Dé interieurtrend? Cluttercore.
© Eline De Bruyne/pers

Dé interieurtrend? Cluttercore.

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

Vergeet minimalisme, de hipste interieurtrend heet cluttercore. De woontrend wordt gekenmerkt door rommelige, kleurrijke en bomvolle interieurs, waarin mag worden gepronkt met persoonlijke verzamelingen. Cluttercore is een trend naar ons hart.

/

Nadat we jaren geprobeerd hebben ons huis te declutteren, of ontrommelen, mogen we nu weer tussen de spullen, of clutter, als die een persoonlijk karakter hebben. Het jaarlijkse Life At Home Report van de Zweedse meubelketen Ikea over woontrends wereldwijd onthult dat een interieur dat bij je persoonlijkheid past een positief effect heeft op je mentale gezondheid. Enter cluttercore.

cluttercore

Eline De Bruyne

De woontrend nodigt uit om je huis te vullen met interieurobjecten die je persoonlijkheid en je interesses weerspiegelen. Niet alleen als decoratie, maar als een reflectie van je authentieke zelf. De trend van georganiseerde chaos zou welzijn bevorderen en zelfexpressie stimuleren.

/

Cluttercore: georganiseerde rommel

Hoewel 85 % van de Belgen benadrukt dat het belangrijk is om zich thuis comfortabel te voelen, lijkt slechts 47 % dit ook daadwerkelijk te ervaren. Een creatieve oplossing? Je favoriete spullen etaleren – denk aan vitrinekasten, kisten en vintage meubeltjes –  zou het geheim zijn achter een georganiseerde en tegelijk stijlvolle leefruimte waarin je je helemaal thuis voelt.

Lees ook: Dit zijn de 5 betaalbaarste bestemmingen voor een skireis

Bonte verzameling

“Een cluttercore-interieur draait om het bewaren van ditjes en datjes waar je gelukkig van wordt of die een sentimentele waarde hebben”, zegt Harald Ligtvoet, deco-, mode-, en creastylist. “Weet je niet hoe je hieraan begint, zorg eerst voor een overzicht van je spullen en maak composities tot je tevreden bent. Investeer daarnaast in vitrines om je bonte verzameling vazen, beeldjes en souvenirs uit te stallen. Ook je muren zijn de perfecte plek om je persoonlijke spullen op te hangen. Alles is mogelijk. Wil je toch ook ergens rust integreren in je interieur? Sorteer dan op kleur, grootte of soort.”

cluttercore

Eline De Bruyne

Nog enkele tips? Gebruik je verzameling magazines als opzet voor de leeslamp, of stapel vintage kratten op tot coole boekenplanken. Zo voeg je een extra persoonlijke touch toe aan je interieur en houd je bovendien de boel opgeruimd.

/

1-2-3-tje

“Objecten met een ziel, waar een verhaal achter zit, geef je een bijzondere plaats in je woning”, aldus Dieter Van Den Storm, creatief directeur bij MAD Brussel. “Of je ze nu hebt geërfd, gekregen of gevonden, die persoonlijke toets in je interieur zorgt ervoor dat je je er goed in voelt. Mijn persoonlijk advies? Een object in meervoud werkt altijd. Ik noem het een 1-2-3-tje voor een mooier geheel.”

Lees ook: De mooiste geurkaarsen voor donkere dagen

Jouw huis, jouw verhaal

Uit de cijfers blijkt nog dat slechts 52 % van de Belgen vindt dat hun thuis hun ware zelf weerspiegelt. Voor jongeren in België is dit zelfs slechts 39 %. Opvallend genoeg, degenen die geloven dat hun huis hun identiteit weerspiegelt, ervaren bijna dubbel zoveel positiviteit. Maar wat maakt een huis echt jouw huis? In de wereld van cluttercore draait het allemaal om persoonlijke items en de herinneringen die ze oproepen. Denk aan je favoriete reissouvenirs, foto’s van vrienden en familie en handgemaakte kunstwerken. Deze items voegen karakter en persoonlijkheid toe aan je woning en vormen een connectie met de mensen waarmee je samenwoont.

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Cluttercore, Interieur.