1 op de vier mensen wereldwijd heeft geen toegang tot een toilet, zo kan jij helpen
© Unicef

1 op de vier mensen wereldwijd heeft geen toegang tot een toilet, zo kan jij helpen

Door Nathalie Van Laer
Leestijd: 1 min

Elke dag sterven wereldwijd méér dan 800 jonge kinderen aan de gevolgen van diarreeziekten. De oorzaken? Vervuild water, een gebrek aan toiletten en slechte hygiënische omstandigheden. Toegang tot deze sanitaire basisvoorzieningen voor iedereen blijft nog steeds een grote sociale uitdaging op wereldvlak. UNICEF en LIXIL, wereldleider in sanitair, bundelen nu de krachten om de wereldwijde hygiënecrisis aan te pakken. En jij kan helpen!

/

“Excuseer, waar is het toilet?” Het is een gewone vraag waar je vanzelfsprekend een antwoord op verwacht. Maar op heel wat plaatsen in de wereld krijgt deze vraag helaas geen antwoord. Maar liefst 3 miljard mensen, dat is 40 procent van de wereldbevolking, hebben geen gemakkelijke toegang tot een toilet of een plek om hun handen te wassen. En daar zijn voornamelijk jonge kinderen het slachtoffer van.

unicef

pers

Te voorkomen

Elke dag sterven wereldwijd meer dan 800 kinderen voor hun vijfde verjaardag aan diarree en andere infectieziekten, als gevolg van slechte of onbestaande sanitaire voorzieningen. Per jaar zijn dat 292.000 kinderen. Een zorgwekkend hoog cijfer, al helemaal wanneer je bedenkt dat die ziektes eigenlijk te voorkomen zijn met goede hygiëne.

Belang van handen wassen

Toiletten spelen een belangrijke rol in de gezondheid van kinderen, het voorkomen van de verspreiding van ziekten en een goede levenskwaliteit. Als kinderen hun handen wassen na een toiletbezoek of voor het eten vermindert het risico op diarree met meer dan 40 procent.

Maar in 620 miljoen scholen zijn er gewoonweg geen sanitaire voorzieningen. Bovendien kunnen bij het ontbreken van goede hygiëne en sanitair in scholen vooral meisjes tijdens hun menstruatie getroffen worden. Dit zorgt ervoor dat velen van hen school vaak vroegtijdig verlaten.

unicef

pers

/

Make a Splash!

UNICEF en LIXIL ondernemen nu actie. Met Make a Splash! hopen ze de strijd aan te gaan tegen de wereldwijde sanitaire crisis. De twee partners willen tegen eind 2021 250 miljoen mensen toegang geven tot sanitaire basisvoorzieningen. Een innovatief toilet en handwassysteem spelen hier een belangrijke rol in. “Door deze innovatieve samenwerking met LIXIL hopen we ieder kind gezond en levend te houden”, klinkt het bij UNICEF.

En jij kan ook helpen! Doe een donatie en draag zo je steentje bij in de strijd tegen de wereldwijde sanitaire crisis.

Lees meer Marie Claire op: Deze celebs kochten een vrouwenvoetbalploeg en spelen voor eerlijkere loon, Waarom geen huwelijkslijst van Artsen Zonder Grenzen?

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Unicef.