Dit zijn de genomineerden voor de Herman de Coninckprijs 2019
©

Dit zijn de genomineerden voor de Herman de Coninckprijs 2019

Leestijd: 1 min

De nominatie voor de Herman de Coninckprijs 2019 wordt officieel op donderdag 21 februari 2019 bekendgemaakt, de dag waarop Herman de Coninck vijfenzeventig zou zijn geworden.

De prijs

In 2019 heeft de Herman de Coninckprijs voor Poëzie betrekking op de bundels die tussen 1 januari 2018 en 31 december 2018 zijn verschenen. Eén van de genomineerde bundels moet een debuut zijn. Het prijzengeld bedraagt € 7.500. De uitreiking vindt plaats op 21 maart, Wereld Poëziedag 2019, in de Arenbergschouwburg (Antwerpen).

Lees ook: Van boek tot doek: 10 verfilmde boeken die je nu op Netflix kan bekijken. 

/

De genomineerden

 

De jury

De jury bestaat uit Kristien Bonneure, Hugo Brems, Laura de Coninck, Gudrun de Geyter en Fleur Speet (juryvoorzitter). Zij beoordeelden 112 dichtbundels, waaronder 9 debuten.

Lees ook: 5 feministische boeken om mee te nemen op vakantie. 

/

Het juryverslag

De jury beraadslaagde over de poëzie van 2018, die heel verschillende verschijningsvormen bleek te hebben; van stadsdichters die met foto’s en zakdoeken de spanwijdte van de poëzie duidelijk maakten, langs meeslepende, rauwe en hilarische crime poems of innemende grafredes voor de gestorven collega-dichters Menno Wigman en Frank Starik, tot eenvoudige, klein gehouden emoties over het huiselijke die in een dwingende ritmiek hun grootsheid tonen.

herman-de-coninckprijs

Wat bijna alle dichters bindt, is hun zorg over de maatschappij waarin wij nu leven. Zij stamelen erover, zij grauwen ernaar, zij uiten hun woede of leggen nuchter de hedendaagse, menselijke onmacht naast de krachtige onverschilligheid van het firmament. Ook in de zes genomineerde bundels is maatschappijkritiek nooit ver weg, maar er is meer dat de jury aan deze bundels zo benijdenswaardig vindt.

/

De prijsuitreiking

Op donderdag 21 maart 2019, Wereld Poëziedag 2019, worden de zes voor de Herman de Coninckprijs voor Poëzie genomineerde bundels voorgesteld door hun schrijvers, tijdens een feestelijke poëzieavond in de Arenbergschouwburg te Antwerpen. Die avond wordt de Herman de Coninckprijs voor Poëzie uitgereikt door Ester Naomi Perquin, de laureaat van 2018.

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Herman De Coninck, Literatuur, Poëzie.