Wereldwijd zondigen mensen zich dagelijks aan overconsumptie en verspilling. Vooral op het vlak van kleding is er nog veel werk aan de winkel. We kopen te vaak kleding in de winkel, omdat het goedkoop of gesoldeerd is, die we uiteindelijk maar een keer of zelfs nooit dragen. Het is een wereldwijd fenomeen, maar uit een onderzoek van het Duitse Movinga blijkt dat de Belgen op dit vlak de kroon spannen.
88 % ongedragen kleding
In het algemeen veronderstellen we dat zo’n 26% van onze kleding een jaar lang ongedragen is. Het aantal blijkt echter veel hoger te liggen. Maar liefst 88 procent van de inhoud van onze kleerkast blijkt al een jaar lang stof te verzamelen. De diepe kloof tussen de persoonlijk perceptie en het werkelijke aantal is nergens in Europa zo hoog als bij ons.
Met dat hoge cijfer scoren we veel slechter dan andere landen op het gebied van ongedragen kleding. In Rusland bedraagt het percentage 53%, terwijl Duitsers 64% van hun kledingkast amper dragen. In Nederland ligt het aantal ongedragen kleding op 71%. Italianen en Zwitsers scoren dan weer slecht op het gebied van verspilling. Ongeveer 80 procent van hun kledingkast blijft langer dan een jaar onaangeroerd.
Hangt jouw kast ook vol met ongedragen kleding? Dan bestaan er gelukkig ook enkele oplossingen voor al jouw ‘spijt’-kleding. Zo kan je je kleren altijd naar de Kringloopwinkel dragen, waardoor je de afvalberg helpt te verkleinen. Je kan je kleding ook proberen te verkopen via een verkoopplatform zoals United Wardrobe, zodat je ook nog iets verdient aan je ongedragen kleding en iemand anders er plezier aan kan hebben. Nog een extra tip: speur zeker ook eens Facebook of het internet af naar duurzame evenementen zoals de Antwerp Fashion Exchange. Op een ruilbeurs voor kleding vind je vast en zeker spullen die je wel met plezier zal dragen!