Brussel verwent met vintage: 5 van de beste winkels
© Launchmetrics Spotlight

Brussel verwent met vintage: 5 van de beste winkels

Door Lotte Gillis
Leestijd: 3 min

Dankzij de hype van tweedehandskleding de laatste jaren, is er aan vintage winkels geen gebrek. Toch kan de selectie van items erg verschillen tussen de winkels onderling. Dit zijn de leukste vintage boetieks in Brussel.

/

Vintage kleding shoppen kan een hele opgave zijn aangezien elk stuk uniek is en ook maar in 1 maat bestaat. Het is dus een kunst om de mooiste stuks te vinden. Gelukkig zijn er een aantal winkels die zelf al een selectie maken zodat jij enkel de beste stuks te zien krijgt. In deze lijst bespreken we de vijf boetieks met de beste selectie in onze hoofdstad.

Lees ook: Shopping: het klassieke witte hemd, in extra large

/

Waarom vintage shoppen?

Vintage kleding shoppen heeft een hoop voordelen. Zo kan je unieke stuks scoren en voorkom je dat je met je nieuwe outfit volledig opgaat in de massa. Daarnaast wordt het ook mogelijk om kleding uit kwalitatieve stoffen zoals zijde, kasjmier en leer te shoppen voor een goede prijs.

Maar het belangrijkste voordeel van vintage shoppen is en blijft dat je oude kleding opnieuw gebruikt en dus redt van de afvalberg. Nog steeds belanden te veel kledingstukken op gigantische textiel afvalbergen in ontwikkelingslanden. Dat zorgt er niet alleen voor dat de plaatselijke bevolking tussen enorme hopen afval moet leven. Het textiel rot ook wat zorgt voor een vreselijke stank. Daarnaast worden schadelijke stoffen uit de kleding opgenomen door de bodem. Zo komen die stoffen terecht in de voeding en het drinkwater van de lokale bevolking wat lijdt tot ziektes.

Je hebt er dus alle baat bij om voor je nieuwe outfit toch eens bij een vintage winkel langs te gaan. Ontdek hier de beste vintage winkels in Brussel.

lees ook: Bekijk hier alle inspirerende streetstyle tijdens Copenhagen Fashion Week

/

1. Maison Saké

Sinds 2015 kan je bij Maison Saké een unieke collectie vintage items shoppen. Dit kleine winkeltje in de Verversstraat heeft een verfijnde collectie waar namen zoals Yves Saint Laurent, Jil Sander, Moschino en Fendi hun plek hebben verdiend. De winkel biedt een mix van zowel nieuwe als vintage items en heeft daarnaast een uitgebreide collectie met de mooiste stainless steel juwelen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door maison sakė (@maisonsake)

Adres? Verversstraat 11, 1000 Brussel
Openingsuren? Open van maandag tot vrijdag van 13 uur tot 18 uur 30 en op zaterdag van 12 uur tot 18 uur 30.

/

2. Prose Studio

Bij Prose Studio brengen ze vintage naar een hoger niveau. In deze curated showroom worden de beste designerstuks zorgvuldig uitgekozen. Het bijzondere aan deze winkel is dat ze enkel werken op afspraak en je daardoor de kans krijgt om alles uit je vintage ervaring te halen. Op die manier kan je rustig door alle stuks gaan en krijg je ook de nodige hulp bij je zoektocht naar de vintage items die het best bij jou passen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @prose.studio

Adres? Clovislaan 87, 1000 Brussel
Openingsuren? Op afspraak, reserveren kan via een Instagram dm naar @prose.studio

Lees ook: Schelpen, bedels en edelstenen: deze juwelen brengen geluk in 2024

/

3. Rare

Als je je kledingstijl eerder omschrijft als streetwear en niet vies bent van een beetje oversized, heeft Rare de beste selectie voor jou. Hier vind je kleding uit de jaren ’80 en ’90 die geïnspireerd is op de basket en hiphop cultuur. Bij Rare vind je stuks van merken als Stussy, Nike en Guess.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door R A R E (@rarebrussels)

Adres? Anspachlaan 121, 1000 Brussel; Rijkeklarenstraat 8, 1000 Brussel & Rijkeklarenstraat 14, 1000 Brussel
Openingsuren? Open van maandag tot zaterdag van 11 uur tot 19 uur en op zondag van 13 uur tot 18 uur.

/

4. Frip’Frap

Wie niet genoeg kan krijgen van felle kleuren en leuke patronen komt zeker aan zijn trekken bij Frip’Frap. Dit leuke winkeltje in de Rijkeklarenstraat heeft een vrolijke selectie vintage uit de jaren ’00 die volledig binnen de Y2K stijl past. Maar ook als je op zoek bent naar een kwalitatieve jeans of leuke accessoires kan je hier je hart ophalen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FRIP’FRAP (@fripfrapstore)

Adres? Rijkeklarenstraat 14, 1000 Brussel
Openingsuren? Open van maandag tot zaterdag van 11 uur tot 19 uur en op zondag van 13 uur tot 18 uur.

/

5. Bison 4

Naast Rare is ook Bison 4 een ware droom voor streetwear liefhebbers. Deze kleine, maar goedgevulde vintage winkel ligt in hartje Brussel. Je vindt er merken als Carhartt, The North Face, Nike en Adidas. De winkel heeft nog een leuk extraatje: elke maand maken ze een nieuwe afspeellijst op Spotify die perfect in het verlengde licht van hun selectie vintage items. Ideaal om al een beetje in de mood te komen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door BISON 4 (@bisonquatre)

Adres? Verversstraat 4, 1000 Brussel
Openingsuren? Open op maandag van 13 uur tot 19 uur en van dinsdag tot zaterdag van 11 uur tot 19 uur.

Lees ook: De ‘mob wife aesthetic’ verovert TikTok, maar krijgt ook kritiek

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Brussel, Fashion, Tweedehands, Vintage.