Kunst en design: verrassende adressen aan de Belgische kust
© Nick Decombel

Kunst en design: verrassende adressen aan de Belgische kust

Door Elspeth Jenkins
Leestijd: 2 min

Van Ensor tot Haring: onze Belgische kust is al decennia een trekpleister voor grote namen uit de kunstgeschiedenis, die er ofwel geboren werden of hun toevlucht zochten tijdens de zomermaanden. En ook vandaag ontdek je er een zee aan inspirerende adresjes met een adembenemende mix van kunst, mode, en design.

/

Oostende, koningin van de kunstgeschiedenis

Één van de beroemdste inwoners van de koningin der badsteden  was de schilder James Ensor. Hij werd er geboren in 1860 en liet zich tot aan zijn dood in 1949 inspireren door de surrealistische schoonheid die de badstad te bieden had. Hij had iets met de Noordzee en carnaval. Twee onderwerpen die veelvuldig in zijn werk naarvoor komen.

Tot vandaag kan je een bezoek brengen aan het James Ensorhuis, het hoekpand waar hij vanaf 1917 woonde en werkte. Het museum kreeg recent een makeover om het in zijn originele staat te herstellen. Daarnaast moet je zeker ook een kijkje gaan nemen in het Oostendse kunstmuseum Mu.ZEE, voor alles Ensor en Léon Spilliaert, die andere bekende inwoner van de stad die zijn inspiratie haalde uit zijn nachtelijke wandelingen door Oostende by night. Tijdens je bezoek kan je iconische werken van de twee bekijken en hun band met Oostende begrijpen.

Informeer ook zeker naar de informatieve stadswandeling die je langs de favoriete plekken van de kunstenaar gidst. Onderweg vertelt Ensor over zichzelf en zijn inspirerende vrienden.

Nog t.e.m. 29 augustus loopt de expo Welkom thuis! Ensorwerken uit de KBC-collectie in het James Ensorhuis. Meer info op de website.

Nick Decombel

/

Nog meer inspiratie

De naam van de DOK interior concept gallery verwijst naar de dokken van Oosteroever, een nieuwe stadswijk in de historische haven van Oostende. Kunst en interieurdesign vinden elkaar in deze prachtige galerie en showroom. De focus ligt naast design ook op Belgische artiesten als Raveel en Panamarenko en elk seizoen kiest DOK één gastartiest om zijn werk tentoon te stellen…

Hendrik Baelskaai 8, Oostende. Meer info op de website

Beausite brengt design, vintage en kunst op een bedje van lekker eten en drinken. Dit alles in een prachtig art-decopand op de dijk van Oostende. Wij waren al verkocht bij de d van design.

Albert I-Promenade, 39, Oostende. Meer info op de website.

/

Knokke, ben je wel even Zoute mee.

In de zomer van 1987 wordt een opvallende badgast gespot op de Place m’as-tu vu: Keith Haring arriveert in de badstad op uitnodiging van de Knokse verzamelaar Roger Nellens voor een tentoonstelling in het casino van Knokke. Één van de bekendste werken die hij in Knokke zal realiseren is een fresco op een container van de lokale surfschool, die gebruikt werd voor de opslag van surfplanken. Hij heeft tot 1990 verschillende zomers in België doorgebracht, zowel in Antwerpen als Knokke.

In je agenda:

  • Het Zwart Huis op de hoek van de Dumortierlaan en de Ferdinand Mosselmanstraat, is 1 van de eerste vroeg-modernistische gebouwen in België, verwezenlijkt in 1924 door architect Huib Hoste in opdracht van de Knokse huisarts Raymond De Beir. Het is een architecturale parel met de originele kleuren op de gevels die kenmerkend zijn voor de beweging ‘De Stijl’. Deze zomer stellen broer en zus Eva & Hugo Velazquez hun collecties voor op deze unieke locatie. Samen hebben ze ‘Ancien Atelier’, antieke kleding die ze zelf sourcen en restaureren, die ofwel gearchiveerd of verkocht worden. Daarnaast hebben ze hun eigen lijnen. Een toonbeeld van duurzaamheid en de perfecte combinatie tussen oud en nieuw. In het Zwart Huis nodigen ze ook gastmerken uit zoals Isabelle Baines of kleine Spaanse labels die een interactie met kunstwerken zullen aangaan.
    Dumortierlaan 8, Knokke. Meer info hier en hier

rv

/
  • Jones Gallery stelt het werk van twee vrouwelijke kunstenaars tentoon: de Belgische kunstfotografe Sylvia Jones en de Brusselse hoedenontwerpster Fabienne Delvigne brengen prachtige zwart-wit composities die de innerlijke kracht van Afrikaanse vrouwen tonen waarbij de vrouwelijke rondingen worden becomplimenteert door de vorm van de hoeden. Een samensmelting van lichtheid, subtiliteit en zachtheid die zich uit in sterke beelden die een hommage brengen aan de kracht van het vrouw zijn.
    Nog tot en met 31 juli in de Jones Gallery te Knokke – Heist. Meer info hier en hier.
  • Wouters & Hendrix heeft deze zomer iets te vieren: de winkel in Knokke blaast 5 kaarsjes uit en dat vieren ze uitgebreid.
    Kustlaan 325, Knokke. Meer info op de website.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Belgische Kust, Kunst en cultuur, Staycation.