Era in Brussel: een nieuwe culinaire parel met oogstrelend interieur
© Pieter D'Hoop

Era in Brussel: een nieuwe culinaire parel met oogstrelend interieur

Leestijd: 2 min

Het liefst zouden we dit adresje voor onszelf houden, omdat we het zó geweldig vinden. Bij Marie Claire doen we echter niet aan gatekeepen, en daarom praten we je met liefde bij over era, een van de nieuwste culinaire hotspots in het hartje van de hoofdstad.

Het recent gerenoveerde Beyaert-gebouw uit 1893 op de Wolvengracht herbergt niet alleen het prachtige viersterrenhotel Fleur de Ville maar ook het gastronomische restaurant era. Wij spendeerden er een avond vol culinaire ontdekkingen en vertellen je precies waarom we al niet kunnen wachten om terug te gaan.

3 redenen waarom era een bezoekje waard is

1. De locatie

Het restaurant huist in wat vroeger de raadzaal van de Belgische spaarkas was. De ruimte straalt dan ook de nodige grandeur uit met majestueuze zuilen, een imposante open haard en gouden kroonluchters. Met modern servies en meubilair slaagt era er echter in om het spanningsveld tussen oud en nieuw perfect te balanceren.

Het restaurant vormt niet alleen het perfecte kader voor een romantisch diner bij kaarslicht maar ook om een speciale gelegenheid in gezelschap te vieren. Zo beschikt era over een aparte ruimte met plaats voor zo’n twintig personen waar je een privé-diner kan organiseren.

Era-Brussel-nieuwe-hotspot

Pieter D’Hoop

2. De chef

De bescheiden chef Yonathan Cohen brengt met era een interessante fusionkeuken naar Brussel. Hij deed de nodige culinaire ervaring op tijdens stages over de hele wereld, van thuishaven Tel Aviv tot de Deense hoofdstad en het cosmopolitische Londen. Maar ook reizen naar Japan en Italië bezorgden hem bakken inspiratie.

Era-Brussel-voorgerecht

Pieter D’Hoop

Het resultaat is een culinaire filosofie waar kwaliteitsingrediënten, innovatieve technieken en een diep respect voor traditie centraal staan, met voldoende ruimte voor creativiteit en verkenning. Daarenboven speelt ook het zero-waste aspect een belangrijke rol in de keuken van Cohen. Een mooi voorbeeld hiervan is hoe hij overtollig brood in zuurdesem miso transformeert. Net als bij het interieur zijn ook gasten hier weer getuige van het perfecte huwelijk tussen oud en nieuw.

Era-Brussel-hoofdgerecht

Pieter D’Hoop

3. De cocktails

Een speciale vermelding verdienen tevens de verfijnde cocktails. Deze brengen niet alleen originaliteit maar ook een explosie van smaken aan de dag. Van de ‘Reminiscence’ met bourbon, groene appel en wasabisiroop tot de ‘Elysium’, een gin op smaak gebracht met venkel, yuzu, oranjebloesem en champagne, laat je verrassen door de unieke creaties van de mixologist. Deze brengen je ver buiten het gebaande pad.

Cocktails-Era

Pieter D’Hoop

Verder serveren ze bij era voornamelijk, maar niet uitsluitend, natuurwijn. De gedachte achter deze vorm van wijnbouwen past perfect bij de culinaire filosofie van chef Yonathan Cohen.

Praktische info

Adres: era, Wolvengracht 46, 1000 Brussel.
Openingsuren: Maandag van 7u tot 10u30, dinsdag tot vrijdag van 7u tot 10u30 en van 18u tot 00u, zaterdag van 7u30 tot 11u en van 18u tot 00u, zondag van 7u30 tot 11u.
Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Onze favoriete adresjes in de Brusselse Dansaertstraat, Brunchen in Brussel: de leukste, verrassende adressen, Brussel verwent met vintage: 5 van de beste winkels.

Lisa Aelvoet De artikels van >

Koestert een gezonde obsessie voor de TikTok-video's van Nara Smith, verse bloemen en Belgische chocolade. Parijs is haar tweede thuis en alles Frans - van mode tot wijn - laat haar hart sneller slaan. Op zaterdagochtend vind je haar in een veel te lange rij bij de laatste nieuwe bakker, snakkend naar een kop koffie. Als ze niet lijkt te luisteren, plant ze waarschijnlijk in haar hoofd alweer haar volgende reis – want het Belgische weer is nu eenmaal altijd een goed excuus om te vertrekken.

Tags: Adresjes, Brussel, Hotspot, Restaurant.