Zin en onzin van Intermittent Fasting: 3 bekende foodies aan het woord
© Unsplash

Zin en onzin van Intermittent Fasting: 3 bekende foodies aan het woord

Leestijd: 3 min

Hoe gezond is het om je lichaam enige tijd van eten te ontzeggen? Geeft het echt een boost aan je metabolisme? Val je er bij gevolg sneller van af? Daar wil jij vast meer over weten...

Intermittent Fasting is niet de zoveelste dieetrage. Integendeel, het is een eeuwenoud gezondheidsprincipe dat haar oorsprong kent bij de oermens en zijn Paleo dieet. Doorheen de geschiedenis werd IF voornamelijk gebruikt voor spirituele doeleinden. Je zou je lichaam namelijk “reinigen” door enkele dagen voedsel af te zweren (denk maar aan de Ramadan bijvoorbeeld).

Vandaag kent IF onder andere weerklank in de diëtetiek, waar het steeds meer aanhangers krijgt: mensen die bewust kiezen voor een aantal vastdagen in de week.

Hoe doe je dat juist en wat zijn de voor- en nadelen? 

/

Skip dinner?

Intermittent Fasting is een voedingspatroon waarbij je met tussenpozen vast. Het tijdstip en wat je juist eet, is niet strikt bepaald:

  • Tijdstip:

    Het principe van IF is simpelweg om tussen bepaalde tijdstippen van minstens 12 uur – tot zelfs volledige dagen – niets te eten. Wanneer je dat doet en op welke manier, beslis je volledig zelf. De meest gebruikelijke IF-manier is om na het avondmaal (20 uur) tot de middag daarop niets naar binnen te werken. Maar er zijn ook andere tijdsintervallen gangbaar, zoals alternate day fasting, of whole day fasting…

  • Welke voeding:

    Vasten betekent niét uithongeren. Je neemt hetzelfde aantal calorieën op, maar dan binnen een bepaald time frame. Uit welke voeding je die calorieën haalt, beslis je ook volledig zelf. Maar uiteraard gaat IF bij voorkeur gepaard met een gezond voedingsdieet.

Shutterstock

Omstreden?

Intermittent Fasting druist in tegen alle gezondheidswetten die eindelijk zo maatschappelijk ingeburgerd zitten:

  • Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag
  • Je moet 6 tot 8 kleine maaltijden per dag eten
  • Vasten is niet goed voor de concentratie

Aan de andere kant klinken de voordelen veelbelovend: door te vasten zou je je hormonale huishouding in balans brengen, een boost geven aan je metabolisme, IF zou ook gunstig zijn voor de cholesterol en tot slot zou het de risico’s op allerlei ernstige ziektes verlagen.

Redenen te meer om op onderzoek te gaan. Omdat wij zelf geen specialisten zijn, laten we het over aan drie Belgische voedingsexpertes die er wél lactosevrije, glutenvrije, vegan kaas van hebben gegeten.

Lees ook: Daarom zijn hypediëten zo ongezond

De foodies

We present you: Julie Van den Kerkhove – van rawfoodchef naar keto kok, Steffi Vertriest – als studente at ze enkel hamburgers maar daarna gooide ze haar levensstijl drastisch om, en tot slot Esther Andries – oprichtster van de Instagram famous ontbijtbar Divers en schrijfster van Your Healthy Fix.

/
  • Steffi Vertriest

“Momenteel is het al wat geleden, maar af en toe doe ook ik wel eens aan Intermittent Fasting. Eerder voor een korte periode (de 16-8 methode) of zelfs gewoon eens voor een dag (de 24 uur-methode). Ik was er vooral benieuwd naar en wou het zelf eens uittesten. In feite is IF niet iets nieuws. Heel veel religies en culturen doen van oudsher een of andere vorm van vasten. Ik denk persoonlijk dat het geen slecht idee is om je spijsverteringsstelsel af en toe eens te laten rusten.

Maar gemakkelijk is het niet, Intermittent Fasting vergt veel commitment en denk ik ook niet dat het voor iedereen weggelegd is. De resultaten van het onderzoek naar Intermittent Fasting klinken veelbelovend. Periodiek vasten zou je groeihormoon doen stijgen, het zou een positief effect hebben op je insulinegevoeligheid, je cholesterol in balans brengen en het zou goed zijn voor je cellulair herstel,..

IF kent een lang lijstje voordelen waarvoor ik wel eens een hongertje wil doorstaan.

Op zich is het niet zo fijn – zeker de 24 uren vasten niet – maar mentale voorbereiding is the key! En uiteraard moet je het best aanvullen met een reeds gezonde levensstijl en eetgewoonten. Na je vastendagje je honger stillen met cheeseburgers lijkt me geen goed plan. (knipoogt)”

fasting

“Méér gezonde goesting”, €24,99, meer info hier. 

Lees ook het volledige interview met Steffi over haar tweede boek.

/
  • Esther Andries 

“Intermittent Fasting is iets waar ik niet echt doelbewust mee bezig ben. Zelf hou ik me meer aan het principe van intuitive eating, wat nauw aanleunt bij het principe van Intermittent Fasting, maar met een andere insteek. Kijk, ik eet enkel als ik honger heb. In de eerste plaats vergt het oefening om de signalen van je lichaam te leren kennen wanneer je nu eigenlijk echt honger hebt (rommelen van de buik, speekselvorming in de mond etc …). Vervolgens eet je, wanneer je echt honger hebt, tot je voldaan bent (dit wil niet zeggen tot je bord leeg is). Voor mij is dit prioritair. Maar dat betekent niet dat Intermittent Fasting geen nut zou hebben.

Volgens mij kan het gunstig zijn om het lichaam en organen even rust te gunnen.

De meesten onder ons eten 90% van de tijd toch te veel en kan het dus interessant zijn hier even afstand van te nemen. Wat altijd belangrijk blijft: luister naar je lichaam en leer de signalen herkennen”.

fasting

“Your healthy fix” van Esther Andries is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 24,99 euro. Voor meer info: http://www.borgerhoff-lamberigts.be

/
  • Julie Van den Kerkhove

In haar boek “start to Keto” vertelt deze gezondheidsgoeroe over haar eigen ervaringen. Zelf past ze de 16:8-methode toe op dagen dat ze niet sport en ’s morgens geen behoefte heeft aan een uitgebreid ontbijt. Dat betekent dat je 16 uur of langer vast en je maaltijden binnen een tijdspanne van 8 uur verorbert (in haar geval is dat meestal een lunch, een tussendoortje en een avondmaal).

 “Het Keto Plan. Maak van je lichaam een vetverbrander. ” van Julie Van den Kerchove is verschenen bij Lannoo en kost 24,99 euro. Voor meer info: www.lannoo.be

 

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Food, Gezond eten, Lifestyle.