Dit kun jij doen om Afghanen in nood te helpen
© Getty Images

Dit kun jij doen om Afghanen in nood te helpen

Leestijd: 2 min

Nu de taliban de macht hebben overgenomen en het onveilig is in Afghanistan, gaan huiveringwekkende beelden en verhalen de wereld rond. Duizenden mensen die wanhopig een vliegtuig proberen nemen, vrouwen die zich opsluiten in hun kelder, mensen die in hun auto of in tentjes wonen. Het voelt wrang en machteloos om op zoveel leed toe te kijken. Dit kun jij doen om hen te helpen. 

/

Deze week domineren afschuwelijke scènes uit Afghanistan het nieuws nadat de Taliban er de controle over het land heroverde. De ontwikkelingen volgen op de terugtrekking van de Amerikaanse en NAVO-strijdkrachten uit Afghanistan na 20 jaar aanwezigheid in het land en liefst honderdduizenden doden.

De situatie is complex – veel te complex om te worden samengevat in een Instagrampost of een korte samenvatting in een artikel. Het volgt op een lange geschiedenis van westerse landen die het leven van burgers ruïneren met imperialisme en geopolitieke oorlog. Bijna 400.000 mensen zijn sinds het begin van het jaar uit hun huizen verdreven. En 80% van de binnenlandse ontheemden zijn vrouwen en kinderen.

Nu duizenden Afghanen het land proberen te ontvluchten, is de kans groot dat je je ongelofelijk hulpeloos en onzeker voelt over hoe je op dit moment solidariteit kunt tonen met hen.

Er zijn echter een aantal manieren waarop wij kunnen helpen.

/

Geld doneren

Er zijn verschillende professionele hulporganisaties waaronder het Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en Cordaid die opkomen voor de grote vluchtelingenstromen die nu ontstaan. Deze organisaties hebben een neutrale positie en gaven al aan ter plekke te blijven om mensen in nood te helpen. Aan de Iraanse grens bij de opvang van vluchtelingen, maar ook in het binnenland. De afgelopen weken is in het land immers veel gevochten. Hoewel in Kabul weinig geweld lijkt te zijn gebruikt, zijn in andere delen van het land duizenden mensen gewond geraakt tijdens de strijd.

Lees ook: Verander je levensstijl om een klimaatcrisis te voorkomen.

Zij weten hoe ze in uiterst lastige omstandigheden mensen moeten helpen, en hoe het ingezamelde geld niet in de zakken van de taliban rolt. Ze zijn verplicht om voor elke cent verantwoording af te leggen. Geld aan hen doneren is dus de boodschap. Soms zijn er ook privépersonen die geld inzamelen en veel contacten ter plaatse hebben zodat ze snel een hoop voor elkaar krijgen. Maar 100% zeker ben je dan niet of het geld niet uitsluitend bij hun eigen familie terechtkomt.

Op de websites van de eerder genoemde organisaties kan je specifiek geld doneren voor Afghanistan.

Praat erover

Het klinkt misschien als een druppel op een hete plaat, maar het betekent wel degelijk iets om aandacht aan Afghanistan te besteden op je eigen socialemediakanalen. Elk mensenleven dat je er draaglijker mee maakt, is het meer dan waard.

Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images)

/

Steun vrouwen

Prominente vrouwen, van activisten tot rechters, lopen in Afghanistan nu het risico om vervolgd en mishandeld te worden. Er zijn specifieke op vrouwen gerichte organisaties die oproepen tot donaties, zoals het Women’s Regional Network en Women for Afghan Women.

Veel vrouwelijke journalisten zijn over het conflict blijven berichten ondanks het risico voor hun persoonlijke veiligheid. Rukhshana Media, een onafhankelijke krant die de stemmen en verhalen van Afghaanse vrouwen onder de aandacht brengt, heeft hulp nodig om haar journalisten te steunen.

De voorbije twintig jaar kregen drastisch meer vrouwen toegang tot onderwijs sinds het bewind van de taliban in de periode tussen 1996 en 2001. Door de huidige val van het land onder de taliban dreigt de vooruitgang die ertoe heeft geleid dat meer dan de helft van de studenten aan de universiteit van Herat, in het westen van het land, vrouw is, teniet wordt gedaan. Investeer daarom in initiatieven die gericht zijn op onderwijs voor vrouwen en meisjes, zoals Malala Fund, Sahar en het Afghaanse Women’s Educational Centre.

Lees ook: 1 op de 4 mensen wereldwijd heeft geen toegang tot een toilet, zo kan jij helpen.

Redactie Marie Claire De artikels van >