en ei tot kippengehakt met tikka masala. De ballen worden geserveerd met stoemp of met een fris slaatje. En geen paniek als je vegetarische vrienden hebt: er zijn ook veggieballen.

Ramensoep: Samouraï Ramen

Samouraï Ramen

Copyright: Samouraï Ramen.

Het vermaarde (prijzige) Japanse restaurant Samouraï in hartje Brussel opende enkele jaren geleden zijn eerste ramenbar, waar je verschillende versies van de in Japan erg populaire gevulde noedelsoep kan eten. Intussen zijn er drie vestigingen.

Pistolets: Pistolet Original

Copyright: Pistolet Original.

Copyright: Pistolet Original.

Niets zo Belgisch als een belegde pistolet. Bij Pistolet Original gaan ze een stapje verder dan de brave pistolet met jonge kaas. Die kan je ook bestellen, maar dan wel met een witlof- en veldslaslaatje. Er zijn ook pistolets met garnaalkroket, tomaat en garnaal, bloedworst en gekarameliseerde appeltjes of met witte pens. Onze aanrader: een pistolet met gehakt en pickles. De zaak werkt ook geregeld samen met topchefs die een eigen pistoletcreatie mogen bedenken. Intussen vind je twee vestigingen in onze hoofdstad.

Franciska Bosmans De artikels van >

Tags: Antwerpen, Balls & Glory, Bia Mara, Brussel, Culi, Fastfood, Fish & chips, Food, Frank & Brut, Gehaktballen, Hamburger, Hotdog, Hotspots, Manhattn's, Otomat, Pistolets, Pizza, Ramen, Samouraï Ramen, Taco's, Tranquilo, Würst.