Drie kwart Vlaamse werknemers beschouwt collega’s als vrienden
© unsplash

Drie kwart Vlaamse werknemers beschouwt collega’s als vrienden

Leestijd: 2 min

Ruim één op de vier werknemers (26%) heeft een minder hechte band met zijn of haar collega’s in vergelijking met de periode voor de coronacrisis. Werknemers die vandaag meer dan de helft van de tijd van thuis uit werken, ondervinden dat nog meer. Maar liefst 42% van hen geeft vandaag aan een minder goede relatie te hebben met zijn of haar collega’s. Dit tegenover ‘slechts’ 14% van wie altijd op kantoor aan de slag is. Dat blijkt uit een onderzoek van Protime, marktleider in onder meer tijdregistratie en werkplanning, naar aanleiding van de ‘Internationale Dag van de Vriendschap’ nu zaterdag.

“Nochtans zorgen vriendschapsbanden op het werk ervoor dat we gelukkiger zijn én beter presteren. Werkgevers hebben er daarom baat bij om in te zetten op meer ‘camaraderie’ op de werkvloer, zeker wanneer hun werknemers hybride werken,” zegt Peter s’Jongers, CEO van Protime.

Kan je een collega ook echt als vriend beschouwen? Ruim drie kwart van de Vlaamse werknemers (77%) doet dat alvast wel. Voor 14% van de respondenten behoren ze zelfs tot hun hechte vriendenkring. Voor 1% van de werknemers is de band met hun collega’s dan weer ronduit slecht; ze proberen ze zoveel mogelijk te ontwijken.

/

Hybride werkvormen

Het is een beetje een open deur intrappen wanneer we zeggen dat we door corona anders gaan werken zijn. Terwijl voordien nog bijna negen op de tien werknemers (88%) meestal of altijd op kantoor werkten, doet vandaag amper de helft (48%) dit nog. Deze verandering beïnvloedt ook onze vriendschapsbanden op het werk. Of we nu vaak thuiswerken of niet, ruim een kwart van de respondenten (26%) zegt dat de band met zijn of haar collega’s minder hecht is dan voor corona. Werknemers die vandaag meer dan de helft van de tijd van thuis uit werken, ondervinden dat nog meer. Maar liefst 42% van hen geeft vandaag aan een minder goede relatie te hebben met zijn of haar collega’s. Dit tegenover ‘slechts’ 14% van wie altijd op kantoor aan de slag is.

Lees ook: Een antwoord op de meest gestelde vragen over het vrouwelijk orgasme

“Dat is jammer want zowel werknemers als werkgevers hebben te winnen bij collega’s die ook vrienden zijn”, zegt Peter s’Jongers, CEO van Protime. “Camaraderie zou ingebakken moeten zitten in elke bedrijfscultuur. Collega’s die elkaar een luisterend oor bieden en met wie ze plezier kunnen maken, zullen ook sneller voor elkaar in de bres springen wanneer dat nodig is. Het zorgt voor gelukkigere werknemers en maakt van een bedrijf een ‘Great Place To Work’. Zeker nu, wanneer werknemers vaak op verschillende momenten op kantoor werken, vergt het extra inspanningen van leidinggevenden om de camaraderie tussen collega’s te bevorderen.”

/

Vertrouwen

Dat beaamt ook Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven: “Vrienden als collega’s hebben, kan er voor zorgen dat er meer vertrouwen is. Je kent je collega en zijn of haar noden beter, waardoor zaken ook gemakkelijker bespreekbaar zijn. Het kan ook helpen om open met elkaar te communiceren en verbetert op die manier ook de samenwerking tussen collega’s.”

“Niet in alle situaties is het wenselijk om je collega’s als beste vriend te hebben. Sommigen vinden het belangrijk om werk en privé van elkaar te scheiden en vinden het daarom niet fijn om privézaken met elkaar te delen. Als je dan niet meegaat in de vriendschapscirkels op het werk, riskeer je uit de boot te vallen. Dit terwijl het een terechte en weloverwogen keuze kan zijn. Zeker in een competitieve werkomgeving kan het net tegengesteld werken voor zowel de vriendschap als de professionele relatie. Deze kunnen elkaar gaan beïnvloeden en dat is positief als alles goed gaat, maar negatief als het fout loopt. Daarom zijn er goede afspraken hierover nodig tussen collega’s,” besluit Lode Godderis.

Lees ook: De witte tanktop maakt een comeback

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Collega's, Werk.