Dit is wat er écht met je lichaam gebeurt als je stopt met suiker eten
© Shutterstock

Dit is wat er écht met je lichaam gebeurt als je stopt met suiker eten

Door Sylvia Vaisman
Leestijd: 2 min

Het is geen geheim dat te veel suiker eten slecht voor je gezondheid is. Steeds meer mensen kiezen daarom voor een suikervrij dieet, wat talloze gezondheidsvoordelen heeft zoals een lager risico op diabetes, zwaarlijvigheid en chronische ontstekingen. Maar hoe past het lichaam zich aan een dergelijke verandering in het voedingspatroon aan? 

/

De wereldwijde suikerconsumptie is in 2020 voor het eerst in 40 jaar gedaald, aldus analistenbureau Czarnikow. Dat is goed nieuws, want het “witte goud” heeft talloze negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Veel voedingsdeskundigen roepen op om suiker bijna volledig van het menu te bannen. Maar omdat het zeer verslavend is, is dat geen gemakkelijke opgave. Voor de meest verslaafden onder ons is het stoppen met koolhydraten – vrije suikers, gebak, frisdrank, zetmeel, enz. – pijnlijk omdat suiker ervoor zorgt dat de hersenen dopamine afgeven, de stof die je een gevoel van beloning geeft. Het schrappen ervan zal dus waarschijnlijk “prikkelbaarheid, angst en soms zelfs depressieve gevoelens veroorzaken in de eerste twee weken van de ontwenning”, stelt Serge Ahmed, neurobioloog aan de Universiteit van Bordeaux vast.

Voor mensen die niet aan suiker verslaafd zijn, is het stoppen uiteraard psychologisch minder zwaar, maar het lichaam moet nog wel wennen aan deze verandering in de stofwisseling, wat een aanpassingsperiode vergt.

Lees ook: Een ijzertekort komt meer voor dan je denkt en zo herken je het.

/

Een radicale verandering voor het lichaam

Het lichaam is al lange tijd gewend aan een continue invoer van suiker en heeft in het begin moeite met deze verandering van brandstof. Het gaat daarom zelf suiker maken uit de glycogeenreserves die in de lever zijn opgeslagen, en vervolgens uit de aminozuren die afkomstig zijn van de eiwitten die in de spieren aanwezig zijn om zo voldoende energie te hebben.

“Maar na een paar dagen begint het zich aan te passen aan het suikerrantsoen en gaat het geleidelijk vetten gebruiken als zijn belangrijkste bron van brandstof”, legt Dr Évelyne Bourdua-Roy uit, oprichtster van de Reversa Clinic. Dat zorgt ervoor dat je gewicht zal verliezen, wat voor veel mensen natuurlijk mooi meegenomen is. Wel is het belangrijk om zeker in het begin van een suikervrij dieet voldoende eiwitten en vetten op het menu te zetten. Anders zal je lichaam verhongeren.

Lees ook: 3 recepten van Seppe Nobels die recht uit zijn keuken komen.

Unsplash

/

Een onvermijdelijke periode van turbulentie

Met een beperkte inname van koolhydraten (minder dan 20 g per dag in het ketogeen dieet), daalt de insulineproductie door de alvleesklier drastisch, wat resulteert in een geleidelijke verbetering van diabetes type 2, een daling van het triglyceridengehalte in het bloed, een lager risico op obesitas…

Tegelijkertijd zet de lever vetten om in ketonlichamen, verbindingen die energie leveren aan alle organen van het lichaam (hersenen, hart, enz.) en ervoor zorgen dat ze op volle capaciteit kunnen functioneren.

“In het begin van een suikervrij dieet treden meestal een aantal ongewenste effecten op, dit wordt de aanpassingsperiode genoemd”, legt Dr. Bourdua-Roy uit. Voordat het lichaam volledig geacclimatiseerd is, komen hoofdpijn, lichamelijke en geestelijke vermoeidheid, duizeligheid en transitstoornissen veel voor. Hartkloppingen, krampen en puistjes horen er vaak ook bij.

Lees ook: Meer dan 8 op de 10 vrouwen ervaren dagelijks nodeloze schuldgevoelens.

/

Een risico op een tekort aan mineralen

Deze onaangename effecten zijn voornamelijk het gevolg van uitdroging en verlies van mineralen via de urine”, zegt Évelyne Bourdua-Roy. Inderdaad, suikeronthouding zet de nieren aan tot harder werken.

Om dit te verhelpen, is het belangrijk om ten minste twee liter water per dag te drinken. En om het weglekken van natrium via de urine te compenseren, is het beter een iets zwaardere hand op het zoutvaatje te houden. Mensen met hoge bloeddruk moeten echter voorzichtig zijn en hun verandering van dieet met hun arts bespreken.

Er treedt waarschijnlijk ook een verlies van magnesium op, wat gepaard gaat met krampen in de benen tijdens de eerste weken na het stoppen met suiker. Om dit tekort op te vangen, kan u best magnesiumsupplementen in de vorm van citraat of bisglycinaat nemen (300 tot 400 mg/dag).

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Marie Claire Frankrijk

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Dieet, Gezondheid, Suiker.