Peach Fuzz: dit is de kleur van 2024
© Pantone

Peach Fuzz: dit is de kleur van 2024

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

Pantone, verantwoordelijk voor het creëren kleurhypes, heeft een favoriet gekozen voor 2024: Peach Fuzz. Een warme en knusse perziktint, met een vintagevibe.

/

In een tijd van onrust in veel aspecten van ons leven wordt onze behoefte aan koestering, empathie en mededogen steeds sterker, net als onze dromen van een vreedzamere toekomst. Daarom koos Pantone, het Amerikaanse bedrijf dat kleurcoderingen publiceert, voor Peach Fuzz als Color of the Year 2024: een perziktint die vriendelijkheid en tederheid uitstraalt, en een boodschap van zorgzaamheid, gemeenschapsgevoel en samenwerking overbrengt.

Pantone

Volgens Pantone benadrukt de warme, knusse kleur het verlangen naar samenzijn met anderen of momenten van stilte, waarbij het een gevoel van toevlucht biedt. Peach Fuzz, genesteld roze en oranje, inspireert tot verbondenheid en vernieuwing, omarmt een sfeer van rust en biedt een ruimte om te zijn, te voelen, te helen en te groeien. De poëtische en romantische tint, met een vintagevibe, weerspiegelt het verleden maar werd vormgegeven met een eigentijdse sfeer.

Medeleven & verbondenheid

“In onze zoektocht naar een kleur die onze drang naar nabijheid en verbondenheid weerspiegelt, hebben we gekozen voor een tint  warmte en elegantie uitstraalt”, zegt Leatrice Eiseman, Executive Director van het Pantone Color Institute. Ze beschrijft het als een kleur die resoneert met medeleven, een tastbare omhelzing biedt en naadloos de kloof overbrugt tussen jeugdigheid en tijdloosheid. “Peach Fuzz straalt finesse uit en prikkelt de zintuigen.”

Pantone

“Het moest een warme en uitnodigende kleur zijn die een boodschap van medeleven en empathie overbracht. Een die verzorgend is en waarvan de gezellige gevoeligheid mensen samenbrengt. Een die ons gevoel weerspiegelt voor dagen die eenvoudiger leken, maar tegelijkertijd geherformuleerd is om een meer eigentijdse sfeer weer te geven.”

Bouwen aan een nieuwe wereld

“In een wereld die vaak de nadruk legt op productiviteit en uiterlijke prestaties, is het van cruciaal belang dat we het belang inzien van het koesteren van ons innerlijke zelf en het vinden van momenten van rust, creativiteit en menselijke verbinding te midden van de drukte van het moderne leven”, aldus Pantone. “Terwijl we door het heden navigeren en bouwen aan een nieuwe wereld, herevalueren we wat belangrijk is. Door onze prioriteiten opnieuw af te stemmen op onze innerlijke waarden, richten we ons op gezondheid en welzijn, zowel mentaal als fysiek, en koesteren we wat bijzonder is: de warmte en het comfort van tijd doorbrengen met vrienden en familie, of gewoon een moment voor onszelf nemen. Met dat in gedachten wilden we ons richten op een kleur die het belang van gemeenschap en het samenkomen met anderen benadrukt.”

/

Design & beauty

Pantone geeft ook een gebruiksaanwijzing hoe we de kleur in ons leven kunnen introduceren en integeren. Het gebruik van zacht en gezellig Peach Fuzz in het interieur creëert een gastvrije sfeer. Het is een verrassend veelzijdige tint die de huid verlevendigt en zachte warmte toevoegt aan ogen, lippen en wangen, waardoor iedereen die hem draagt er gezonder uitziet. Nageldesigns met Peach Fuzz drukken tederheid uit en zijn romantisch en lief.

Pantone

De Color of the Year werd voor het eerst gekozen in 1999. Het opzet was om de aandacht vestigen op de link tussen cultuur en kleur en om het publiek te laten zien hoe wat er plaatsvindt in de wereldwijde cultuur wordt uitgedrukt en weerspiegeld door de taal van kleur. Door de jaren heen is het Pantone Color of the Year programma uitgegroeid tot een wereldwijde iconische culturele maatstaf, die tot de verbeelding spreekt van ontwerpers, merken en consumenten.

Lees ook: Dé interieurtrend? Cluttercore.

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Kleur, Pantone.