Driesterrenzaak Noma sluit om zich te heruitvinden
© Alice Bown

Driesterrenzaak Noma sluit om zich te heruitvinden

Leestijd: 1 min

De Deense driesterrenzaak Noma sluit na 20 jaar de deuren. René Redzepi opent in de plaats een foodlab. 

/

Na 20 jaar transformeert René Redzepi zijn restaurant in Kopenhagen in een gigantische proefkeuken nu de eigenaar het moderne finediningmodel ‘onhoudbaar’ noemt. Het restaurant werd een van de beste ter wereld genoemd. Er ontplofte dan ook een klein bommetje in de horecawereld wanneer werd aangekondigd dat ze ermee ophielden.

Lees ook: Wat er met je huid gebeurt als je (tijdelijk) geen alcohol drinkt

René Redzepi wil nu focussen op voedselinnovatie en tovert het restaurant om tot een gigantische testkeuken. “Ik hoop dat we de wereld kunnen bewijzen dat je oud kan worden en creatief kan zijn én plezier kan hebben in de sector”, vertelde Redzepi aan The New York Times. “In plaats van hard, slopend, laagbetaald werk onder slechte managementomstandigheden dat mensen uitput en opbrandt.”

/

Foodlab

De inventieve gerechten van het restaurant vergden lange werktijden onder een hoge werkdruk, waarbij veel laagbetaalde werknemers of onbetaalde stagiaires het werk deden. En daarom zal Noma eind 2024 sluiten om zichzelf te heruitvinden als een voedsellaboratorium. “Om Noma te blijven, moeten we veranderen. De winter van 2024 wordt het laatste seizoen van Noma zoals we het kennen”, schreef René Redzepi in een post op Instagram.

En toch kan het ook anders. Parabere Forum, de internationale organisatie die vrouwelijk talent en ondernemerschap in de horeca promoot, riep het Gentse restaurant ‘Souvenir‘ uit tot winnaar van hun Parabere Care Award. De sterrenzaak verdient het label omdat het respectvol omgaat met zijn personeel en zich inspant voor een correcte work-lifebalance in de hospitalitysector. De prijs werd op 24 oktober 2022 jongstleden overhandigd aan Joke Michiel (als eerste Belg!) tijdens het jaarlijkse Parabere Forum.

Alice Bown

“In mijn ervaring krijgen pioniers die vechten om dingen te veranderen, niet de meeste prijzen. Wij zijn er alleen om de muren te breken voor degenen die volgen, om het pad te openen voor velen om dezelfde richting in te slaan. Ik heb veel ongelijkheid gezien, ook als vrouw, en dat wilde ik niet meer”, klinkt het bij Michiel.

Lees ook: Golden Globes 2023: een aantal van onze favoriete rodeloperlooks

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Food, Noma.